1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 8 měsíci

A to prý mají elektromobily úspory na energii a údržbě, a skutečnost ukazuje, že jsou ve všech ohledech dražší:

-Energie jsou o 13% dražší, protože kvůli vytápění je potřeba elektrobusů výrazně vyšší!

-Opravy a údržba téměř 2x dražší, protože každých 5 let nutná výměna baterie za 2 miliony Kč!

-Odpisy 3x dražší kvůli dvoj až trojnásobné ceně elektrobusu při menším výkonu kvůli nutné dlouhé době nabíjení!

-Pojištění 3x dražší!

A to ještě nejsou zohledněny náklady na údržbu dobíjecích stanic po trasách, kvůli dodatečnému dobíjení během dne, mnohem vyšší opotřebení vozovek mnohem těžšími vozy, kdy malý elektrobus váží jako obrovský kloubový klasický bus, takže tlaky na nápravu jsou 2x vyšší, ani náklady na speciální vysokopevnostní beton na zastávkách, ani platy na dražší elektro údržbáře a na dodatečné dispečery plánující trasy podle krátkých dojezdů elektrobusu, ani cena na mnohem větší počet vozů, protože klasika jezdí 24h denně, kdežto elektro musí v noci stát a nabíjet! A kdo nakonec zaplatí dvoj až trojnásobné jízdné? 🙁

34
Před 8 měsíci
Petr Bureš

...a za 10 let to shnije

3
Před 8 měsíci

Typický příklad dvojího metru. Zjevně se v článku míchají dvě různé věci, které je potřeba oddělit: reálný provoz (energie na km) a účetní kalkulace celkových nákladů.

Pokud se bavíme čistě o realitě jízdy, tedy kolik stojí samotná energie na 1 km, pak je elektřina vždy jednoznačně levnější než nafta.

Elektrobus má spotřebu cca 1,2–1,6 kWh/km, při ceně elektřiny v depu 3–5 Kč/kWh vychází energie zhruba na 5–8 Kč/km.

Dieselový autobus má spotřebu cca 30–40 l/100 km, tedy 14–18 Kč/km jen za naftu.

To, že v článku vychází elektrobus dražší tedy není o jízdě, ale o účetních modelech, kde jsou nastaveny vysoké odpisy, rezervy na výměnu baterie (ani není nutné, vydrží 15 let jen sníží kapacitu), náklady na infrastrukturu a další rizika. To už ale rozhodně není cena jízdy, nýbrž způsob jak si dopravce rozpočítá vlastní investici a účtuje si ji.

Jinými slovy: Elektrobus nejezdí draze, ale draze se účetne počítá.

Tedy, pokud by oba autobusy už stály zaplacené v depu a zítra vyjely, tak diesel bude stát vždycky víc na 1km ať se tady petrolheadi staví na hlavu nebo ne.

Závěrem bych tedy podotknul, že článek v zásadě nepopírá výhodu elektřiny, ale ukazuje jinou ekonomiku účetních odpisů projektu.

Před 8 měsíci

Všeobecná "masírka" tvrdí, jak jsou EV výhodné. Ale podle tohoto článku to tak rozhodně nevypadá. Jsem tím rozdílem docela překvapen.

28
Před 8 měsíci
Petr Slavík

No zatím obcím nedošly peníze daňových poplatníků, brzy ale dojdou a potom ty elektrokrámy uvidíme reznout v garážích. Při takovém využití baterií bude po nich po 2 letech a baterie stojí jako dieselový autobus.

19
Před 8 měsíci

Kdo je překvapen, ať se hlásí! 🙂

1
Před 8 měsíci

Tady je vidět, k čemu to zelené šílenství vede,jen k vaším nákladům a zdražování života obyvatel!!

23
Před 8 měsíci
Jindřich Forman

a co trochu míň smradu ve městech? To pro vás nic neznamená?

Před 8 měsíci

Takže se bavíme o normativu, tedy o předpokládaných, nikoliv o skutečných nákladech. Potom ale nemůžeme tvrdit, že kilometr jízdy elektrobusu stojí o desítky procent víc.

Je to KLASICKÁ MANIPULACE.

Realita bude zcela jiná.

Mám baterku 6 let starou, cca 1500 nabíjecích cyklů, statisticky pokles kapacity o 1 %, což je prakticky 0. Vedu si záznamy o nabíjení vždy 3 měsíce na jaře, každý rok, protože jsem línej si to psát furt.

Předpokládám u toho autobusu dojezd cca 250 km na 1 nabití, což je u meziměstského linkového busu zhruba denní nájezd (jezdil jsem s tím, vím to z vlastní zkušenosti). Takže budeme počítat cca 350 nabíjecích cyklů ročně, to je za 5 let cca 1750 cyklů. Záruka bývá okolo 4 až 5 tisíc cyklů, tedy cca 3x víc.

Takže pokud zkombinuji vlastní zkušenosti, vychází mi, že tu baterku během 10 let nebude třeba měnit.

Kromě toho z vlastní zkušenosti vím, že po ujetí 150 000 jsem za opravu elektropohonu ještě nezaplatil ani korunu. Prostě se tam neměnilo nic. Žádný olej v motoru nebo převodovce, žádné rozvody, svíčky, nemrznoucí směs, vzduchové filtry... Na spalováku mě to za stejnou vzdálenost udělalo přes 50 tisíc. Aniž by se na něm cokoli porouchalo.

12
Před 8 měsíci
Lumír Vitha

Zkuste k vašim argumentům přičíst odpisy. Předpokládám, že elektromotory nejsou v kolech. Tak tam asi nějaký převod:(diferenciál) s potřebou občasné výměny oleje bude. Filtrům vzduchu pro topení a klimatzaci se také nevyhneme etc. Nechci nijak zpochybňovat vaše zkušenosti, ale je třeba objektivně konstatovat, že mimo servisu spalovacího motoru všechny ostatní servisní práce na autobusu zůstávají.

6
Zobrazit dalších 7 reakcí
Před 8 měsíci

Prostě to dopravní podnik neumí jako zdejší umělci. Nejlíp to dobíjet z fotovoltaiky, která "už se dávno zaplatila" a baterka má po osmi letech ještě skvělých 80% (to znamená sice, že je těsně před smrtí, ale budiž), a stacionární baterií, která byla taky úplně zadarmo. Takhle se to dělá, a pak dojedete i do Chorvatska, dokonce s nabíjecím obědem a lehkým došťouchnutím baterie při nákupu paštik v supermarketu nedaleko kempu. Takhle se to dělá.

7
Před 8 měsíci

Napadá mě a to budou ti,co malují oběhy pro tyhle elektro verky,v závislosti na klesající kapacitě baterek,každý rok upravovat oběhy upravovat??aby byly kratší a častěji se dostaly na kabel??no to jsou asi skvělé vyhlídky,něco jako i na dráze

Před 8 měsíci

Jen se potvrdilo, co technici vědí od začátku.

23
Před 8 měsíci
Jiří Drvota

Technici to vědí, ale o energetice v EU rozhodují komisaři pro klima, jejichž odborností je francouzská literatura (Frans Timmermans), nebo historie a právo (Wopke Hoekstra). Za ČR je v komisi Jozef Síkela známý svými závětrnými elektrárnami. To nevymyslíš! Oni to snad nejsou hloupí lidé, ale rozhodují o věcech, kterým absolutně nerozumí.

8
Před 8 měsíci

Nechtěl bych ho ani zadarmo.

3
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontaktDSA