Tak,slovo ščur bych u cimbálu sotva slyšel. Tak jedině v Ostravě a okolí, že bych čučel jak ščur do ryny . Polštář se neřekne ZLAVEC, ale ZHLAVEC, protože má něco společného nikoli s LAVOU,čili lavicí, ale hlavou, protože se dává pod ni. A některá slova byla z Brněnského hantecu ZICNA což je z němčiny r. Sitz a BRÉLIT v Čechách BREJLIT dívat se,ale klidně to může být i možnost zírat nebo čumět.
Tak to vypadá když sestaví kvíz cajzl
Některá slova jsou z němčiny, hornudle tu prý byla jehlice do vlasů (Haarnadel), teď náušnice? Možná jo. Žrádlo pro koně jsem poprvé a naposled slyšel na vojně na Slovensku. A Morava není jen jedna, hodně je toho z hantecu z Brna, tomu by asi Hanáci nebo Ostraváci nerozuměli.
...u nás se říkalo horingle...
Na severní Moravě se náušnicím vždy říkalo oringle. Celý kvíz je spíš slátanina různých nářečí a autorka je všechny tak nějak zamotala.
Nedodělal jsem ten test, ale většina z těch slov rozhodně není jen! moravská.
Morava nemá své nářečí. Na Moravě se používá mnoho nářečí, v některých oblastech se liší téměř v každé vsi. Můj manžel je z obce vzdálené cca 30 km, a když jsme spolu začali žít, musela jsem se některé výrazy prostě naučit, abych mu rozuměla 🙂
Tvrzení, že "Morava má vlastní slovník" by se téměř blížilo tvrzení, že "Evropa má vlastní slovník" z pohledu Jihoameričanů. 🙂
Některá moravská slova jako např. rožnout by měla být uznána jako spisovná, ale Morava bohužel nemá v příslušných institucích rovnoprávné postavení s Čechami
...nbo "blikni"...
Už jsem to jednou psal, proč nám je stále podsouvána Morava.
A proč mám v Ostravě poslouchat každé ráno, že je na Jižní spojce zácpa? Proč jsem se kdysi dočetl, že nejvzdálenější rockový hudební festival je v Třinci, když z Ostravy je nejblíž?
Neznám, znát nechci a Moraváky , co žijí v Čechách nemám ráda, hlavně ty z Brna !!!!
A oni vás mají rádi? Myslím, že je to ani moc nezajímá, koho zrovna vy máte ráda. Zrovna tak to nezajímá ostatní normální lidi.
Morava má svou historii, jazyk a kulturu. I proto se Češi učili česky na Moravě. To cajzli do dneška nepochopili
Kdo to dělal tak Moravu viděl jen z rychlíku