1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 5 měsíciUpraveno

Já teda nevím,ale tuhle přezdívku kdosi vymyslel před koncem provozu,my tomu prostě říkali pantaky,a jestli bouraly?bourá přeci i cokoliv jineho a vůbec to nemusí být jejich příčinou.proste to byla nadčasová vozidla,proto to i jezdilo tak dlouho👍👍

6
Před 5 měsíci
Petr Turek

Já už to znám jen Žabotlam a je to velmi vhodné označení. 😼 Je ještě něco ošklivějšího a to je Kachna, tedy to francouzské auto.

Před 5 měsíciUpraveno

Jen to, že běžný vlak měl brzdy, kdy ten pískot a skřípot brzd byl na ohluchnutí a toto brzdilo nehlučně, tak rychle a rychle se rozjíždělo, ta skvělá mobilita. Jako dítě jsem miloval to, že nemusím po stupačkách s velkými rozestupy, o které jsem se často zranil na holeni. Napohled to nebyla žádná krása, ale podle mě nejlepší a nejpraktičtější vlak, škoda že je vše sešrotovali a nenechali jich víc v muzeích či jinde, je mi toho líto, za letitou výbornou službu se jim takhle odvděčili. Ale lidská společnost je taková. Po tom cvakání se mi stýská a třeba regiopantery zdaleka tak dobře nebrzdí...

6
Před 5 měsíci
Jan Fechtner

Staré panťáky brzdily čím? Kotvou? Mají stejnou brzdu, jako ty pískající vozy, akorát nastupuje až po odpadnutí elektrodynamiky. Tedy později.

Regiopanter brzdí díky pokroku daleko lépe - jak dynamicky, tak díky kotoučové brzdě.

4
Zobrazit další 2 reakce
Před 5 měsíci

Musím se přidat. Všechna čest.

Vlastně je tak trochu symbolem mého dětství, kdy jsem s ním jezdil za dědou z Prahy do Mokropes.

Na ten charakteristický zvuk při jízdě a rozjezdu nikdy nezapomenu.

Opravdu mimořádný vlak

7
Před 5 měsíci
Zdenek Smutny

Vždyť je to naprostý hnus... Ale jo, taky jsem s ním jezdil, ale nejsem tak starý, tak porovnávám jen s moderními soupravami. Hezké je, že je to nízkopodlažní a ani to moc nedrncá. Ale jinak je to něco jak Trabant. 😼

Před 5 měsíci

.. Na celé síti ČSD to byl pantograf, či panťák. Žabotlam - to si vymysleli hlupáci v Práglu, kteří nevěděli co pantograf znamená

6
Před 5 měsíci
Jiří Makoň

Všechny panťáky byly deponovány v Praze, takže Pražáci věděli, co pantograf znamená. Kdo vymyslel žabotlam, to teda netuším.

4
Před 5 měsíci

Roky jsem jezdil na trati Praha Klánovice- Masaryčka a panťák jsem měl jako cestující rád. Nikdy jsem neslyšel přezdívku žabotlam. I když nic proti tomu 🙂.

Před 5 měsíci

Pro nás, co jsme s ním jezdili a žili, to není žádný Žabotlam, ale Pantograf-Panťák forever!!!!🫡

8
Před 5 měsíci
Jan Husita

Tenhle hnus nikdy. Má sice pár moderních technických vychytávek, ale to nestačí.

Zobrazit další 2 reakce
Před 5 měsíci

Mám dojem, že termín Žabotlam se poprvé vyskytl v Necyklopedii a odtud se rozšířil. Za bolševika to ale byl vždycky jedině panťák.

Před 5 měsíci

Panťáák dycinky panťáák

3
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontaktDSA