Já teda nevím,ale tuhle přezdívku kdosi vymyslel před koncem provozu,my tomu prostě říkali pantaky,a jestli bouraly?bourá přeci i cokoliv jineho a vůbec to nemusí být jejich příčinou.proste to byla nadčasová vozidla,proto to i jezdilo tak dlouho👍👍
Já už to znám jen Žabotlam a je to velmi vhodné označení. 😼 Je ještě něco ošklivějšího a to je Kachna, tedy to francouzské auto.
Jen to, že běžný vlak měl brzdy, kdy ten pískot a skřípot brzd byl na ohluchnutí a toto brzdilo nehlučně, tak rychle a rychle se rozjíždělo, ta skvělá mobilita. Jako dítě jsem miloval to, že nemusím po stupačkách s velkými rozestupy, o které jsem se často zranil na holeni. Napohled to nebyla žádná krása, ale podle mě nejlepší a nejpraktičtější vlak, škoda že je vše sešrotovali a nenechali jich víc v muzeích či jinde, je mi toho líto, za letitou výbornou službu se jim takhle odvděčili. Ale lidská společnost je taková. Po tom cvakání se mi stýská a třeba regiopantery zdaleka tak dobře nebrzdí...
Staré panťáky brzdily čím? Kotvou? Mají stejnou brzdu, jako ty pískající vozy, akorát nastupuje až po odpadnutí elektrodynamiky. Tedy později.
Regiopanter brzdí díky pokroku daleko lépe - jak dynamicky, tak díky kotoučové brzdě.
Musím se přidat. Všechna čest.
Vlastně je tak trochu symbolem mého dětství, kdy jsem s ním jezdil za dědou z Prahy do Mokropes.
Na ten charakteristický zvuk při jízdě a rozjezdu nikdy nezapomenu.
Opravdu mimořádný vlak
Vždyť je to naprostý hnus... Ale jo, taky jsem s ním jezdil, ale nejsem tak starý, tak porovnávám jen s moderními soupravami. Hezké je, že je to nízkopodlažní a ani to moc nedrncá. Ale jinak je to něco jak Trabant. 😼
.. Na celé síti ČSD to byl pantograf, či panťák. Žabotlam - to si vymysleli hlupáci v Práglu, kteří nevěděli co pantograf znamená
Všechny panťáky byly deponovány v Praze, takže Pražáci věděli, co pantograf znamená. Kdo vymyslel žabotlam, to teda netuším.
Roky jsem jezdil na trati Praha Klánovice- Masaryčka a panťák jsem měl jako cestující rád. Nikdy jsem neslyšel přezdívku žabotlam. I když nic proti tomu 🙂.
Pro nás, co jsme s ním jezdili a žili, to není žádný Žabotlam, ale Pantograf-Panťák forever!!!!🫡
Tenhle hnus nikdy. Má sice pár moderních technických vychytávek, ale to nestačí.
Mám dojem, že termín Žabotlam se poprvé vyskytl v Necyklopedii a odtud se rozšířil. Za bolševika to ale byl vždycky jedině panťák.
Panťáák dycinky panťáák