Dnešní důchodci nenesou odpovědnost za současnou mizérii. Ať si nejdříve sáhnou na platy a nehorázné odměny ti, kteří současnou situace zavinili svojí nezodpovědnou politikou pod heslem "Z eráru krev neteče" a "Po nás potopa".
Je třeba změnit daňový systém. Systém rovných daní )jako je v podstatě u nás) není ani v těch nejpravicovějších ekonomikách.
Neustále všichni ekonomové berou jako zdroj příjmů daň z příjmu. Jednoduše chtějí obírat ty, kteří mohou akorát tak sklapnout podpatky. (Mohou změnit svá rozhodnutí ve volbách, ale není a nebyla tu žádná partaj, která by lidem nabídla smysluplnou reformu daňového systému). Narážím na daň ze zisku a velkých příjmů. Ta by mněla být jednoznačně progresivní. Ale progresivní v takové struktuře, která by byla motorem růstu životní úrovně, koupěschopnosti obyvatelstva, růstu produktivity ekonomiky a zvyšování úrovně přidané hodnoty. Rozhodně by neměla být jen strukturou míry závisti a trestů za úspěch.
Daň ze zisku by měla být progresivní ne podle hladin zisku fiskálních, ale procentuálním. (Snad mne nějaký ekonom nechytí za slovíčko v terminologii). Příklad: Firma má zisk 10 miliónů Kč z obratu 400 miliónů. Tj 2,5%. A firma č. 2 bude mít zisk 10 mil z obratu 40 mil. Daň firmy č. 2 by měla mít podstatně vyšší daň ze zisku. A aby byl systém z daně samoregulační - systém odečitatelných položek.. Ale i tak bude takto progresivní daňový systém "samoregulační". když totiž zaměstnavatel přidá na mzdě, klesne mu procentuální zisk a tedy i daň ze zisku o vyšší částku, než je nárůst mzdových nákladů..
A že státy daní progresivně? samozřejmě. Zeptejte se Jágra, kolik platil v USA daň (z příjmu)...
A ještě jednou" daň nemá být trestem za úspěch. Ale odměnou státu za příležitost k výdělku, kterou od státu daňový poplatník dostal.
Ano, tak to je prý svatá pravda. Valorizace platů politiků je fér, protože si to zasloužili, ale valorizace důchodů je nefér, protože proč by měli mít naše matky a otcové nárok na důstojné stáří, když už jsou k nepotřebě. Chce se mi zvracet.
Proč si každý bere do huby důchodce.Celý život jsme pracovali,odváděli daně.Pořád slyšíme že na důchody nebude,ale neslyšíme, že nebude pro ty,co nikdy nepracovali,a pracovat nebudou. A když jsme na tom tak zle, proč si vláda zvýší platy o desítky tisíc korun. Bydlení pro mimopražské poslance zdarma, a spousty dalších výhod. Na to peníze jsou?
Tak to je ekonom na svém místě, kdyby radil jak srazit inflaci nebo ušetřit na Barmských neziskovkách, tak to pochopím, ale šetřit na těch co to tady vybudovali to je ubohost.
Pane ekonom, já si myslím, že minite špatně, všichni hledáte kde ušetřit, jenže problém hledáte v duchodech, než řekněte takovéto bláboly do novin, musíte také říci i B, tzn. Všichni co si hrajete jako by na ekonomy tak určitě tam nesedite za 50 000 Kč, máte víc a přitom jste v životě ještě houby udělal pouze vystudoval a cumite v kanceláři. Tam by se ušetřilo nejvíc. V životě jste nedělal, ale na chytrého si hrajete. Vsadím se, že výplatu nezverejnite, když jste tak chytrý.
Každý mladý capek který udělá vysokou školu rozhoduje o životě lidí kteří se v životě nadřeli, sami mají platy o kterých se nám ani nezdá, bože mi bychom nepotřebovali už konečně někoho kdo to tady dá vše doporadku
Chytrý ekonome a co tak zakázat valorizaci poslancům,senátorům,ministrům,soudcům?Je velmi špatné,že o tom rozhodují a radí chytrolíni se statisícovými měsíčními platy žijící mimo realitu.
Hlavně že jsou peníze na armádu ,Ukrajinu a chudé politiky.
Co pořád máte proti důchodcům.Ja jsem 48 let platil sociální daně.Kde jsou ty peníze.Duchodcom přidají pár stovek a pořád to někdo řeší.Neprispusobyve nikdo neřeší. Minystry a poslance nikdo neřeší,že si o tisíce zvedli platy.Vsichni jednou budete v důchodu.