1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 2 roky

Žádný z předchozích komentů prakticky nezmiňuje obrovské gerentologické potíže, které nutně nastanou po té, co fúzní reakci bude možné udržet "libovolně dlouhý čas". Jedna věc je to zapálit a umět to regulovat a udržovat v chodu a druhá věc je udělat to tak, aby to bez větších potíží jelo 20, 30, 50 let. Materiály, jak známo, stárnou a v čase mění své vlastnosti, obvykle k tomu horšímu. To ty "vědce" teprve všechno ještě čeká, ale o tom se takticky mlčí. Faktem ale je, že kdyby se všechny prachy, co se cpou do zbrojení a nepříliš rozumného kosmického výzkumu (třeba celkem nesmyslného letu na Mars) nacpaly do do vývoje fúzních technologií, mohlo být lidstvo dávno "za vodou". Jenže člověk (jako druh) je divný tvor, soustředí se na pitomosti a podstatné věci mu unikají.

4
Před 2 roky
Josef Pokorný

Tak se budou dělat pravidelně odstavky. Ostatně dnešní jaderné reaktory také mají pravidelně odstávky, protože u paliva s cyklem uran-plutonium postupně ubývá reaktivita a palivové články se musí vyměnit.

Proto mne třeba mrzí, že se doslova vyhazují z okna peníze na neefektivní OZE projekty, do jaderné fúze se cpou neskutečné prostředky, aniž by se cíl nějak reálně přiblížil. Ale do výzkumu jaderných reaktoru s cyklem thorium-uran, které by přinesly revoluci do jaderné energetiky a umožnily využít i současné vyhořelé palivo, tam se dává minimum. Přitom by se jednalo o bezpečné reaktory, které navíc není možné využít k výrobě materiálu pro jaderné zbraně. Tyto reaktory nám mohou zajistit čistou a bezpečnou energii ve velkém měřítku na dlouho dopředu.

5
Zobrazit další reakci
Před 2 roky

To říkáte od šedesátých let!:-/

3
Před 2 roky
Tomas Rott

No jo, ale kdyby neříkali, těžko by se našly peníze na pokračování projektu.

1
Zobrazit další reakci
Před 2 roky

Dočetl jsem až ke spojení "sloučení atomových jader hvězd". Dál nemá cenu číst.

1
Před 2 roky
Radomil Beneš

Přesně to samé. Jakmile jsem si přečetl tu kravinu, tak se mi až udělalo zle. Pokud autorka nerozumí ani základnímu principu věci, pak by o ní rozhodně neměla psát.

Před 2 roky

Ano, tohle vědci tvrdí už jak dlouho ... 60 let? Je mi 40 a opravdu nevěřím, že ještě za mého života to někde bude dodávat proud do sítě a ne jej jenom sosat na vlastní chod.

5
Před 2 roky
Lukáš Kment

Času dost 🤣, prvně bude ITER, pak asi ještě něco a pak první prototyp elektrárny a pak to teprve začne 😂, takže moc optimisticky za 100 let

1
Zobrazit další 2 reakce
Před 2 roky

Obávám se, že je tam ještě jeden problém. I pokud by energetickou bilanci vylepšili tak, že by reaktor dával víc energie, než sežere a fungoval by dlouhodobě, tak ten rozdíl bude malý - několik procent. Takže reaktory budou mít obrovské odpadní teplo a to nám prohřeje atmosféru mnohem spolehlivěji a rychleji než nějaké CO2.

2
Před 2 roky

Pokud bych se článek naučil nazpaměť a pak ho z frajeriny někde odvykladal, tak by mě zavřeli do blazince, nebo mě měli za mimozemstana 🙈

2
Před 2 roky

Teď jen taková maličkost. Těch sto milionů stupňů, o tlaku nemluvě, udržet nějak mimo dosah toho okolí. To slunce je v podstatě jednoduché. Tam jako izolace slouží pár set tisíc km materiálu. Přesto má povrchovou teplotu cca 6000°Čehokoliv. To co se děje kousek vedle se nás v tomto případě netýká. Ty ohromné teploty se týkají v podstatě ničeho. Jenže my to tady chceme provozovat někde in vitro. A ti vědci (v tomto případě spíše kouzelníci) zatím docílili toho, že dokázali vymyslet takové magnetické pole, které na půl minuty dokáže tu srandu udržet v izolaci. A lampičky, kterými na to svítí tak usilovně, že to udrží na místě. A nejen udrží, ale i nastartují. Za nějakých osmdesát let je to opravdu velký pokrok. Bez nadsázky. Těch pár borců, kteří se tomu už čtvrtou generaci věnují, se dostalo do situace, kdy něco podobného dokáží na půl minuty, aniž by zlikvidovali pár desítek km². Takže po osmdesáti letech to začíná vypadat jako slibný začátek.

4
Před 2 roky
Jardaqt Ticháček

S teplotou by to mělo být v pohodě. Finta je v tom, že pokud se poruší magnetické pole, tak se hustota plazmy sníží natolik, že reakce okamžitě zanikne. Žádné vypařování desítek kilometrů se nekoná.

1
Před 2 roky

Nekonečný zdroj energie ... pokud je potřeba k výrobě energie jakákoliv hmota na Zemi, tak to není nekonečný zdroj, navíc jsou tyto přeměny bez spotřebovávání další energie nevratné. Vody je sice na Zemi zdánlivě dostatečné množství, přeměna na helium je zase děj nevratný. Helium by se dalo využít na konstrukce vzducholodí (poháněných systémem fotovoltaiky kombinované s akumulátory), letectvo by se vrátilo rychlostmi poněkud zpět, ale bylo by to využití. Když k fotovoltaice ještě najdeme možnost akumulace a způsob jak akumulovanou energii dodávat do sítě, bude mít lidstvo možnosti a čas dát dohromady, co napáchalo dřívějším vývojem.

Před 2 roky

Skvělé máme slunce, vodu přírodu... Máme vše. Vědci si však chtějí hrát... Baví je to. Hrajme si s četnými dírami, jádrem. To jsou hračky, které mohou zahubit. Naše planeta nám dala vše... Stydím se za tyto vědce...je mi líto těchto lidí. Jsou hodně nemocní pokud nevidí co vše mohou způsobit.

15
Před 2 roky
Martinn Nereknu

Jestli chcete zpátky na strom, tak je nejvyšší čas 🤔, nicméně za miliardu let se Slunce zvětší a naše planeta bude neobyvatelná, takže něco bychom měli dělat

10
Před 2 roky

V Afghánistánu jsem byl, viděl co dokázali Ruské síly za 100 let, co dokázali Američani. Pravda, oni si pokuřují ale jsou to mírumilovní lidé. Jejich svět a mi jim tam pošleme kulturu . Proč???? Ti lidé a příroda,hory, nic a nikdo je nemůže porazit, jsou doma. Ale, posílat tam vyhořely odpad z elektráren, ve formě špiček od nábojů???? Jsme ubohý národ!!!! Viděl jsem člověka, hasiče, co hasil Černobílé, měl tam být max 4. minuty. Všichni z jeho jednotky umřeli do 1. roku na leukémii s on nic. Divné. On a starý lidí tam žijí do dnes.

1
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt