Zajímavé recepty, zkusím. Já dělám velmi jednoduše: kilo vepřového masa, 24g Pragandy, cca 80g ledové tříšti (6 kostek ledu rozbitých paličkou). Maso nakrájet na kostky, jako na guláš, cca 1/6 na malinké kousky. To celé uhníst v robotu (cca 20 minut) a hned to plním do pytlíku, dám do šunkovaru a nechám dva dny v lednici. Následně se to vaří 2 hodiny při 78-82 stupních. I se šunkovarem nechám v lednici do druhého dne ztuhnout a vychladnout. Po vyndání to většinou přežije max. 2 dny, protože se na to pořád chodí.
Jen malá poznámka - maso beru, co je zrovna v akci (často plec, sem tam kýtu). Z plece je šunka trochu prorostlejší, ale mám ji raději.
No, a úplná bomba je tu šunku po vychladnutí a ztuhnutí ovázat (nebo na ni dát takovou tu gumovou mřížku) a pověsit to na den do udírny.
My jsme delavali domaci sunku v udirne, z kraliciho masa. Byla vynikajici, jen ponekud sucha.
Jak docílíme, aby se voda vařila při 80 stupních? Na vysokohorskou turistiku se necítím.
Nejde o bod varu vody ale o vaření jako činnost