1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 4 měsíci

No občas opravdu třeba zrovna ty banány , no na ty fronty byly,ale třeba spoustu věcí si lidé opatřili vlastní prací, ne tak jako dnes, tehdy člověk v půl třetí s čistou hlavou skončil v práci a ten česnek cibuli atd si vypěstoval. Mnohem důležitější ale bylo, že jsem si postavil bydlení v podstatě bez dluhů, jo vlastní prací a svépomocí, ale zase ve tři jsem byl doma. ( a to jsem nedostal nevratnou pujčku jako někteří spolupracovníci, protože jsem nebyl oblíbenec režimu) a to dnes není možné. Tehdy tatínek koupil zahradu na stavbu za 6 kč metr čtvereční. Ano mzdy byly malé, ale tu pořídil za dvě výplaty. No zkuste dnes.

50
Před 4 měsíci
Jiří Krása

Prý byl i nedostatek stavebního materiálu. Z čeho lidi stavěli?

16
Před 4 měsíci

Takový hlouposti píše jen hlupák. Nebylo toho kvanta, ale byla lepší kvalita. Teď všeho plno a co z toho?

95
Před 4 měsíci
Radka Vališová

Takový rébus řeším nyní. Pamatuji si, jak manželka dělala karbanátky. To byla vůně! Nyní je koupené maso bez "smradu" ale i bez vůně! To maso je něčím napajcované! Čím? Všechny masa nemohou smrdět, protože jsou chemicky upravené! I když trochu zapáchaly, tak karbanátky voněly. Potraviny za socializmu byly kvalitnějsí, než za tohoto kapitalizmu!!!

23
Před 4 měsíci

Banany zmrzle a nebo nahnile a lidi měli kde bydlet a nikdo nežebral a do prace se muselo a nikoho jsme nedotovali a leky byly a zdravotni peče nebyl byznis ! Hlavně že mužete jezdit do ciziny ovšem kdo na to ma?!

84
Před 4 měsíci
Jirina Boumova

Má na to vètšina národa. A nêkolikrát do roka. Lempl nemá.

19
Před 4 měsíci

Článek je smyšlený paskvil . O té době by měl psát člověk , který si ji prožil ,

zažil .

Neměli jsme všeho kvanta , ale měli jsme kvalitu od A do Z .

Zdravotní , sociální zázemí , pracovní uplatnění , školství na mnohem vyšší úrovni , ........ Lidé si byli blíž . Byla nižší kriminalita . ....

Jistě , režim měl i negativní stránky , ale ...

30
Před 4 měsíci
Anna Krejčová

Byla jste řezník, taxikářka, zelinářka, prodavačka v elektru, ve sběrně druhotných surovin? Pak to chápu.Ti, co to neprožili, možná ani nepochopí, proč tyto profese jmenuji. To byla totiž "elita národa", tedy kromě vexláků, co vám za 5,50 Kčs prodali načerno v průchodu jeden bon, na kterém bylo napsáno, že má hodnotu jedné Kčs. na džíny. Za účinného dohledu Veřejné bezpečnosti.

Vy mi připomínáte chlapy, co se baví o vojně po 40 letech v hospodě. Samé veselé historky, že ráno v 6 je v zimě vyhnali na "buzerplac" na cvičení i při -10, to už zapomněli.A na Vánoce ani nemohli domů za rodinou, taky dobrý. Tohle všechno jsem zažil a navíc nezapomněl na kontroly občanek v hospodě a honění příslušníky z burz, kde se na černo prodávala LP zahraničních skupin.

Jediné, co s Vámi souhlasím, je, že lidi si byli blíž. On společný nepřítel sdružuje.

11
Před 4 měsíci

S masem to bylo asi tak . Když jste chtěli nějaké kvalitnější (telecí , kližku ) , museli jste si přikoupit i bůček . Mohli jste si ovšem koupit i skopové , jehněčí a představte si , že bez hypotéky !! Takže ZASE nářky někoho , kdo o tom někde slyšel . Koupíte dnes vepřovou hlavu , aby jste si mohli udělat domácí tlačenku ? Kromě jater , koupíte jiné vnitřnosti ? K těm banánům . Nebyly , ale česká jablka určitě nebyly několikrát dražší , než ony banány .dnes . Ono srovnáváni je , jak rádi říkávají naši vůdcové , cesta do pekel . Důležité je nelhat . No a také nekrást , asi .

53
Před 4 měsíci
Jindřich Švábenský

Zkuste zajet na jatka. Objevíte Ameriku.

Před 4 měsíci

Ano počkalo se ale ovoce chutné a potraviny čerstvé. to co dnes draze kupujeme rostlo na každém rohu a v každé zahradě. co na tom že je třeba pomeranč dostupný , než sem dojde z Kolumbie za měsíc v chlaďáku a nedá se jíst jak je kyselý a bez chuti, o ceně nemluvě.

68
Před 4 měsíci
Josef Vočka

Teda ty jsi dobře mimo pomeranče jsem se z toho ze stejné dárky jako za komunistů nebo chceš snad říct že tehdy rostly někde tady blízko??? Navíc když si vzpomenu na hnusné kubánské pomeranče to byla teprv pochoutka.. zkus zapojit mozek pokud ho vůbec máš

22
Před 4 měsíci

Na banány sice fronta, ale byty se stavěli a byly dostupné všem, nikdo se neflakal na dávkách a penicilínu bylo taky dost, potraviny kvalitní podle norem....atd... Samozřejmě režim měl i své mouchy, ale....

72
Před 4 měsíci
Petr Červenka

Kdyby byl to snad našel tak ty lítáš na měsíci... Byla umělá při zaměstnanost ... Dnes se taky staví byty a od těch normách bych se dal úspěšně pochybovat dneska si můžu taky koupit kvalitu stačí přemýšlet

20
Před 4 měsíci

Dnes ještě horší předražené chemické šuty. Zubaře a doktora už neseženete. Zase jeden mladý vykladač historie?

31
Před 4 měsíci
Jiří Šimoník

Lžete

7
Před 4 měsíci

Pavlína Trefná nám trefně popsala, jak člověk, který určitě nezažil socik, dovede jej bezostyšně pomluvit a psát nesmysly. Ano, byl nedostatek banánů, jednou jsem stál přes noc frontu na favorita, byly výpadky cementu, a čekalo se na některá nová auta Ale co je důležitější, nestály se fronty na Úřadu práce na příspěvky na bydlení a podpory v nezaměstnanosti, neposedávali po ulicích bezdomovci, zubních a dětských lékařů byl dostatek, bylo dostupné bydlení a stát novomanželskými půjčkami podporoval mladé rodiny a tak by se dalo pokračovat. Každý režim má své výhody a nevýhody, tak že je třeba, aby Pavlína Trefná podruhé psala objektivně a nesoustřeďovala se pouze na ještě zkreslené negativní věci které sama ani nezažila.

27
Před 4 měsíci
Slavomír Lokvenc

Akorát jste zapomněl dodat, že hlavní nevýhoda socíku byla ta, že se pro neefektivnost plánované ekonomiky po necelých 42 letech zhroutil.

13
Před 4 měsíci

Článek je dost všeobecný, i když pravdivý.

Každý čtvrtek vycházely nové knižní tituly. Pokud jsem stál o nějakou dobrou knihu, šel jsem si stoupnout do fronty již v 6:00 hod., i když otvírali až v 8:00. Ani tak jsem neměl jistotu, že se na mne dostane. Seznam vycházejících knih se dal zjistit z Knižních novinek, což byly noviny za pár haléřů, ale na předplatné jsem musel čekat, až nějaký předplatitel zemře. (takhle mi to bylo řečeno na poště).

7
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt