Spousta lidí si to koupí jen proto, že to stojí 25 korun. Ale je to dobře. Málokdo si možná uvědomuje, že jsou všude tuny zbytečných potravin. Jen v Globusu je snad 500 druhů jogurtů. Nikdy se to nedá prodat všechno. A na to se musí někde vzít mléko, doprava sem, tam, ovoce, kelímky, pak likvidace. Kdyby každý nakoupil jen to, co sní, tak by možná přišel nato, že když je něco v akci a on si tím naplní ledničku, tak to potom stejně vyhodí, protože to nestíhá sníst. Takže efekt slevy je nulový. A pro markety by mělo být procentuálně stanoveno, kolik můžou vyhodit potravin. Lidi jsou strašně rozcapený a když nemůžou mít každou chvíli něco nového, tak jsou nešťastný. A kam nás to dovedlo? Tak zkusme začít každý sám u sebe.
Zčásti máte pravdu. Jenže pokud je člověk osamocený, tak si těžko nakoupí tak, aby všechno snědl, to by si musel udělat na týden jídelní lístek a pak ho dodržovat. A jíst zelovo, když dostanu průjem, to taky není šťastné řešení... A ta šíře sortimentu je skutečně zbytečně moc široká, to jo.
Dnes jsrm koupila v Bille avokáda ve slevě. Polovinu jich vyhazuji, ne že bychom je nemohli sníst, ale jsou hnusná a zkažená. Za plýtváním potravinami stojí z velké části právě obchodní řetězce, protože mají takové ceny, za které to v době použitelnosti prostě neprodají a pak to vyhazuje buď rovnou krám nebo nějaký jouda, který to v té slevě koupí stejně jako já 🤣
To je pravda, ale je to spíše problém marketů. Kupuji ovoce a zeleninu dost často u Vietnamců, třeba nedávno 2 velká zralá manga za 20 Kč, tedy za 10 Kč kus. Vždy je vše dobré a ovoce je zralé. Nemám totiž zájem o zcela nezralé a předražené ovoce z marketů, to ovoce chci jíst a ne nechat hnít na stole 14 dní a stejně nedozraje. Nechápu, že to Lidl napadlo až nyní. Prodej potravin před koncem spotřeby dělá odjakživa Rohlík a Košík se zbožím jakéhokoli druhu, nejen s ovocem a zeleninou. Najdu zde potraviny, které bych si za normální cenu nikdy nemohla dovolit koupit.
Dnes jsem si bedýnku v Lidlu koupila. Byly v ní dvě hrušky, jedná červená paprika, dvě hrsti cherry rajčat, jedna řepa, asi 7 cibulí a tak kilo a půl brambor. Všechno v pohodě jedlé. Za mě dobrý.
No, hrušky jsou na rychlou spotřebu, ty už asi budou změklé a bez šťávy - nebo se mýlím ? Rajčata nejím, řepu taky ne, sedm cibulí - to mám asi na půl roku, brambory O.K., ale nejsou to ty nizozemské, co u nich nejedí ani krávy ?
Tyto západní potravinové řetězce podnikají v Česku.
A NAVÍC pod plným vedením českých manažerů.
Takže tyto dva faktory nedovolí, aby místní zákazník zažíval ten krásný pocit z nákupů, jako v Německu či Velké Británii...a co se týká Tesca, tak v jeho domovině ve Skotsku především.
Před 17-18 lety jsem nějaký čas ve Skotsku žil a nakupovat tam v Tescu je skutečný požitek. Ne zážitek... ale požitek v pravém slova smyslu.
A tento pocit požitku z nakupování v České republice neznáme a pochybuji, že ještě minimálně v příštích deseti letech poznáme.
A když k tomu ještě přidám poznatky a zážitky z doby, kdy jsem později pro dvě prodejny Tesca v Česku pracoval... již pouhý myšlenkový návrat do té doby je až znechucující.
Takže tyto články mě nechávají zcela chladným a dokud tyto západní potravinové řetězce nebudou v Česku fungovat tak, jako fungují v zemích svého původu, se vším všudy, tak půjde stále a pouze o mediální oblbování českých ovcí.
Tak jsem včera v Lidlu ty bedýnky viděl, byla tam tři rajská, asi deset malých cibulí a 15 brambor. Ve druhé bedýnce místo rajských tři papriky jinak cibule a brambory. Vzhledem ke kvalitě zboží v bedýnkách si raději koupím čerstvé.
Tak v Lidlu Vimperk nevím, když jsem tam byla,tak zrovna bedýnky nebyly takže nemohu posoudit a kytky - co tam byly by už nevzkřisila ani živá voda, ale Penny Vimperk také má bedýnky, 2kg ovoce zelenina 19.90kc a dají se vybrat moc pěkné a je tam toho i o dost víc než píšou a nahnilé přímo nic. Za mě spokojenost. A já to dělám jednoduše nakoupím, zaplatím pak kouknu na bedýnky a ještě u pokladny hned podám dvacku a je.
Povadlá zelenina a nahnilé ovoce, ale nejdřív zaplať a pak si vybírej. Kdo doma nemá králíky nebo kozu, tak mu to je k ničemu. Já navíc zeleninu nejím a ovoce jen některé, ale tvrdé a nezměklé.
Tak byste měl....to se nemáte čím chlubit
Konečně došlo na selský rozum,fandím Vám.Proc se mají vyhazovat potraviny když plno lidí za tento nákup bude šťastných.Dekuji
To, co jsem viděl dnes v Penny, to bych nedal ani dobytku! a nevzal bych si to, ani kdyby to bylo zadarmo.
V misce s rajčaty jsem napočítala 9 slimáků, ohnily pórek, avokádo, hrušky, vše zkrátká pro zvířátka, alespoň oni za 25kc se proměji. Tohle se v cizině nedovoli zákazníkům předložit.
Sice je to hezké, že se snaží neplýtvat potravinami,ale dnes jsem byla po delší době v Lidlu v Opavě,ale takový bordel jstem ještě nikdy neviděla