1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 3 měsíci

Až mě dojalo jak chudé a vlastně i kruté jsem měla dětství, mládí i část dospělého věku. Než mi to ve článku vysvětlili, tak bych si to neuvědomovala a myslela že jsem prožívala normální, šťastné a veselé Vánoce. Budu si muset nějak poupravit vzpomínky abych šla s dobou a mohla souhlasit s těmi co tu dobu nezažili, ale na rozdíl ode mně o ní vědí naprosto všechno a jsou ochotni pamětníkům vysvětlit jak to vlastně všechno bylo..

Jinak uhelné prázdniny nenavazovaly na Vánoce, ale na zimní prázdniny. Jen na přelomu 78/79 při velkém a nenadálém poklesu teplot se do některých škol nechodilo. Jinak bývaly uhelné prázdniny cca měsíc po svátcích.

349
Před 3 měsíci
Dagmar Brožková

Prozraďte mně prosím, co v tom článku není pravda. Jako děti jsme Vánoce samozřejmě prožívaly a byly krásné. Nicméně, že bylo v obchodech kulový je pravda, o kvalitě nemluvě. Přesně si vzpomínám, kdy jsme s tátou vybírali v Domě sportu, kde byl vedoucím bývalý gymnastický reprezentant pan Slivka sjezdové lyže značky Artis Apollo a které byly druhé nejdražší na trhu. Společně s otcovým kamarádem, panem Slivkou jsme vybrali až devátý pár, u kterého byly obě lyže skoro stejně tvrdé. Pravdou je, že jsem s nimi tři dny spal.

Kokos jsem viděl poprvé, když ho na vánoce přivezli příbuzní ze Švédska.

140
Před 3 měsíci

Nemá cenu komentovat všechny ty horlivé a často až nepoučené pisálky, kteří se vyjadřují k něčemu, co znají většinou jen z doslechu...a ještě mizerného. Jednou fronta na to, pak na tohle...jednou že se shánělo to a pak ono a ze všeho čiší divže ne hrůza, co to bylo za život. Stání ve frontách na pomeranče...a dokonce prý i na stromky...mají ukázat, že dnes nikdo asi fronty nestojí a lidé kupují kdejaký drek, který by tehdy ani nekoupili...

263
Před 3 měsíci
Judita Lišková

Já byl včera v Kauflandu pro pár věcí, vepřové držky, rum,zeleninu u pokladny jsem čekal 25minut

31
Před 3 měsíci

Ano, třeba na pomeranče stála fronta, ale možná na půl hodiny. Když si uvědomím, kolik tenkrát bylo obchodů a kolik je jich dnes, tak se ani není čemu divit. Všechny domácnosti měly stromek, nějaké exotické ovoce, kapra......

A že TV byla Orava, snad nebylo na škodu, pohádky krásné... Určitě lepší, jak dnes.

304
Před 3 měsíci
Zdeněk Bortl

Nechci být protiva, ale na počátku 70. let pan vajíčko promítal v televizi reklamy na pomeranče. Že by ty fronty byly vyprovokované obchodníky z podniku zelenina??? A fronty na ostatní zboží ?? Valná část obchodů byla s pultovým prodejem, kde se předpokládalo seskupení lidí, aby tak nějak opisovali strukturu nákupu od lidí u pultu. Nakonec jedním z tahů novodobého marketingu je fronta 3 až 5ti lidí u pokladny v marketech ze stejných pohnutek.

24
Před 3 měsíci

Fronty na stromečky? U nás jich bylo plné náměstí, ležely vyrovnané pěkně v řadách. Chodila jsem je vybírat s bratry a vždycky jsme donesly ten největší, na který jsme narazili. Na půlnoční jsem chodívala s mamkou, v kostele na varhany krásně hrál ředitel hudebky a zpíval i pěvecký sbor. V kostele byl velký betlém přes celou chrámovou loď s postavami téměř v životní velikosti. Jsem r.1951. Moc prosím ty mladé pisálky - nepište o tom, co jste sami nezažili!!! Děkuju.

326
Před 3 měsíci
Eva Kohoutová

Paní Evo moc s Vámi souhlasím, ale hlavně byli jsme mladí a i ti dnešní malincí to vidí jinak než my dospělí.Vnoučci se na ně vysloveně těší nám dospělým už to tak nepřipadá jsem ročník 54.Pěkné vánoce

87
Před 3 měsíci

Fronty na stromečky😂 no to jste mě pobavili. Děkuji za Tři oříšky pro Popelku. Pohádka na kterou se dívám dodnes. Velice vítané uhelné prázdniny kdy se vánoce protáhly o měsíc. Nejhezčí vzpomínky drazí pisalkove.

153
Před 3 měsíci
Anna Domanska

Jak je možné, že se na tu pohádku Tři oříšky s oblibou dívají všechny generace, včetně té dnešní? A Merkur naučil děti manuální zručnosti, o které si dnešní děti mohou nechat zdát.😎

147
Před 3 měsíciUpraveno

Pro veliké mrazy a z důvodu úspory paliva započaly pololetní prázdniny již od 21. ledna 1963 a potrvaly do 2. února 1963.

Prakticky to byly první uhelné prázdniny spojené s pololetními prázdninami (dříve byly pololetní prázdniny týden a začínaly 1.února).

Zabednění pisatelé článků budou donekonečna psát o dědovi Mrázovi.Přitom to bylo akorát 4 roky, kdy byl prezidentem Zápotocký do r.1957.Když nastoupil prezident Novotný, tak dědu Mráze už nikdo neprosazoval.

A pro každé dítě byl dárek něco jiného.Já rád četl a pro mě byly nejlepší dárky knížky, kterých jsem dostával poměrně dost.2-3 knížky od rodičů a další knížky od babiček a dědů.Tenkrát běžel v kinech film Vinnetou a pro mně byl nejkrásnější dárek knížka Vinnetou.

133
Před 3 měsíci
Ladislav Hnyk

Vždyt nám dědu mráze nikdo nevnucoval

43
Před 3 měsíci

V životě jsem nezažila frontu na stromeček, ale uhelné prázdniny ano. Způsobily to kruté mrazy, uhlí zamrzalo na vagónech.

246
Před 3 měsíciUpraveno
Eva Jančíková

Chtěl bych vidět, jak by se současný režim vypořádal s dlouhými mrazy -20 .🙂))). Tehdy nařídili firmám vozit uhlí jejich nákladáky, dnes by je jejich vlastníci poslali leda do........

172
Před 3 měsíci

Ano, to bývaly ještě krásné Vánoce, v pohodě a bez stresu. I na televizi se ještě tenkrát dalo koukat, což dnes už opravdu nelze. Ale stejně jsme spíš trávili spoustu času venku. Nechtěl bych trávit dětství a dospívání v dnešní době.

195
Před 3 měsíci
Luděk Veselý

musíte si dokoupit možnosti jsou, my máme 100 programů a na pohádky a komedie už koukáme týden, je to skvělý

14
Před 3 měsíci

Fronty na stromečky tedy nepamatuju....na ovoce nebo ořechy a mandle ano, ale taky nebylo tolik obchodů...Dárky se sháněly hůř, to je pravda, ale dalo se a myslím, že i ta radost z nich byla nějak větší...Stavebnice Merkur se vyrábí dodnes. Pohádky, které za to stály, se vysílají a jsou oblíbené dodnes. A uřvané reklamy už někdy od října mi rozhodně nechyběly.

156
Před 3 měsíci
Jana Kubíková

A ty krásné čokoládové kolekce figurky každá jiná autíčko, mašinka, stromeček,různé postavičky atd.

8
Před 3 měsíci

Ano, bylo to dětství.

Fronty na pomeranče a mandarinky...

Od babičky jsem měl k Vánocům slíbené kolo, favorit.

Dostal jsem ho v srpnu.

S obrovským nadšením a vlaštovkama místo beranů.

Tenkrát stálo 1250 Kčs a děda přidal další tisícovku aby vůbec bylo...

Měl jsem krásné dětství.

I Merkur byl.

Dnes, v 55 je to nostalgie.

1
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt