To vypadá jako jednostranně laděný článek, než nějaké nestranné srovnání. Pokud si v kalorických tabulkách srovnám polotučné mléko (35 % bílkoviny, 48 % cukry, 15 % tuky, 121 mg vápníku) a sojové mléko s vápníkem z DM (37% bílkoviny, 39 % cukry, 23 % tuky, 120 mg vápníku), tak to nevypadá jako jasné vítězství mléka. A to nemluvím o doma vyrobených rostlinných nápojích, které jsou ještě zdravější a levnější. Co se vstřebávání vápníku týče, existuje tzv. vápníkový paradox, který říká že v důsledku kyselosti mléka se vápník z těla naopak vyplavuje (někdo uvádí "vyvazuje"). A v zemích, kde je vysoká spotřeba vápníku z živočišných zdrojů, je také vyšší výskyt osteoporózy.
Ale ta poslední věta mě teda namíchla nejvíc, to snad autor nemůže myslet vážně. Naprostá většina prodávaného mléka pochází z velkochovů, které opravdu nepřispívají k biodiverzitě, rozvoji venkova i zachování tradičního rázu krajiny. A lidé zde sice mají práci, ale zvířata trpí. Možná by bylo lepší, aby si tito lidé našli práci ve výrobě rostlinných potravin, protože co se udržitelnosti a ekologie týče, to jednou nejspíš bude nutnost. A kdyby nebyly tak vysoké dotace na živočišnou výrobu, tak ta cena by byla taky výrazně jiná.
2
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Michaela Janová
To vypadá jako jednostranně laděný článek, než nějaké nestranné srovnání. Pokud si v kalorických tabulkách srovnám polotučné mléko (35 % bílkoviny, 48 % cukry, 15 % tuky, 121 mg vápníku) a sojové mléko s vápníkem z DM (37% bílkoviny, 39 % cukry, 23 % tuky, 120 mg vápníku), tak to nevypadá jako jasné vítězství mléka. A to nemluvím o doma vyrobených rostlinných nápojích, které jsou ještě zdravější a levnější. Co se vstřebávání vápníku týče, existuje tzv. vápníkový paradox, který říká že v důsledku kyselosti mléka se vápník z těla naopak vyplavuje (někdo uvádí "vyvazuje"). A v zemích, kde je vysoká spotřeba vápníku z živočišných zdrojů, je také vyšší výskyt osteoporózy.
Ale ta poslední věta mě teda namíchla nejvíc, to snad autor nemůže myslet vážně. Naprostá většina prodávaného mléka pochází z velkochovů, které opravdu nepřispívají k biodiverzitě, rozvoji venkova i zachování tradičního rázu krajiny. A lidé zde sice mají práci, ale zvířata trpí. Možná by bylo lepší, aby si tito lidé našli práci ve výrobě rostlinných potravin, protože co se udržitelnosti a ekologie týče, to jednou nejspíš bude nutnost. A kdyby nebyly tak vysoké dotace na živočišnou výrobu, tak ta cena by byla taky výrazně jiná.
2