Bešamel.je jedna ze čtyř základních francouzských omáček. Nepamatuji si moji babičku ani maminku, že by do omáček hlavně těch smetanových používala bešamel. Ani v starých receptech české kuchyně to není uvedeno u českých omáček.
Používala se zasmažka-jíška. Dneska se dá zahustit mnoha jinými způsoby aby se, jak knuči všichni velekulinářtí frflalové, ta česká kuchyně odlehčila. A kulajda v 420 se zahušťuje velouté omáčkou, což je máslo mouka a vývar. Takže ječárny o tom, jak nezahušťovat moukou jsou krajně směsné. Takže udělejte si přírodní plátek masa se šťávičkou a novým bramborem a k tomu si dejte kompot. A na kecy, jak se cizinci kření nad českou kuchyní se vykašlate. A bešamel použijte na lasaně ty jsou italské, nebo na řeckou mousaku. České kuchyni bez zavlékání cizích přísad, 3x ZDAR!!!
Omáčky s bešamelem nedělám. Snažím se je dělat i bez mouky, prostě jen ze základu, např. u gulášů jen z hodně cibule a šťávy, kterou vyrobí samotné maso, jen zřídka jí zahustím trochou hladké mouky. Nevzpomínám si jaká omáčka je s bešamelem, ani koprová, svíčková, rajská. Bešamel se dělá na lasagne
Tak zrovna u nás na Hustopečsku, podotýkám, že ne všude, se koprová a křenová omáčka vaří ze mléka s bešamelem. Například v mé rodné vsi kolem roku 1805 zůstala žena, která s Napoleonovým vojskem přišla z Francie jako markytánka. Je tedy celkem možné, že si s místními prohodila receptíky.
K čemu bešamel, archaické zahuštění už tak vydatných, zbytečně kalorických jídel. Češi patří k nejtlustším, a vy pořád o kalorických bombách. Apage Satanas!
Vážení.
Voda s moukou? Pěkná ptákovina pro Mišelíny.