1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 7 měsíci

a pokud dveře těsní tak jí přetrhnete no

2
Před 8 měsíciUpraveno

Zkusím zaměnit DOJMY z článku za POJMY z fyziky. Potraviny ani nic jiného v lednici teplo neodebírají ani negenerují (pokud ovšem pomineme zanedbatelný vliv chemických procesů uvnitř těchto potravin). Tudiž je ÚPLNĚ JEDNO, zda je lednice prázdná či plná, jestliže ji nebudeme vůbec otevírat. Ve stavu, kdy je vše vychlazené a kompresor se vypne, spotřebovává nadále naprosto stejně energie. Spotřeba bude záviset POUZE na rozdílu mezi teplotou uvnitř a teplotou vně.

Budeme-li lednici krátce otevírat, pak u plnější lednice nastane výměna mnohonásobně menšího množství vzduchu za teplý než u prázdné, ale nepatrně se ohřejí také potraviny a i těm bude nutno opět odebrat teplo. U prázdnější lednice je množství teplého vzduchu, který nahradí studený uvnitř, mnohem větší, ovšem vzduch nemá oproti potravinám takřka žádnou tepelnou kapacitu a tudiž na jeho vychlazení je potřeba jen minimum energie. Prostě prašť jako uhoď.

19
Před 8 měsíci
Bohuslav Dvořák

To "nepatrné ohřátí potravin", které není způsobeno stykem s teplým vzduchem, má být jako sáláním? Chtěl bych upozornit, že to sálání probíhá do celé plochy lednice (šířka * výška) a do celé plochy otevřených dvířek a je stejné u plné i prázdné lednice. Tedy do rozdílu mezi plnou a prázdnou lednicí je nelze započítávat.

Nebo jste měl na mysli ohřátí prouděním teplého vzduchu kolem potravin po dobu otevření lednice? Potraviny v plné lednici brání proudění vzduchu, tedy ohřátí potravin a vnitřních stěn ledničky a poliček od proudícího vzduchu po dobu otevření ledničky je menší. Proto taky v chladničkách najdeme čím dál tím častěji jako poličky sklo a ne mřížky - to taky omezuje proudění vzduchu.

2
Zobrazit další reakci
Před 8 měsíci

To je nápad na medaili, že? Proč zrovna bankovku proboha? Stačí když už obyčejný papír. Toto bych určitě nepraktikovala ke zkoušce, jaké mám těsnění u dveří lednice a zda je plně funkční, že? 🤦🤦🤦

14
Před 8 měsíci
Viola Markusová

Ten titulek Vás měl donutit přečíst si ten článek o ničem. No a mne taky. Proboha, proč to vůbec otevírám?

19
Před 8 měsíci

Málem jsem si ukroutil hlavu,co kdejaký pisálek,rádoby novinář, či co vlastně, vyplodí za číčovinu!

32
Před 8 měsíci
Ivan Kuruc

Ale jemu na kontě něco přibude...

7
Před 7 měsíci

Jsem myslel🤔, že bych bankovku uplatil lednici aby žrala míň proudu?!

Před 7 měsíci

tonby ta lednice nejdriv nejaky tisice rocne musela sezrat. a tolik snad nesezere zadna

1
Před 8 měsíci

To je zase titulek... 🙂

19
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt