Byly také tvrdé Lesnenky, plněné Haslerky, Ledovky, tvrde Maliny, větrové Klokanky a další, které se vyráběly v Holešově, na Moravě. Vyráběly ve stejné předválečné fabrice a na předválečných strojích
ještě polovině 90.let minulého století, tak nám to tehdy předvedli při tzv exkurzi. V té době se již také zaváděly do výroby, na nových strojích, hodně žádané bonbóny Bon-Pari. Dnes je všechno Nestlé,tak již ani nevím, co tam vyrábí, budovy, zatím, ještě stojí. Vedle fabriky byl cukrovar, ten je po francouzském tzv " evropském cukerném pořádku" zničen. Tož tak, "nova doba", novodobí kolonizátoři drancují ještě i to málo, co po Komančich zůstalo.
Cukrovar je srovnaný se zemí.
A ve Sfinxu (teď Nestlé) se už ani lentilky nevyrábí. Výroba přesunuta tuším do Německa.
Co vím, dělají se tu želé medvídci, bon pari, hašlerky...a nevím, co ještě.
Mě docela chybí zdravotní bonbonky Lesněnky, ty pravé, co byly jak sladké, tak bylinkové. Beskydky za nimi táák moc pokulhávaly a na Klokanky mě přešlo pomyšlení už při rozbalování. Z těch dýchacích a proti rýmových na dlouhou cestu do auta ještě fungovaly Větrovky, bílé , ale nejvíc vzpomínám na zdravotní žvýkačku Sevaq. Byla vzácná, dražší a kupovala se v lékárně.
Vzpomínám i na zdravotní pastilky Doretky.
Kdybych měl připomínat...v mém dětství byly všechny bombóny ty nejlepší. Draže -ovocné,hašlerky,dýchací a jiné byly v ruličce. Bez zbytečného obalu. V kapse byly po ruce a smetí z kapsy se ocumlalo a vyplivlo. Bombon byl čistý. Ta rulička asi za1 Kčs. To byla ceny flašky od piva co někdo zapomenul vrátit. Někdy si myslím, že se dnes balí zbytečně .
Za mně Atlasky a Bari mandle..
Děkuji za připomenutí...nemohla jsem si vzpomenout na název Bari mandlí...ty jsem s Atlaskami taky milovala...a ještě jsem měla moc ráda bonbony Zimní směs...byly v plechovce a ta jejich chuť se nedá popsat, ale každému neseděla
Milovala jsem ovocné čočky,Klokanky a takové ledové karamelky myslím,že se jmenovaly Sněhulky
Hašlerky a letní směs, to bylo best.
Byly žůžo a za drobné.