Co tam dělá makronka, ta se nepekla. Místo je je retro laskonky, věneček a větrník.
Ale no tak- i dnes jsou cukrárny kde se tyto české cukrárenské skvosty dají koupit.A jednou za čas ke kávě si může dpřát většina z nás. Větrníky,indiánky,, ŇAM.Nutno vybrat kde ,jinak nás překvapí napodobenina vzhledem zdařilá,ovšem třeba umělá šlehačka,místo nadýchaného máslového krému umělý tuk.Ted jsem si dala krém šnitt.žloutkový řez a skutečně -pláty listového těsta potřené tuhým umělým tukem.. 😄😄
Tak já si zas dala ke kafi krémeš který byl snad z hadru na podlahu,co to bylo za těsto.Ani lžičkou nešlo udloubnout.
Kdo dřív tyto zákusky neochutnal, nepochopí. Nedávno jsem si koupila větrník. Byl drahý a chuť nic moc. Špička místo hustého vaječného likéru obsahovala jen trochu nažloutlé řídké tekutiny. A tak bych mohla pokračovat. Netvrdím, že všechny cukrárny jsou stejné, ale na tu, která se drží původních receptur, se mi ještě nepodařilo narazit.
Tak někdy navštivte, až budete v Máchově kraji, cukrárnu v Dubé. Tam to ještě umí. Víc o nich psát nemusím, protože si dělají reklamu sami svými výrobky.
Milovala jsem punčak tak jsem si jeden koupila, vypadala krásně ale sníst ho bez pořádné dávky kávy se to pozřít nedalo, kýchnout tak se rozpráší a přitom vždycky byl tak nasáklý punčem, dnes, hrůza
Cukrárna Brodského na pražském Chodově - vynikající punčáky nasáklé a šťavnaté až do nebe. A dokonce i bezlepkové!
Zrovna včera jsem kupovala čtyři větrníky a čtyři rolády a dala jsem za to čtyři stovky. Větrník už není to, co býval, krém mazlavý a nechutný, spodní korpus nepoužitelný a tvrdý. Už nevědí, co by si za obyčejný zákusek počítali a myskí si, že lidé budou jen platit a platit a pořád držet hubu.
Vzpomínám na mé oblíbené 🍦 a chuťové výrazné 🎂 opravdu chutné štafetky , laskonky , kokosky a jedinečný karamelový větrník s vynikající šlehačkou a krémem obojí v dostatečném množství a skvělé chuti . V dnešní době jsem narazila na štafetky suché s málo krémem úplně jiné chuti , laskonky umělé divné chuti , kokosky většinou tvrdé s málem džemu i nedobrého krému , taktéž větrníky suché menší ( ne cenou ) s nedobrou umělou chutí šlehačky . Občas koupím i dražší kousek v domění , že si pochutnám , ale dražší bohužel většinou neznamená lepší a chutnější . 🍰 🧁
Cukrárna Brodského na pražském Chodově - cenově dostupné, poctivé , lahodné dorty. A mají i bezlepkové!
Miluji tyto původní zákusky. Bohužel ale nyní jejich cena stoupá nehorázně nahoru, tak si je již nemohu dovolit tak často. Když vidím u maso Zeman větrník za cenu půl kg uzeného, tak to mi přejde chuť. To si dám raději to uzené.
Tak jestli cukrář vezme máslo,kakao nebo čokoládu,nějaké mleté ořechy nebo mandle,asi to za třicet fakt nebude.Ale jednou za čas...
Ano, na některé zákusky co znám z dřívějška se dá opravdu narazit. Třeba na špičku, která má stejnou náplň jako před lety, ale ta má zase polevou oblemcaný i spodní piškot, který pamatuji suchý. O štafetkách se nedá vůbec mluvit. Bývaly oválné a v zábalu plno kypré náplně, co vystřelila chuť z pohárků až do mozku. Dnešní hranatí mutanti jsou slabý odvar originálu. Já měl rád i střechy a ty už jsem fakt dlouho neviděl.
to byste musel do Kozašic u Přelouče k paní Slovíkové..dělá po staru i věnečky,větrníky,špičky...a střechy, rolády...jen se srdce směje...
A dneska asi ne , zase blbost .
Výborné a mnohdy jednoduché zákusky. Kdyby je vyrábělli dneska,tak by šly stejně na odbyt jako tehdy. Hlavně taky za podobnou cenu jako kdysi a ne jeden zákusek za 70 Kč.
Tento komentář byl smazán uživatelem.