1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 4 měsíci

Takto segedín dělala už moje babička, pak maminka a teď já. Tak nechápu, proč podle Pohlreicha? Raději dejte jeho originální recept a ne něco, co už se tady vaří 100 let. Někdy dám místo zakysanky smetanu ke šlehání a je to mňamky taky

34
Před 4 měsíci
Vera Simickova

Presne stejny dotaz, normalni sto let stary recept - co je na nem od Polreicha?

13
Před 4 měsíci

Nikde jsem se nesetkal s odůvodněním, proč do kyselého zelí dávat zakysanou smetanu. Zelí neproplachuju vodou, jen ho hodně zbavím nálevu, ten schovám na případné dokyselení a dávám smetanu sladkou. Hezky to zjemní a kyselost si případně upravím nálevem.

34
Před 4 měsíci
Dalibor Vlach

I já to tak dělám,jako vy. Nedávám slaninu,ani vývar.maso hodím na podušenou cibuli ,nechám pustit šťávu z masa -okořeneného. Když je do poloviny změklé,přidám vymačkané zelí,nakonec dochutím i cukrem a smetanou,zahustíme jen záklepkou(vodda+mouka).

11
Zobrazit další 2 reakce
Před 4 měsíci

To si p. Pohlreich myslí, že uvedený předpis na segedín je recept podle něho nebo je to zase novinářská kachna ? Vždyť je to normální běžný postup, který se vaří už nejméně jedno století, já na př. ho tak vařím od roku 1961 kdy jsem se vdala, tj. 65 let ! Děláte trapnou a falešnou reklamu p. Pohlreichovi

38
Před 4 měsíci

V článku je několik nesmyslů. V maďarštině se toto jídlo nazývá Székely káposzta - Sikulské zelí podle maďarského etnika Székelyek - česky Sikulové, z východní Transylvánie v dnešním Rumunsku. Je to staré, tradiční sikulské jídlo, takže se spisovatelem, novinářem a archivářem Jószefem Székelym a budapešťskou restaurací to nemá nic společného. Protože se do Čech toto jídlo dostalo již na konci 19 století, když se zde rajčata a papriky nepěstovaly, tak je Češi z původního receptu vypustili, a přidali smetanu a jíšku, aby vznikla omáčka. V originálním receptu se lžíce kysané smetany přidává až do hotového jídla na talíři. Na množství surovin, uvedené ve vašem receptu se hned na začátku vaření přidává 1 střední rajče a 1 špičatá paprika, oboje nakrájené nadrobno. Masité, španělské papriky stačí půlka. Někteří Maďaři nahrazují slaninu uzeným masem. Jedí to s těstovinami csipetke, nebo bílým, maďarským chlebem. Také hned ze začátku, kromě v receptu uvedeného koření, přidávají 2 gerezd fokhagyma, neboli 2 stroužky česneku a 2 babérlevél - bobkové listy. No a když se to připraví podle původního maďarského receptu, místo slaniny uzené maso a na závěr se přidá po česku sladká smetana s rozkloktanou lžící hladké mouky, tak je z toho s knedlíky neskutečná dobrota, o několik levelů lepší než tento český recept.

6
Před 4 měsíciUpraveno
Adolf Kubička

Máma a žena dělají nejlepší segedýn. Nevím jak to dělají ale určitě bez rajčete. Zřejmě podobně jako v tomto receptu a opravdu nevím proč by měl být o několik levelů horší.

4
Před 4 měsíci

Tisíc kuchyní, tisíc receptů, i když základ je zhruba stejný. Já dělám ségu zásadně z bůčku a přidávám k masu čtyři vepřové nožičky, utáhnou pěkně omáčku. A žádná smetana, tu dávám jen do plecka na paprice, tam patří. Samozřejmě nožičky oberu a dám do omáčky. A knedlíky dělám doma, kupované jsou výsměšná parodie na knedlík , drahá parodie. Protože segedýnu dělám tak čtyři litry, jím ho potom jen tak jako zelňačku.

6
Před 4 měsíci

nejsem vyhlášená kuchařka, v kuchyni pro studenty hotelové školy jsem vařila 15 let apřesně takový recept jsem měla od své Madarské babičky a ještě další a jiné dobroty které když jsem uvařila tak si to studenti velmi pochvalovali a dokonce mám od studentů kteří končili 4 ročník na pergamenu ručně psaný řád ZLATE vařečky s nádhernou pečetí hotelové školy a s podpisy studentú

6
Před 4 měsíciUpraveno

Ja bych treba tady ten gulas nejedl jinak nez z bucku, takze zase, vydavat neco za "nejlepsi recept" ci "pravy recept" je proste zavadejici. Ruzni lide maji ruzne chute a pak taky veprovou plec v CR nechtel obvykle zrat ani pes, cili ja osobne ji tam nikdy nekupoval a segedin bych z ni rozhodne varit nezkousel.

2
Před 4 měsíci

Za mě chybí nové koření a bobkový list, slaninu bych tam nedával vůbec.. A místo zakysané smetany raději trochu šlehačky na zjemnění🤷

11
Před 4 měsíci
Franta Jetel

přesně tak to dělám já , někdy přidám i špetku majoránky

Zobrazit další reakci

Každopádně chybí bůčicek i s kůži a více cibule. Potom plecko a zelí kysané vůbec nevymackavam, jenom ho prekrajim. A samozřejmě šlehačka. A babičky knedlíky a je to mňam. Zdravím všechny kuchaře.

4
Před 4 měsíci
Kovacikja Malíková Jana

No vidíte a já tam tu smetanu nepotřebuji. Kdysi se striktně dodžovala Norma čs. kuchyně. Recepty tam byly 2 a super. Segedýn hosté chválili, a ty knedlíky!!! A tak ho dělam dodnes.

6
Před 4 měsíci

to je zase debiní nadpis, tohle je přece normální recept na segedín. Někdo dělá z hovězího, dělal jsem už i z krůty, každého volba.

4
Před 4 měsíci
Pavel Kuba

Vy považujete za debilní nadpis, ale debilní je váš příspěvek! Vařit segedín z hovězího či krůtího masa není každého volba, ale pouze vaše. Vy asi budete kuchař!?!?

2
Zobrazit další 3 reakce
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt