Jsem r.1948 a dobře si pamatuji některé ceny.Ano chléb stál 3.50Kč ale byl to chléb kvalitní a myslím že bochník vážil 1.5kg.Dnešní chléb se nedá vůbec kvalitativně přirovnat.Akorát pivo 5Kč stála dvanáctka a většinou se točila desítka za 1.60Kč a kvalitativně bylo lepší,dnešní desítka je voda.1.60Kč stál 1Lbenzinu.Tak že benzin byl levnější jak pivo.Mléčné výrobky byli kvalitnější než dnešní.Mléko se prodávalo někde do bandasky a jinak ve vratné lahvi.To samé jogurt byl ve vratné sklenici a objemově ho bylo více.cca 200miligramů.Kilo vepřového 38 Kč.Je pravda že v padesátých letech byl všeho nedostatek a stáli se fronty téměř na vše.Později se zásobování zlepšovalo a od poloviny šedesátých bylo zboží vesměs dostatek.Horší to bylo s elektronikou.Potraviny byli opravdu kvalitnější.Za 100Kč se udělal slušný nákup.Měli jsme jedno dítě a na stravu nám na měsíc stačilo 600Kč.Kubík vody stál 20haléřů,elektřina také tak,nájem 1+1 bez koupelny stál 38Kč.Byla to jiná doba ale proč se vše tak zdražuje o tolik je mi záhadou.Rostou nám tu milionáři a miliardáři a k čemu?Moje maminka vždycky říkala děti za První republiky jsem nesla nákup za 100Kč v nůši.Dnes si koupíme tak s bídou dvě podřadná másla.Je neskutečná drahota ale kam až to dojde daleko?
Jenže to nemáte pravdu. Prostě máslo za 10,- by dnes mělo stát 100,- protože tenkrát plat 2.500,- dnes 25.000,- a tak je to se vším kvalitní chleba koupíte například u Kabáta a dáte za něj asi 69,- místo tři krajíčků vám ale k večeři stačí jeden, protože je sytý a plesnivý není ani po týdnu l. Za první republiky moje babička máslo nekupovala, protože na něj neměla a bílou mouku měli jen o svátky. Moje druhá babička měla všeho dost, protože děda byl zvěrolékař. Vždy je to tak, že kdo se snaží má dost. Ale říct, že jste si za rotace mohla koupit víc je blbost. Za rotace jste si mohla za měsíční plat koupit 250 ks másla dnes 416 ks. konkrétně máslo je prostě levnější.
Jako dnešní důchodce si tu dobu i ceny velmi dobře pamatuji a myslím, že ceny jídla jsou dnes nižší. Když počítám tehdejší výdělky 1 : 10 k dnešním, tak i ta cena másla mi vychází nižší. Tenkrát 10,- Kčs, dnes přece 100,- Kč máslo nestojí. A tak bych mohl pokračovat. I oblečení, auta a veškerá elektronika jsou dnes levnější. Alkohol v obchodě vychází za směšnou cenu.
Co je ovšem tragédie, to je nízká dostupnost bydlení. Ten kdo má dnes bydlení vlastní (bez hypotéky), ten se má lépe než tehdy. Vůbec nejsem fanda dnešní doby, ale objektivně uznávám, že se mám dost dobře.
Tak velmi nízká ba téměř žádná dostupnost bydlení byla i za totáče. Byty se pronajímaly na černo. Na byt čekala moje sestra 7 let a potom to vzdala. Občas měl někdo služební byt, nebo družstevní, ale to znamenalo zapsat dítě do družstva hned po narození a pravidelně odpracovat povinné - dobrovolné hodiny v daném družstvu.
Paní autorka jaksi zapomněla zmínit, jaké byly tehdy mzdy.... v tomto světle se pak ty ceny budou jevit opravdu, ale opravdu jinak.
Mzdy byly úměrně cenám ! Dalo se i ušetřit a rozhodně jsme si na dárky pro děti na Vánoce a na nic nemuseli brát půjčky ! V roce 1974 jsem měla čistý příjem 900 Kč. Manžel 1100 Kč.Být 2+1 nás stál 560 Kč. Na stravu, ošacení a i cigára pro 2 dospělé a dítě mě stačilo 1500 Kč. Zůstávaly 300-400 a to byly tenkrát velké peníze.
autor je dementní??
A to tak, že velmi...
Dobrý den takže průměr mzdy 10kčs na hodinu dnes 210kč .Máslo 12kčs to jest na dnešní cenu 230 Kč za máslo v roce 1975 a takhle můžeme počítat vše