Supermarkety a chlebíčky v celofánu zničí vše . Kamenné obchody to nemohou ustát spolu s nájmy, které majitelé šponují až to raději zavřou. Nechápal jsem to, také jsem byl v takové situaci, majitel nemovitosti vidí, že nájemce prosperuje a to je chyba, hned si řekne, hele jak jede a vydělává na našem a tak přidává a přidává, až nájemce jde raději pryč. A oni nemají nic.. A tak to zavřou. Často chodím okolo známých prostor a nechápu, než někomu umožnit vydělat, tak to čehůn raději zavře..
Tak supermarkety převálcovaly klasické prodejny hlavně tím, že nabídly zboží levněji, zaměstnancům dali lepší platy. Myslím oproti českým obchodům či větším obchodům typu samoobsluha. Zahr. řetězce sice neplatí velké platy ve srovnání s jinými profesemi, ale ať si někdo srovná platy v prodejnách agrobarona Rabbit a to, co platí zahraniční řetězce. Prodavači, řeznici atd. - všichni v tom zahraničním řetězci dostanou lepší plat. A zákazník tam dostane zboží za lepší ceny.
Majitelé domů to berou tržně, když zařizují různé stavební práce, třeba nová střecha elektroinstalace, rozvody vody atd., tak taky platí pražské ceny a ty jsou dosti vysoké. Spíš těm obchodům klesá odbyt, takže se to podnikání nevyplatí.
Přiznejme si kolik koupených chlebíčků za ten rok asi tak každý z nás sníme ... za mě možná 4-6? Realita je taková, že mladá generace tohle moc nejí a starší má pocit, že je to drahé. Turistům to zase nic neříká a dají tak přednost něčemu co znají od fast foodů. A když se to spojí s lukrativní adresou a drahým nájmem tak je to holt cesta k zániku.
To,že to nešlo u Kříže neznamená,že to za dalším rohem nemůže vzniknout.Podnikání v tomto oboru záleží na spoustě okolnostech-místo,poptávka,sortiment....Nedělala bych z toho vědu.Sice se dnes všude prosazují fastfoody a jiný druh stravování a občerstvení.Chce to marketingové myšlení a rozhled.
Bylo - nebylo, život jde dál. Hlavně že kebaby na přepáleném oleji a mekáče prosperujou.
Co jsem viděl přípravu kebabu, tak žádné smažení na pánvi ani v nějaké olejové lázni tam není. Je to opékání masa asi jako v troubě. Co je na tom nezdravého? Podobně nezdravá jsou asi pečená kuřata ve stáncích.
Ano, cena 45 korun je přemrštěná. Ostatně, máme tržní ekonomiku, kdy nějaké argumenty o nákladech, nájmech, apod. neobstojí - zákazníka nezajímají. Prostě, nabídka - poptávka. Pokud není poptávka kvůli ceně, je cena přemrštěná, tak to prostě je. Dát si chlebíček, to bylo vždycky to nejjednodušší a nejlevnější řešení, jak se v terénu rychle nasytit. Kdo chce dělat z chlebíčku něco víc a za proužek veky s kouskem salámu, vejce a okurky si účtovat skoro padesátikorunu, holt zkrachuje. Je to dobře, když zlatokopové krachují, alespoň se trh pročistí.
Já bych těm prodejcům zlatokopové neříkala. Jsou to jen obchodníci, kteří musí na základě daných propočtů za materiál, přizpůsobit cenu, za vlastní výrobek. A díky dnešnímu zdražování všeho - tedy všech potravin, nákladů na nájem, energie, vodu, nákladů na odvody státu, pojištění, mzdy zaměstnancům, atd., takže v globálu, pak mají z ceny 45 Kč, výdělek třeba jen dvě koruny. Ale, protože je to jen "český chlebíček," jak si Češi zvykli na nízkou cenu, co byl vždycky k zasycení za levný peníz, lidé si jdou raději do Kebabu a jiných ještě dražších prodejen, pro něco, co je třeba i méně pracné, než chlebíček, ale hlavně "světové" a tam cenu většinou neřeší. Chlebíčky mají hodnotu hlavně pro nás Čechy a je hodně smutné, že to "naše" a není to jen v potravinářském průmyslu, ale ve všem, v čem Češi byli úspěšní, postupně mizí právě pro nepochopení lidí, kteří si neumí spočítat náklady. Je jasné, že když si někdo vyrobí chlebíček doma a propočítá cenu, tak uvažuje jako vy, řekne si že je v krámě chlebíček předražený. Ale, ty náklady na vše co jsem vypsala, se do ceny musí započítat, protože nikdo nemůže dělat ve svém podniku charitu a ten chlebíček dotovat ze svého, jen aby si o nich lidé nemysleli, že jsou zlatokopové. Poděkovat za tyhle výsledky jde hlavně předražení všeho zboží u nás. Vysokých cen energií atd. A potýkat se jako výrobce s tím vším, a ještě na to doplácet, to je časem demotivační. Mně hlavně vadí, že tímto způsobem, přijdeme úplně o všechno české.
Jak říká můj muž jsem chlebíčková.Nemohu hodnotit vše ale v Praze jsou nejlepší chlebíčky z Libeřského lahůdkářství.Nevím kam v okolí ještě dodávají ale co jsme se z Prahy odstěhovali tak vždy když tam máme cestu tak je kupuju v poliklinice Budějovická nebo NC Pankrác.
Děkuji za inspiraci,ale nejlepší chlebíčky co jsem kdy měl,byly ty co jem si vyrobyl sám doma a nad ty není.
Na přelomu 70. a 80. let jsem měl zubní ordinaci v Jungmannce cca 80 m od Zlatého kříže a dodnes nostalgicky vzpomínám, jak člověk v poledne skočil pro pár chlebíčků k obědu. Ty vajíčkové stály 2,20 Kčs kus takže za 11 korun jich člověk dostal 5 🙂 Jo, pokrok nezastavíš…
V 80-tých letech měl každý člověk svého zubaře a obvodního lékaře, na každé větší vesnici samozřejmě zdravotní středisko + s dětskou ordinací, gynekologickou, případně jinou odborností. Ale to prý bylo špatně, protože nebyly banány. Já je tedy jako dítě občas měl i na vesnici, ale nikdo mi to nevěří.
Asi si ty chlebíčky své zákazníky nenašly...
🤭😁😝
Ne, to fakt nenašly...poslední 2 roky šla jejich kvalita dolů a nahoru jen cena.
V centru Prahy je hned několik lahůdkářství s lepší nabídkou, nejvíc poboček mají asi Libeřské lahůdky, podobně třeba Světozor, ale tady to holt někteří stejně budou nesmyslně svádět na Fialovu vládu, nebo nostalgicky fňukat po éře reálného socialismu, kdy byli mladí... 🙂
Za všechno si můžeme sami. Radši sem pustíme cizí firmy, které bohužel mají na naše vysoké nájmy. Pro naše lidi, se jen zvyšují ceny nemovitostí a s tím spojené nájmy.
Kdyby jen "mají na nájmy". Které skoupily naše nemovitosti a nájmy teď platíme my jim. Za to rozprodání republiky by měl někdo sedět (při nejmenším). A všichni víme, kdo.
Už tady ten článek byl. No tak asi má nenažraný pronajímatel prostor, nékoho, kdo mu zaplatí ten nekřesťanský nájem, který požaduje. A do nekonečna se zdražovat lahůdky, nedá. To bylo lahůdkářstvi pro českou klientelu. Cizinci nic o našem lahůdkářství neví a Ti si tam na chlebíček, nebo na salát s rohlíkem asi nechodili. Ti jdou na obrovský papírový kelímek kafe a nějakou bagetu úplně jinde. Chlebíčky neznají. Na to, aby se udělal průvodce s tím, že naše lahůdky bude prezentovat a propagovat, žádný buldozerní mediálně proflákly podnikatel v lahůdkách, od vlády 50 mil nevydindal. Pro mnohé z nás je totiž chlebíček nad 40 a věneček nad 50 naprosto zbytná záležitost. Musí páni podnikatelé take vědět, kde má jejich klientela limity. A ke Zlatém kříži opravdu těch zahraničnich turistů nechodilo hodně.
je zajímavé, že když v české hospodě v Austrálii (pořad na Streamu) hodnotili chlebíčky, všichni byli nadšení. Jde jenom o reklamu a dostat výrobek k zákazníkovi. Pak už bude chodit pořád a rozumný zákazník dá přednost chlebíčku před americkými rychlými občerstveními
Velice nás mrzí, že toto lahůdkářství skončilo. Kdykoliv jsme jeli v Praze do centra tak jsme se tam chodili občerstvit. Prodávali nejen obložené chlebíčky, ale i saláty, polévky, řízky, také sladké zákusky a pod. V únoru před návštěvou divadla jsme si opět chtěli zajít na chlebíčky a byli jsme velice zklamáni, že je zavřeno.
Všude jen samé KFC, Bageterie, Kebab, Pizza, asijská kuchyně, ale české tradiční a hlavně cenově dostupné občerstvení mizí.
a to nedávno vyšel článek,že si čech někde v cizině na prodeji cizincům mastí kapsy jo je to v americe, tam si postavil tento čech bysnys na českých chlebíčcích