Tento článek je plný hloupostí! Zbavte zahradu potravy krtků?? Když se živí žížalami!! Pletivo do 60 cm kolem celé zahrady!! Nesmysly, fakt!
Je mi 75 roků a za celý život zahrádkaření mám velice dobrou zkušenost,kterou mě naučil Přemek Podlaha.Jestli se vám na pozemek nastěhuje krtek nebo hryzec,jedinné řešení je skončit se zahrádkařením a nebo prodat pozemek a koupit jiný v místě,kde pdobná havěť není.Vyzkoušel jsem snad všechno.Ty směšné plastové lahve,používali krtci pro svoje mladé jako kolotoč.Všemožné jiné plašiče skončily naprostým neúspěchem.Já jsem působil o několik lewelů výše,než tady uvádí autor,jehož rady jsou sto let staré a naprosto NEÚČINNNÉ, já používal např. ,německé patrony,které zaplynovávají chodby jedovatým plynem,naprosto neůčinné,vyplavení nory vodou,po týdenním trvalém zaplavování nory na mě asi půl hodiny po zastavení vody,zamával krtek z nového krtince.Motorka,nastartovaná tři dny a výfukové plyny z ní svedeny do krtčí chodby,by otrávili člověka,ale hryzcům nikdo neřekl,že jsou jedovaté a tak to samozřejmně přežili,atd.,atd.Postupně jsem přecházel na vybetonované záhony,ale to pouze do doby,než se tam nějak nastěhovali hryzci.Zlom nastal,když mi začali podežírat ovocné stromky a postupně je všechny zlikvidovali,To jsem si řekl DOST. A jak si myslíte,že to dopadlo?Krtek a hryzec zvítězil.Protože jsem měl na pozemku postavený rodinný domek,nemohl jsem se přestěhovat,tak jsem skončil se zahradničením.Přešel jsem na pokojové květiny.
Mě je 76 let pane a souhlasím s vámi.Částečně jsem nad nima zvítězil s motykou nad hlavou a čekal.Znal jsem i hodiny kdy pracují.Bylo to hodně a hodně strávených hodin předklonu s motykou.Byl i rok kdy jsem zlikvidovál i skoro deset krtků.Na podzim vždycky doplnili stav a začalo to na jaře znovu.Delší dobu je vlastník již jiný.takže nevím jak se jim tam daří.
Vyzkoušel jsem úplně vše a nakonec byl funkční hadr namočený v naftě zasunutý do díry. Byla to rada známého a zabrala. Do té doby jsem dal za různé výmysly tisíce korun.
Je to dle článku "dobrý kamarád", ale když jsem si na poddolovaném trávníku dvakrát málem vymknul kotník, bylo nutné ho vypudit.
Taky jsem zkoušel naftu, olej, spaliny z dvoutaktu a ono nic.
Zvukové odpuzovače nefugují, pachové jakbysmet, s dovolením žížaly a larvy hmyzu likvidovat nehodlám, jsou převážně užiteční. Přirození nepřátelé - máme tři psy a kocoura, krtkům absolutně nevadí. Jedna naše fenečka každý rok ulovila kolem třinácti - patnácti krtků, teď je jí patnáct a bohužel už neslyší, a tak nechytá, byl to jediný účinný prostředek. Plašiče z plastových lahví pana Přemka Podlahy taktéž nefungují, dokonce je párkrát krtek nadzvedl krtinou. A zakopávat pletivo, to si ani nedovedu představit, jedině snad na zahrádce velikosti dlaně. To zas je článek poskládaný z neprověřených informací a reklam na netu...
Máte naprostou pravdu,vše jsem vyzkoušel a tak jsem koupil karbit a je klid,vložit do tunelu,zalít,zakoupit.
Zbytečné články. Krtka musíte zabít jinak jich na zahradě budete mít víc. Jediné co funguje jsou železné pasti s pérem. Dají se mezi hromádky do chodby a přikryjí větvema a trávou. Když je to správně nainstalované tak to krtka secvakne a je to. Když se mi na zahradě objevil tak jsem zkusil snad všechno a pomohlo až tohle nakonec jsem ten rok pochytal 8 krtků. A teď mám pokoj. Past jsem si nechal kdyby se zase náhodou nějaký objevil. Zatím dva roky nic. Takže moje rada je jedině ulovit.
V zemi se narodil krtek a když se pak podíval na dnešní svět, hrůzou zeminu vykuckal , fajrond🤮
Po zjištění neúčinnosti doporučovaných opatření vidím, že jediné co mi funguje, je PET láhev s nepravidelným otvorem ve dně nasazená na kus drátu. Nepatrný pohyb vzduchu vyvolá klepnutí a to se drátem přenáší do země. Hryzcům, krtkům a jiným škůdcům to vadí a odcházejí jinam.
Ani náhodou. I tohle je dočasné. Nejdéle fungovalo, když jsem měl v hlubánce čerpadlo Malyš... To rozdrnčelo zem tak do 5-7m dokola. Ale o to víc krtinců bylo hned za touhle hranicí
Pořídili jsme si kočku Lucinku, jako koťátko ji nikdo nechtěl byla strašně ošklivá, tak jsme se jí ujmuli, odměnila se nám lovem všeho možného, létavého a nelétavého a to v okruhu cca 300m. Krtek je pro ní hračka, v loni nám přinesla před dveře 3 krásné krtky. Nic jiného nefunguje ani pes, nic jiného jen dravá kočička.
Máme od krtků naprostý klid.
Mě pomáhá vibrační deska, kterou jsem si kdysi koupil na výstavbu chodníků na zahradě. Jak se u sousedů v okolí objeví krtina, tak vyvezu na zahradu, nastartuji a nechám cca 10 minut vibrovat. To opakuji po cca 4 hodinách a pro jistotu i druhý den. Nejen já, ale i sousedi jsou bez krtků.
Mám velkou zahradu a mám tam i krtky. Prostě je mám. Nikdy by mne nenapadlo je hubit, jak je zde v příspěvcích popsáno. Hryzci, to je hrozná havěť. Ale krtci ? No tak jdu a krtince hráběmi odstraním. Rozhodně není mojí prioritou mít trávník sekaný 3 x týdně po Anglicku. Takové lidi jsou jen k politování. Asi málo zaměstnaní.
Souhlas. Snažím se je omezit, ale jinak, když se mi povedlo se na čas zbavit krtků, chodbičky okamžitě okupovaly myši... Takže zlatí krtci