1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 4 dny

Do diskuzí nepřispívám, ale tady u tohoto článku musím udělat výjimku. Před 13 lety jsem tyto rostliny zasadil abych měl rychle vysoký živý plot. Nejdříve se tak 2-3 roky nějak nemohl rozjet a přírůstky byly poměrně malé, pak pak nastalo peklo. Přírůstky nebyly 1,5-2 m jak se zde píše, ale v poslední době i 3 m-4 m za rok. Bohužel i do stran. Pokud by se tomu člověk věnoval, tak se to řezem asi dá korigovat, ale já jsem to nestíhal. Tak jsem to vždy na jaře uřezal vše ve výši cca 1,2 nad zemí, a na podzim to mělo kolem 5 m. Před asi 6 lety jsem část tohoto plotu zrušil a vyklučil cca do hloubky 0,5 m pod zemí. No a po pár letech se mi polovina keřů zase objevila nad zemí a můžu likvidovat znova. Asi by se dala ta rychlost růstu a vitalita využít na produkci dřeva na topení - má to středně tvrdé dřevo a díky tomu nejspíš lepší vlastnosti pro topení než třeba japonský topol. Sami s tím topíme, ale hrůza jsou ty slabší větve, co se nevyplatí řezat na topení. Ty když se dají do štěpkovačky, tak ji úspěšně během chvíle zalepí svou mízou. A to i když jsou to dva roky staré uřezané větve..... Jednoznačně tuto rostlinu nedoporučuji, pokud nechcete být jejím otrokem. A zas tak krásná není......

1
Před 3 dny
Zdeněk Večeřa

Není to invazní druh?

Před 3 dny

Tento živý plot rozhodně nedoporučuji a souhlasím se vším co napsal pán níže. Vidina rychle vzrostleho živého plotu tak jako o něm píšou prodejci, je velmi zavádějící. Rozhodně si to nesazejte pokud se nechcete stát jeho otrokem. Prvních 5 let sotva roste a pak začne zelené peklo. Roční narůsty 3-5 metrů a pokud chcete, aby byl plot udržovaný, tak budete stříhat co 14 dní. Pokud máte tak jako já tento plot kolem celého pozemku je to opravdu otročina. Navíc má celkem ostré lístky a dráždí pokožku, takže v létě ve 30 stupních děláte v dlouhém rukávu jinak máte rudé ruce po loket. Pokud to necháte bez údržby celou sezónu, objednejte si větší kontejner. Jak jsem psal na začátku určitě nedoporučuji!

Před 4 dny

Nejlepší živý plot je ptačí zob, nevytváří silné kmeny, množí se zapíchnutím klacku kamkoli a kdykoli, dosahuje klidně i 2,5m, stříhat můžete kdykoli, snese vše, nemusíte ho hnojit ani zalívat. Struktura větví po opadu listí je dostatečná k odclonění či odhlučnění. Habry jsem všechny vykácel, protože uschlé listí zůstávalo celou zimu a dělalo jen bordel. Navíc vytvářel silné kmen

Pokud dokáže přirůst 1,5 až 2 metry za rok, není úržba plotu nenáročná, nýbrž velmi náročná. Rovněž udržovací tvarovací řez nemůže být občasný, ale každoroční. Zlatý pomalu rostoucí habr.

8
Před 4 dny

jsem zahradníkem 30 let a jilm sibiřský bych nikomu nedoporučil, právě pro jeho obrovské přírůstky

4

Dobrý den. Není to náhodou, soudě podle jména, nepůvodní druh?

Před 4 dny

jen je opadavý.

1
Marek Bouřa

Všechny druhy jilmu jsou také opadavé.

Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt