Staré dobré cukrovinky od českých výrobců jsou nenávratně, jak říká lesník v Tajemný hrad v Karpatech " V per--li
pana hrábě". Už se nic nedá koupit, protoze kdo má chuťovou paměť tak mu ty novodobé šmakulady nechutnaji. Palmový olej glugózovy sirup z kukuřice. Už to ani cukr nevidělo ani z rychlíku. Hlavně, že se budou v Česku rušit další cukrovary, protože prý nemají odbyt
A půdu nám bude plajchovat kukuřice, protože se z ní vyrábí glukózovy sirup a je levnější při výrobě cukrovinek, než cukr z řepy. Hlavně, že z tepla a pohonných hmot budeme platit za povolenky a všechno.nam.tím zdraží
Ale že pálmy olejne ničí plíce zeměkoule -deštné pralesy, to je EU úplně jedno. Že používáním.glukózofruktózoveho sirupu v cukrovinkach děti 3x více tloustnou a ničí jim to játra, to taky nikdo neřeší
Takže moje obrana je, ze čtu složení a nic tak zrajtovaneho jako cukrovinky na regálech nekoupím
Ani zmrzlinu, další otřesné zgrzliny, narvané hnusy,.které zlevňují výrobu, ale lidi je kupuji za předražené ceny.
Naštěstí si tyhle cukrovinky s upravenými podvodnymi recepturami může člověk lehce odpustit.
Zářným příkladem naprosté zkázy jedné české sladkosti,.jsou piškoty. Kdo si ještě je ochoten to, co.je na dnes k mání jako piškoty koupit, toho opravdu lituji. Vitriol by nepozřel.ale piškoty spadá. Už i ty ve zverimexu jsou chutnější a zdravotně bezpečnější a nejsou sladké. A málokterý pes sežere ty piškoty pro lidi, co se prodávají dnes. Přitom české piškoty byl fenomén,.který si z Česka vozili i do zahraničí. Dnes je to hnus.
Sušenky oplatky bez palmoveho oleje byly,a jsou mňam. Nejhorší je, že palmový olej neni absolutně zdravý a cpou jej všude, potom se podepisuje na zdraví...
Přesně.
Dala bych si máslové sušenky Club.
To byla dobrota..
Nedávno jsem si je z nostalgie koupila a ty dnešní chutnají doslova jako slisovaná nesladká mouka... Ble..
Jak se může Opavia uživit, je mi záhadou...
Jediné, co se dá ještě konzumovat, jsou výrobky od Sedity.
Mejdlička si nepamatuju, asi jsem byla mlsná. Ještě jsem lízala z dlaně zmrzlinu v prášku a kupovala si čokolády nebo spíš sójové pochoutky...žlutou s motýtem a bílo zelenou se starožitný autem. A turecké medy takové tyčinky. Menší za 20 haléřů s buráky a bez větší za 40 haléřů. A bonbóny griletky....mňam.
Na to si pamatuju.
Zmrzlina v prášku Mixar.
🙂
To byly časy..
Vlnky byly moc dobré. Nebyly to ale sušenky jak uvádí článek ale oplatky. Co se sušenek týče měl jsem moc rád Princezky. Z oplatek si ještě vzpomínám na Sportky z čokolád na mléčnou oriškovou Barilu malá za 4 Kč velká za 8 Kč . Pak byly takové oplatkové kuličky ve tvaru vlašských ořechů naplněné griliášivou naplni ale název si již nepamatuji. Z bonbónů si vzpomínám na Medovky. oríškové karamely Praga, ovocné karamely Sisi nebo na Arabesky. Bylo toho hodně ale člověk si už na vše nevzpomene. Mejdlíčka jsem ale nemusel.
Ty oplatkové kuličky si taky pamatuji, byly v dost velkém sáčku a jmenovaly se Hořec (jako ta horská kytka, ta byla i na obalu). Byly moc dobré, hlavně té náplně tam bylo hodně. Vlnky jsem taky měla ráda. A z bonbónů jsem měla oblíbené Atlasky a Bari mandle. No a rumové pralinky. Z těch, co přežily dodnes, kupuji občas Slavie.
Mejdlíčko bych si koupila i dnes, celé za 1,-Kčs,jeden dílek za 20 haléřů, nejlepší bylo růžové,alespoň podle mě.
Větší hnus než než to ,,mejdličko" snad neexistoval.
Mně třeba hodně chybí právě vlnky. Ale není mi líto, že zrušili jejich výrobu. přijde mi, že co dostal do pracek mondélez, to šlo k šípku chutí i kvalitou. takže těch vlnek s "novou recepturou" nebyla škoda žádná. A nechyběly by mi ani současné lentilky a další šmakulády. Kde jsou ty staré lentilky z hořké čokolády s cukrovým sladkým obalem. Staré cukrovinky dnešní děti ochutnají jen málokdy a málokde a většinu už vůbec. Ale zase je větší výběr. A přesto není moc z čeho vybírat stejně jako kdysi.
Pro mne z dnešní doby jsou nejlepší citronové oplatky-zlaté.
Jo mejdlíčko, to bylo hnusný, ale stejně jsme ho milovali, nevím proč. V neděli odpoledne (za mého dětství byly ještě soboty pracovní) jsme vymámili z maminky 2 koruny a vyrazili na zimák - za korunu vstupenka a za druhou chleba s hořčicí, čaj a kus mejdlíčka.
Já zase nedokážu zapomenout na máčený perník v čokoládě, s povidly. Ale ten ze 60. let! Pořádný kus, pevné těsto a celý politý čokoládou. A na mejdlíčku jsme také vyrostli a jsme tady dodnes. A ještě si vzpomínám na pomerančové sušenky petit bureau, nebo tak nějak. Moc na výběr jsme neměli, ale dokázali jsme si to vychutnat!
Jo kde jsou ty časy, dříve tobylo nĕco a mĕlo to aspoň nĕjakou chuť. Dneska ty vyblitiny nstojej za nic a nemají žádnou chuť. Protože se všechny továrny prodali kdejakému volovi.
No oni to volove nejsou
Spíše pěkni vychcandírové Změnili receptury, nahradili je levnými hnusnymi náhražkami a prodávají je za nekřesťanske ceny. A těch, co si pamatují, jak to.kdysi chutnalo je opravdu.málo.
Ale pořád zůstalo dost těch, co ty ošizené zgrzlé šmakulády koupí.
Tak to jejich za korunu vyrobit a za 400 prodat, pořád dobře funguje. A co se jim tak nevyplácí, přestanou vyrábět
Pořád těch šmakulad, co jim vydělávají je dost a dost. Dnes už běžnou kvalitu z minulosti povýšili na luxus a ten si nechají královsky platit.
Žvýkačkové cigarety by neprošli..jasně že ne,oni je totiž u dětí nahradili elektronické cigarety