Dovolím si zážitek z dětství. Mlékárna, Karlovo n., Praha. Pultový prodej. Moc milá postarší paní prodavačka měla ve vlasech připíchnutý kus gázy (jakože předepsaná čelenka). "Půlku chleba". Oblízla prst, aby si mohla vzít pergamenový papír. Ukrojila z bochníku kráječem půlku, papír připlácla na chleba a donesla jej k pultu. Stejnou rukou a bez rukavice brala peníze, vážila droždí, dávala do sáčku housky (bez kleští) a vajíčka. A kupodivu žiju! Můj táta byl vystudovaný farmaceut. Samozřejmě, že jsme si museli mýt ruce, sprchovat se atd. Ale zároveň říkal "Všeho s mírou". Jako odstrašující příklad uváděl své kolegy lékaře - mladé manžele. Narodilo se jim děcko a oba rodiče byli tak posedlí hygienou, sterilizací atd., že děcku vyhubili i ty baktertie, které mají v trávicím traktu být. A dítě proto skončilo v nemocnici.
No ona to byla pořád ta jedna ruka, ktera to dělala. V tom obchode to je uplně o něčem jiném. Nejhorší je, když si nad tim pečivem jeste pěkně kýchnou a bez přikryti úst rukou!
Nemám s tím problém. Jen bych prosila, aby pečivo bylo opravdu čerstvé a tři dny staré za plnou cenu. Obchody stále v něčem "vychovávají" nakupující, ale samy se mnohdy chovají nefér.
Všiml jsem si, že ti osahávači si nakonec vyberou to pečivo úplně vzadu, aby nebylo osahané s mezitím svým špinavým rukávem otřou ta vepředu.
Hehe, vtipný. Ovšem pokud k tomu přijde babka, která nedá jinak, než že si musí housku nejprve pomačkat, tak co ji brání (po vyndání housky libovolným nářadím) tak činit i nadále a v případě, že houska "neprojde mačkacím testem", ji zase hezky šoupnout zpět do boxu? 🙂
Kdyby obchody nemíchaly staré pečivo s novým a nesnažily se zákazníkům prodat za plnou cenu starý odpad, tak by lidé ty "housky" nepromačkávali.
Takže hygienický problém můžeme jednoduše vyřešit tím, že obchodníci budou prodávat pouze čerstvé pečivo a staré mohou věnovat, ať už do AS, potravinové banky nebo ZOO.
Nápad je to jistě super,jen by to vedle chtělo nějaký box na pečivo co nékdo vytáhne a nebude chtít,protože já tedy pečivo také zkouším zmáčknout buďto rukavicí nebo kleštěmi,když není rukavice vemu sáček. Ale občas ty kaiserky nebo i bagetky jsou tvrdé jak Štolverk 😡 to nikdo chřoupat nechce 🤦
Přesně tak, to by ty řetĕzce musely přestat míchat dohromady staré pečivo se starším, kdyby bylo všechno čerstvé, jak má být, lidi by to nedělali.
Na těch vytahovacích kleštích či lopatce bude daleko více bakterií než na jednom odstrčeném rohlíku .Představte si kolik lidí je uchopí za hodinu nebo za dvě ? Vymýšlí se prostě hovadiny které jen komplikují život a prodej. Notabene ještě štěstí že lidé nevidí jak se kolikrát chovají k pečivu výrobci ,dopravci , prodejci . Stane se že vysypete i celou bednu .No ještě se nezjistilo že by masa zákazníků dostala salmonelozu z ohmataného pečiva .Tu daleko spíš chytíte v restauraci nebo na chlazeném úseku .
Víte,kleště berete na jedné straně a to pečivo je na druhé.
Stále vidím co všechno důchodci dělají špatně a co takhle mladí rodiče s dětmi. Dítě okouše a ohmatá donuty a maminka nebo tatínek mu nic neřekne natož aby ty ohmatané donuty koupili. Nebo holčička si vezme pečivo, kousne do něj a řekne, že ji to nechutná a tatínek s klidným svědomím řekne ať to vrátí zpátky. Myslím že není fér všechno házet na důchodce.
No tak to co tady popisujete je fakt hnus. Máte zakročit a zavolat prodavačku. Pravda je, že některé maminky se chovají dost divně v obchodě. Děti berou na snídani zdarma.
Když někdo vybírá očima a bere si to holou rukou, s tím nemám problém, ostatně dělám to tak taky, pokud možno tak, abych se nedokl toho okolo. Ale když vidím, jak se v tom někdo přehrabuje, vezme do ruky, prozkoumá a dá zpět, to je ořesné, zejména když jde o chléb.
Chléb osahávám taky, ale navleču si na ruku sáček, do kterého pak ten vybraný bochník zabalím. Rohlíky vybírám očima. V životě bych si nedovolila na pečivo makat rukama. Někteří lidi jsou holt čuňata.
V Itálii již řadu let naprosto běžný systém nakupování pečiva. Co si pamatuji, tak Lidl s tím v Itálii přišel již kolem roku 2020.
To už je staré léta. Zjevně byli lidé na západě ještě větší čuňata než ti Češi, protože už to tam existuje dlouhé roky. Nicméně to samozřejmě vůbec nic neřeší, páč když bude ta vyšťouraná houska tvrdá tak jí tam stejně nechají a hotovo.