Povinné bude umožnění recyklace, nazývejte věci pravými jmény. Donutit občana recyklovat nikdo nemá jak.
Souhlasím se všemi ekologickými postupy. Ale nebylo by možné obecně snížit dovoz textilních výrobků? Vždyť všechny prodejny (typu KIK, Pepco, New Yorker, Gate a plno dalších plus všechny vietnamské obchody a tržnice) jsou doslova přeplněné hadry (někdy mezi "kolotoči" nejde ani projít), které nikdo nekupuje ! Další zboží čeká ve skladech. Docela by mne zajímalo, kde potom veškerý ten textil končí. Prý na obřích skládkách nejchudších států světa... Statisíce tun vyhozeného materiálu, neskutečná spotřeba vody, energií..a pochopitelně i namáhavé lidské (nebo i dětské!) práce.... Hrozné..!
Taky by mně zajímalo, kde to neprodané zboží končí. A zajímalo by mně i to, kde zmizely výrobky z visko'zy a přírodních materiálů a proč je všude plno těch umělin, ze kterých mi naskakuje husí kůže jen při pouhém doteku.
Až bude oblečení tak kvalitní, aby vydrželo praní po několik let, nebude se plýtvat. Trička, která jsme koupili po revoluci taková byla a nosíme je dodnes, sice už jen na doma, ale nemají žádné díry ani švy se nepárají. Takže tak . No, záleží na každém, jak si svých peněz váží. Nenakupuji hlavně ve smr..lavých obchodech, toho zboží je po prvním vyprání nepoužitelné. Ale i dražší obchody mně dnes přijdou, že prodávají zbytky bůhví odkud za velké peníze.
Přesně tak! Trička jsem kdysi nosila i 10 let. Pořád byly jako nové, nic se nepáralo, nežmolkovatělo, žádné dírky, žádné křivé švy po prvním vyprání, zatímco dneska jsou jak vrtule. Kdysi oblečení vydrželo roky, dneska je to už po roce někdy na vyhození...
Nepatřím k těm, kteří aby "šli s módou", obmění rok co rok svůj šatník. Volím nadčasovou klasiku, dobře kombinovatelnou, ve které jsem byla zvyklá chodit i léta. Bohužel výrobci mi do tohoto mého systému poslední dobou hází dost vidle, neboť kvalita šla tak tragicky dolů, že trička, která mi kdysi vydržela treba 5, 6 let jsou dnes po dvou letech nepoužitelná, nemluvě o tom, že po prvním vyprání jsou křivá jak rákosí po vichru, kalhoty vyžmolkovaná siť po pár použitích. Dnes většina výrobců šije otřesný hadry z ještě otřesnějších materiálů, které nic nevydrží, někde v Asii za pár korun a tady to prodává pod značkou za šílený prachy. Až to bude kvalitní, nebude třeba tolik hader recyklovat... Nechť platí recyklaci výrobci těch nic nevydržících textilních zmetků 🤷
Plný souhlas!
Přesně to platí i na dětské tzv brendove oblečení.
Kvalita je dnes hrozná.
Když recyklace tak to bude jistě znamenat,že staré oblečení budou brát zpět do obchodu. Jinak se bude jednat jenom o další zdražení. Zdražuje se všechno pořád,tak se další ani nepozná
Hlavně, že nás tady zahltí Vietnamskýma obchodama a to v Rakousku nenajdete ani jedno. A SEcond hend - katastrofa - co tam jsou i někdy za šmejdy. protože to co vyhodí v zahraničí do kontejneru , tak to dovezou do Česka a ještě draze prodávají !!!Díravé, žmolkové , smradlavé a vůbec lidé neuvažují kdo to nosil a jaké měl nemoci. Bývají v tom i věci z domovů pro seniory.. Obchody Sekond hend bývají umístěné ve středu města - místo třeba kavárniček , nebo jiných lepších značek a různých českých výrobců.
Vždy jsem předpokládala, že oblečení, které házím do sběrného kontejneru, bude ještě někdo nosit. Takže příliš obnošené oblečení tam nedávám a prostě ho vyhodím do odpadu. Ale pokud bude vedle popelnic na sklo, plasty a papír ještě jedna na hadry, klidně tam hodím všechno.
dávám co nechci NA popelnici a do hodiny vše mizí
Komentáře v diskusi jsou super, ale ... Když A tak je třeba taky říci B. Proč je neustále spotřebitel zatěžován poplatky daněmi? Všichni platíme zbytečnou zátěž, kterou v konečném důsledku vytváří neúměrně bohatnoucí jednotlivec! Sorry, ale na stará kolena budu asi komunista.
Souhlasím, Fialová vláda s prezidentem pávkem, který vše potvrďí této destruktivní vládě, umí jen okrádát lidi. Hanba Hanba Hanba
Doufám, že jim to při volbách spočítame a půjdou konečně do pekla kam patří.
Nechápu... v životě jsem do směsného odpadu nevyhodila jediný celý kus oblečení. Končí tam jen roztrhané zbytky, které se používaly na úklid po tom, co už opravdu nešly nosit ani na práci na zahradě a ty opravdu nejsou v stavu, aby to šlo jakkoliv recyklovat.
Z čeho děti vyrostou, to jde na charitu, to ještě bývá dobré ( i když mají drtivou většinu oblečení z druhé ruky a ne nové). Ono malé děti rostou hodně rychle.
Mě vydrží každý kus x let a pak se ještě na něco použije.
*
dodatek: oblečení u nás je z přírodních materiálů, žádný polyester a podobně. Z toho se osypu, takže bavlna, len vedou.
No co, "zrecykluju" na úklidové hadry, trička se dají nastříhat na pruhy a uháčkovat "papučky" nebo koberečky, zásobu látek mám na několik let, takže kupovat oblečení nemusím a ať si trhnou nohou.
Ano, tak nás to učily naše matky a babičky. Dnes se to ovšem nehodí.
Tak ještě štěstí, že s přibývajícím věkem toho člověk potřebuje stále méně a méně. Raději si koupím kvalitní věc a připlatím si, než levný hadr. Překvapivě se dá i u nás ještě koupit kvalitní oblečení. Od trička na zahradu nečekám, že vydrží deset let, ale když si pořídím zimní bundu, klidně dám pár tisíc a mám ji roky.
Nechápu proč nezačnou snižovat výrobu u výrobců, když vidí, že se vše neprodá a vozí se to někam na ostrovy !!!! Levné šmejdy koupíte u větnamců a podobné mají i v HM , CA, Pepko. NO prostě zase vymysleli debilovinu, která zatíží finančně jenom občany. Je přehadrováno a v Číně za misku rýže vyrobí cokoliv- hlavně nejvíc z plastu a nekvalitní materiály. Příčinu hledají až na konci, místo na začátku a tak je to se vším!!!!