1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 4 měsíciUpraveno

S tím bujónem souhlasím, ale do svíčkové patří mouka. Ve formě jíšky, nebo rozmíchaná ve vodě, mléce, či smetaně. Je to omáčka, nikoli zeleninové pyré.

17
Před 4 měsíci
Thomas König

Když tam dáte dost zeleniny, mouka tam není potřeba.

2
Před 4 měsíci

Dřív se žádná zakysaná smetana do svíčkové nedávala, zásadně šlehačka. V té době měla vždy jen 33%. Údajná kuchařka Čížková neví co píše. Svíčková se zásadně nakládá a čas na vaření 3 hodiny jsou málo. Pokud je na foto její výtvor, tak je to zeleninové pyré s knedlíkem a hovězím.

78
Před 4 měsíci
Ivona Metelová

drive mela smetana 30-40% protoze se pouzivala nezpracovana tak jak ji “stahli” z mleka

12
Před 4 měsíci

Už sama M. D. Rettigová zahušťovala svíčkovou na smetaně 2 lžícemi mouky. Já to dělám taky, recept mám po babičce a po mamince. Navíc, aby byla omáčka dostatečně tmavá, musí se obarvit karamelem. Oranžová nebo žlutá barva této omáčky u nás doma nafrčí, musí být tmavě béžová.

20
Před 4 měsíci
Eva Cermanová

Odkaz

www.jimeto.cz
Připravte si o víkendu svíčkovou podle Rettigové. Ušetříte a budete se oblizovat - Jimeto.cz
Magdalena Dobromila Rettigová byla slavná kuchařka, jejíž jméno by neznal jen málokdo. Autorka nejznámější české kuchařky byla pro své kuchařské návody hodnocena různě – někdy kladně, jindy na ní zlé...
2
Před 4 měsíci

Jestli můžu přidat svůj oblíbený recept.

Tak začínám opečenou slaninkou a máslem na které opeču zeleninu tj. mrkev , celer, petržel už s kořením. Špetka tymiánu, bobkový list, celý pepř, nové koření. Už teď to božsky zavoní )) na divokou variantu, třeba divočáka ještě kuličku jalovce ))

Přidám maso a opeču, celé posolím.

Podliju vývarem a buď do trouby, nebo do tlakového hrnce. Pěkně do měkka. Vyndat koření, rozhodně sladká smetana a do kyselit citrónem ))

Dobrou chuť ))

31
Před 4 měsíci
Jana Rožková

Dělám to podobně,nedávám do toho tymián a do papiňáku,je to rychlejší a maso pak měkčí. Do omáčky pak dávám smetanu sladkou i kyselou a je to potom ňamka. Svíčková se dá udělat i z libového vepřového masa a přidat hovězí bujon.

11
Před 4 měsíci

Vyhněte se internetovým návodum na vaření a receptům. Nic víc, než dobře míněna rada. Dobrou noc

11
Před 4 měsíci

Hořčici tam nedávejte, pokud už nejste zvyklí to s ní dělat.

Hodí vám to spíš do chuti španělských ptáčků. Popere se s chutí zeleniny.

Nicméně proti gustu žádný dišputát.

36
Před 4 měsíci
Věra Rambousková

Hořčice tam patří

2
Před 4 měsíci

Jsem starší škola a vařil jsem převážně záv stravování a českou kuchyni.Nedovedu si představit svíčkovou pro 3oo lidí nezahustit a ani v domácích podmínkách pro knedlík musí být dostatek omáčky i do té jsem dával hořčici,mléko,šlehačku,máslo a osm.slaninu,která dodá omáčce špičkovou chuť a že jsem se svíčkové něco navařil ať v72 na vojně či civilu

11
Před 4 měsíci
Jiří Antoň

nezahušťuju, je tam dost zeleniny, aby to stačilo. Horčici, no nevím. Šlehačku - moc tučné. Máslo, ještě horší a osmažená slanina je poukázka na žlučníkový záchvat.

10
Před 4 měsíci

Promiňte, já jsem asi trochu mimo, dalo by se nahlédnout do odborných publikací, jak se to jídlo správně jmenuje? Ano - hovězí svíčková pečeně se smetanovou omáčkou. Jak chcete hovězí svíčkovou ( což je kus masa pod páteří) pečeni uvařit(!) z drůbežího(!) či jiného masa, to mi uniká úplně. Uvařit pečeni, usmažit kaši, upéct knedlíky - ještě máte nějaké zlepšováky? Ano, omáčka je podle chuti a všude je trošku jiná a málokdy se vám povede dvakrát za sebou stejná chuť. Výjimkou je snad motorest Rasová na Bílých Karpatech, kde vždycky víte, co dostanete na talíř a jak to bude chutnat. To je kuchař par excellance, který tohle dokáže. Ale pečeně z hovězí svíčkové je natolik specifický termín, že tam není variabilita možná. Můžu to buď nedopéct, nebo spálit. Můžu to nenaložit. Můžu s tím udělat cokoliv, ale v životě neudělám z drůbežího či vepřové kýty hovězí svíčkovou pečeni.

9
Před 4 měsíci
Pavol Urbánek

To ví každý, ale málokdo to tak dělá.

1
Zobrazit další reakci
Před 4 měsíci

Svickova jen tkz zahustena samotnou zeleninou ? vypada to jak lejno z nutrie ..fuj ..😁..to opravdu ne ..sladka smetana -lzicka hladke mouky ..poradne provarit ..doma mame rozhodne radeji vic korenove zeleniny mene mrkve ..zadny bujon ani horcice ..a hlavne nemixovat -pasirovat ..😁

31
Před 4 měsíci
Pavel Rohatec

Ale houbeles. Jistě nezahušťují jen zeleninou, ale je to nejzeleninovější svíčková, co jsem kdy jedl a je vynikající!!! Zkuste restauraci Mlsný kocour na nám. Míru v Praze. Už jsem tam, pravda, pár let nebyl, ale když jsem tam chodíval. Luxus!

4
Před 4 měsíci

Skořice? Ta se dává spíše do dalmátské pašticady, což je jejich svíčková. Pro zajímavost - špikují hovězí mrkví.

Maso lze na svíčkovou naložit, nebo se to dá udělat i z nenaloženého masa - ale musí být trochu jiný recept. Dobrá svíčková je z jelena.

1
Před 4 měsíci
Roman Šubrt

Skořici a hřebíček používám do rajské a na štrůdl....

5
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt