S tím bujónem souhlasím, ale do svíčkové patří mouka. Ve formě jíšky, nebo rozmíchaná ve vodě, mléce, či smetaně. Je to omáčka, nikoli zeleninové pyré.
Když tam dáte dost zeleniny, mouka tam není potřeba.
Dřív se žádná zakysaná smetana do svíčkové nedávala, zásadně šlehačka. V té době měla vždy jen 33%. Údajná kuchařka Čížková neví co píše. Svíčková se zásadně nakládá a čas na vaření 3 hodiny jsou málo. Pokud je na foto její výtvor, tak je to zeleninové pyré s knedlíkem a hovězím.
drive mela smetana 30-40% protoze se pouzivala nezpracovana tak jak ji “stahli” z mleka
Už sama M. D. Rettigová zahušťovala svíčkovou na smetaně 2 lžícemi mouky. Já to dělám taky, recept mám po babičce a po mamince. Navíc, aby byla omáčka dostatečně tmavá, musí se obarvit karamelem. Oranžová nebo žlutá barva této omáčky u nás doma nafrčí, musí být tmavě béžová.
Odkaz
Jestli můžu přidat svůj oblíbený recept.
Tak začínám opečenou slaninkou a máslem na které opeču zeleninu tj. mrkev , celer, petržel už s kořením. Špetka tymiánu, bobkový list, celý pepř, nové koření. Už teď to božsky zavoní )) na divokou variantu, třeba divočáka ještě kuličku jalovce ))
Přidám maso a opeču, celé posolím.
Podliju vývarem a buď do trouby, nebo do tlakového hrnce. Pěkně do měkka. Vyndat koření, rozhodně sladká smetana a do kyselit citrónem ))
Dobrou chuť ))
Dělám to podobně,nedávám do toho tymián a do papiňáku,je to rychlejší a maso pak měkčí. Do omáčky pak dávám smetanu sladkou i kyselou a je to potom ňamka. Svíčková se dá udělat i z libového vepřového masa a přidat hovězí bujon.
Vyhněte se internetovým návodum na vaření a receptům. Nic víc, než dobře míněna rada. Dobrou noc
Hořčici tam nedávejte, pokud už nejste zvyklí to s ní dělat.
Hodí vám to spíš do chuti španělských ptáčků. Popere se s chutí zeleniny.
Nicméně proti gustu žádný dišputát.
Hořčice tam patří
Jsem starší škola a vařil jsem převážně záv stravování a českou kuchyni.Nedovedu si představit svíčkovou pro 3oo lidí nezahustit a ani v domácích podmínkách pro knedlík musí být dostatek omáčky i do té jsem dával hořčici,mléko,šlehačku,máslo a osm.slaninu,která dodá omáčce špičkovou chuť a že jsem se svíčkové něco navařil ať v72 na vojně či civilu
nezahušťuju, je tam dost zeleniny, aby to stačilo. Horčici, no nevím. Šlehačku - moc tučné. Máslo, ještě horší a osmažená slanina je poukázka na žlučníkový záchvat.
Promiňte, já jsem asi trochu mimo, dalo by se nahlédnout do odborných publikací, jak se to jídlo správně jmenuje? Ano - hovězí svíčková pečeně se smetanovou omáčkou. Jak chcete hovězí svíčkovou ( což je kus masa pod páteří) pečeni uvařit(!) z drůbežího(!) či jiného masa, to mi uniká úplně. Uvařit pečeni, usmažit kaši, upéct knedlíky - ještě máte nějaké zlepšováky? Ano, omáčka je podle chuti a všude je trošku jiná a málokdy se vám povede dvakrát za sebou stejná chuť. Výjimkou je snad motorest Rasová na Bílých Karpatech, kde vždycky víte, co dostanete na talíř a jak to bude chutnat. To je kuchař par excellance, který tohle dokáže. Ale pečeně z hovězí svíčkové je natolik specifický termín, že tam není variabilita možná. Můžu to buď nedopéct, nebo spálit. Můžu to nenaložit. Můžu s tím udělat cokoliv, ale v životě neudělám z drůbežího či vepřové kýty hovězí svíčkovou pečeni.
To ví každý, ale málokdo to tak dělá.
Svickova jen tkz zahustena samotnou zeleninou ? vypada to jak lejno z nutrie ..fuj ..😁..to opravdu ne ..sladka smetana -lzicka hladke mouky ..poradne provarit ..doma mame rozhodne radeji vic korenove zeleniny mene mrkve ..zadny bujon ani horcice ..a hlavne nemixovat -pasirovat ..😁
Ale houbeles. Jistě nezahušťují jen zeleninou, ale je to nejzeleninovější svíčková, co jsem kdy jedl a je vynikající!!! Zkuste restauraci Mlsný kocour na nám. Míru v Praze. Už jsem tam, pravda, pár let nebyl, ale když jsem tam chodíval. Luxus!
Skořice? Ta se dává spíše do dalmátské pašticady, což je jejich svíčková. Pro zajímavost - špikují hovězí mrkví.
Maso lze na svíčkovou naložit, nebo se to dá udělat i z nenaloženého masa - ale musí být trochu jiný recept. Dobrá svíčková je z jelena.
Skořici a hřebíček používám do rajské a na štrůdl....