1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 3 měsíci

...za předjetí traktoru na plné čáře rozhodně není automaticky pokuta až 25000 + šest bodů, jak si pisálek "myslí", ale pokud to není spácháno tam, kde je výslovně předjíždění zakázáno dopravní značkou či vyjmenovanými okolnostmi v par.17 zákona 361/2000 sb., jde o přestupek za pouhých 2500Kč a 0 bodů.

17
Před 3 měsíci

Traktor jedouci 1km/h neni nebezpecim provozu ?

21
Před 3 měsíci

Vymýšlejí hloupé předpisy, a pak se diví, že je jejich porušování národním sportem.

60
Před 3 měsíci
Tomáš Zemánek

Občas to tak vypadá. Ale co mi vadí, je rychlost obcích a městech, kde je 50, a jsou místa, kde se jezdí od 80 do 150 a nikoho to nezajímá, ani policii. Třeba Svinovské mosty v Ostravě.

5
Zobrazit další 3 reakce
Před 3 měsíci

„Traktor jedoucí rychlostí byť 1 km/h není považován za překážku provozu, pokud neohrožuje bezpečnost a plynulost provozu

Ale on přece ohrožuje plynulost provozu a potom je považován za překážku.

Před 3 měsíci

Dřív platilo že traktor nebo pracovní stroj nesmí bez doprovodu na silnici první třídy. Dnes jezdí všude i na silnici pro motorová vozidla. To uz ve vyhlášce neni zákaz na 1 třídu?

37
Před 3 měsíci
Tomas Prochazka

Jakékoliv vozidlo, které má SPZ a platnou známku STK může na pozemní komunikaci. A jak říkáte, pro některé platí pravidlo o doprovodném vozidle. To se jedná o vozidla s rozměrem převyšující nějaké hodnoty, např. kombajn nebo stroje pro kultivaci půdy. To se běžně děje a většina traktoru už v pohodě dosahují mimo obec rychlosti kolem 70 km/h. A pokud jste schopen psát v diskuzi, měl byste být schopen si příslušný zákon, ne vyhlášku, najít třeba na googlu.

Před 3 měsíci

Já to mám za více než 40 let řízení vyřešeno. Plná čára je pro mě plot. Kdo si počká, ten se dočká. Cyklista je kapitola sama o sobě. Pokud jej předjíždím, tak boční odstup bez ohledu na rychlost naprosto maximální, druhá strana vozovky. Nikdo nemůže vědět, kdy sebou ten nešťastník, co překáží zadarmo na silnici, spadne někomu pod kola. Nejlepší kandidát na průšvih je "účastník", jedoucí na šlapacím nesmyslu, ověšen nákupními taškami od obchodního chrámu. Ideál.

28
Před 3 měsíci

Dostal tady někdo pokutu za předjetí traktoru na plné? Jestli ne je článek k ničemu.

1
Před 3 měsíci
Jaroslav Žižka

Ano, já dostal 4500.-kč a 6 bodů. Nebyl to traktor, ale kamion co zpomaloval a brzdil z 50km/hod. V době kdy jsem ho začal předjíždět nebo objíždět už skoro stál. Nečekal jsem až se mu kola zastaví a na tachometru bude mít 0km/hod. ..kde se vzal tu se vzal policajt a pokutoval. Od té doby je na internetu neustále zminovaná plná čára, kterou jsem přejel. Můj argument,že přerušovaná je ve ve vzdálenosti 1km a kamion nemusel jet 15km/hod, ALE ! 0,1 km/hod. a k přerušované čáře by dojel po DESETI hodinách.......jak je to v zákoně řešeno ? Mohu objet nebo mohu předjet nebo se vláčet za kamionem 10hod ??? //na rajčeti.cz je mé video:plná čára

1
Před 3 měsíci

S tím autobusem to špatně vysvětlili. Když autobus zastaví mimo jízdný pruh, ve svém vyhrazeném pruhu pro autobusy, tak já ho neobjizdim,nevybočují ze svého pruhu a nemusím přejíždět bílou čáru, přece. Ten zbytek co tam napsali tak je nejasný. Protože pak stojí na vozovce vždy.

18
Před 3 měsíci
Milan Lanza

Těch nepřesností je v článku víc než dost. Evidentně klasicky špatná pisálkova příprava

25
Před 3 měsíciUpraveno

Článek plný nesmyslných formulací a polopravd.

„Traktor jedoucí rychlostí byť 1 km/h není považován za překážku provozu, pokud neohrožuje bezpečnost a plynulost provozu. Řidič je povinen respektovat plnou čáru a vyčkat na místo, kde je předjíždění povoleno,“

Pokud jede 1 km za hodinu a nelze ho předjet, tak jednoznačně plynulost provozu ohrožuje.

"Ovšem novela silničního zákona z roku 2022 přinesla důležité změny. Na rozdíl od traktoru je možné cyklistu předjet i v úseku se zákazem předjíždění......je tento manévr na plné čáře tolerován."

Když je to povolené tak to nelze nazývat tolerancí.

"A jak je to při předjíždění autobusu v zastávce?"

Autobus v zastávce se nepředjíždí, ale objíždí.

"Pokud autobus stojí na zastávce mimo jízdní pruh (např. u chodníku), jedná se o překážku a je možné jej objet, i kdyby byla na vozovce plná čára."

Když stojí mimo jízdní pruh, tak není co řešit, bez ohledu na to, jaká je tam čára

"Naopak v situaci, kdy autobus zastaví ve vozovce bez ostrůvku nebo chodníku, musí řidič čekat, dokud cestující nevystoupí, nenastoupí a autobus se nedá do pohybu.Zákon jasně uvádí, že v těchto případech je objíždění zakázáno"

Toto platí jen pokud se jedná o autobus přepravující děti. Jinak zákon jasně uvádí, že autobus mohu objet, pokud už neohrozím cestující.

35
Před 3 měsíci
Jindřich Lukášek

Jj, článek je napsaný takový napůl. Autor si s tím moc práce nedal, i když název sliboval úplný přehled situací, je to hodně povrchní - viz ten autobus v zastávce, zavádějícím a neúplným způsobem je popsán cyklista, není vysvětlen rozdíl mezi značkou zákaz předjíždění a plnou čarou... A co třeba pracovní stroj popojíždějící na silnici sem a tam? Jak by si s tím poradil? A jak s předjížděním v křižovatce?

Co třeba kouknou na komentář k zákonu nebo nějaké judikáty?

11
Před 3 měsíci

Přiznám se, že v okamžiku kdy přijde dostatečně dlouhý a přehledný úsek pro bezpečné předjetí, tak ten pomalu se ploužící traktor okamžitě předjedu, bez ohledu na svislé a vodorovné značení . Rozhodně nestojím o to, aby se o předjíždění dřív pokusil nějaký nervák z kolony za mnou a když mu to nevyjde, tak aby mne vytlačil až za krajnici. Zažil jsem to jednou a stačilo mi to 👎

26
Před 3 měsíci
Karel Beneš

Presne!

9
Zobrazit další 2 reakce
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt