Strávila autorka aspoň pár hodin v kuchyni? Patrně ne, protože to by pak nepsala takové bláboly.
Přejdu-li to, že ty "alternativy" změní podstatně strukturu a ničí výslednou chuť, tak i to, že jsou to moderní výdobytky gastronomie je také nesmysl. Jsou to tradiční suroviny, které zná lidstvo věky.
Díky, za jiné metody. Vůbec to nefunguje. Není nad dokonalou domácí jíšku z másla.
Přesně tak!!
Všechny tyto potraviny sice zahustí, ale nespojí omáčku nebo polévku, Pořád se odděluje voda (vývar) od pevné složky. Navíc většina toho, co je v článku popsáno změní chuť výsledného produktu.
Přesně, bez mouky se nespojí a veškerá zelenina skončí na dně hrnce. Jako nechápu, na co autor článku hraje, rady o ničem
Vařím skoro padesát let a celá ta léta zahušťuji moukou (jíškou). Nikdo si zatím na mou kuchyni nestěžoval, tak nebudu experimentovat. A až budu chtít muže pořádně namíchnout, zkusím zahustit svíčkovou kokosovým mlékem. A vyfotím ho, jak se tváří.
Myslím, že by vám nepoděkoval. A když by byla svíčková vs kokosovým mlékem, tak příloha by byly knedlíky nebo rýže?🤣
Na mouce není nic nezdravého. Navíc, když jsou dvě lžíce v šesti porcích.
No, právě. Jde jen o to spojit zeleninu s vývarem v hladkou omáčku.
Mixovanou zeleninou zahušťuje žena vždy svíčkovou.
Brambory v polévce musí být kusové. Byť je praktikujeme na hodně drobně krájené.
Ze zbytku luštěnin, obvykle čočky, bez mixování děláme výbornou rychlou polévku. Přidá se jen hrst zeleniny, uzeniny a masoxu.
Ostatní ingredience mi nic neříkají. Pajšlovku a bramboračku s houbami zahušťuje žena moukou s mlékem a moukou s máslem, čili bramboračku klasickou jíškou. Každé chce svoje.
Fajn článek.
Opět je tu zavádějící titulek článku, který má za úkol nalákat čtenáře na jeho otevření. V tom jsou dnešní redaktoři (převážná většina), opravdu mistry. V tom co ale popisují už mistry ani zdaleka nejsou (převážná většina). I kdybych pominul ty nevýhody uvedených zahušťovadel (chuť, konzistence .... atd) o kterých mnozí zkušenější tu připojili komentář, tak jako by ty uvedené způsoby již dříve neexistovaly (snad až na ta chia-semínka, pokud by o ně někdo například v polévce stál).
mám takový dojem, že se z mouky dělá v poslední době ZBRAŇ HROMADNÉHO NIČENÍ ! 🙈 ale chce to hlavně zdravý rozum 🤷🏼♀️ proto takové hovadiny ani nečtu, stačí mi nadpis.
Pro ty co nasleduji dietu s mene karbohydraty doporucuji zahusteni s xanthum gum (xantanova guma). Navzdory jmenu je to zdrave a pokud to pouzijete misto mouky, zhubnete. Ja jsem zadnou zaludecni nevolnost nebo prujem po poziti nezazila. Je bez chuti, takze omacky zahustite bez toho aby jim to pridalo jakoukoliv pachut.
Z internetu: Xantanová guma je působí jako zahušťovadlo a stabilizátor potravin, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, podporuje hubnutí a zlepšuje stav stolice, která je objemnější a měkčí. Mezi vedlejší účinky patří žaludeční nevolnost a průjem.
Xantanová guma je potravinářská přídatná látka. Využívá se v průmyslových výrobcích i kosmetice (krémy, zubní pasta). V průmyslu může způsobovat dýchací problémy, ale jako potravinářská přídatná látka je považována za bezpečnou. Využívá se v bezlepkových výrobcích. Vzniká fermentací cukru bakteriemi Xanthomonas campestris, kdy se vytvoří látka podobná vývaru, který pomoci přidaného alkoholu ztuhne. Poté se usuší a rozdrtí na prášek. Přidáním prášku do kapaliny vytvoří viskózní a stabilní roztok. Najdeme ji v dresincích do sálatů, ovocných džusech, zmrzlině, omáčkách, sirupech, bezlepkových výrobcích a polévkách.
Když vám chutná taková hnusota, tak si dejte přídavek. Jídlo je i o chuti. Svíčková se nevaří a nejí každý den. Jděte se vycpat. Tady se nebavíme o bezlepkové dietě.