Jediná chyba brambory.
Nevím, co je moravskýho na deklu. To je přeci německý slovo a podle mě ho používaj všichni Češi.
Z Moravy se to rozšířilo i do Čech
no... hlavně tu máme dost omezené používání "ů" s kroužkem. Proto když vidím "to sů", "halůzka" tak mě to tahá za oči. Jedině "to sú, halúzka".
A opak k "rožni" je skutečně "zafúkni", ještě moje babička z Valašska to tak říkala.
Jinak samozřejmě 10/10.
To rožni není imperativ k rožnění, to je fakt a je to inperativ k rozsvícení světla, ale nemá původ v nářečí, ale má svůj původ v klasické češtině, protože před elektrickým světlem se používalo světlo ohně, které bylo potřeba rozžehnout oheň svíce nebo petrolejky, zkráceně rozžhnout a protože to zž h se tam špatně vyslovovalo, tak se to zkrátilo na rožnout, zvláště když už se jednalo o lusknutí vypínačem. Tedy není jen rožni, ale třeba rožnul jsem v pokoji nebo jdi rožnout lampu, či rožnul jsi (rožl si, rožls) v síni? = Rozsvítil jsi na chodbě?
Rozni a sfoukni
Na Moravě je celá řada nářečí a ty otázky jsou převážně z jihomoravského, moravsko-slováckého.
Kdyby byly z "po našimu", tedy slezsko-polského, dali byste možná tak dva výrazy.
Slezsko je Morava? 🤣🤦♂️
Neříká se " Palazór" , nýbrž " Parazól "
Su z Uherského Hradišťa,srdce Moravského Slovácka a u nás sa říká "palazór'.
No... deštník není palizor, ale parizol...a dekl má dvě správný odpovědi, protože je to poklop i vlasy (tahne ti na dekl)
Ono na Moravě se používá mnoho 'tajných' výrazů - třeba kél, je to také v němčině a je to kapusta. Tak a třeba karlátka jestlipak víte?
Vše jsem měla správně, však na Moravě žijí už 45 let, tak už jsem něco musela pochytit i když jsem původem ze Slovenska.
Otázka číslo 11. Přiložte: Jak du do komory pro téglík oharek, mosím si vzít legátku abych mohl rožnůt.
Když jdu do spíže pro misku okurek, musím si vzít židli abych (dosáhl na vypínač) a mohl rozsvítit.
10/10, no ešče habe ne, deť so z Morave!
Danko, pripojuji se. Vyjimecne mam 10/10, i kdyz u halenky a vetvicky jsem vahala. Mam obecne kvizy rada, ale obcas se skvarim ve vlastnim sadle. Mejte pekny den.