1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 5 dny

Jediná chyba brambory.

Před 6 dny

Nevím, co je moravskýho na deklu. To je přeci německý slovo a podle mě ho používaj všichni Češi.

10
Před 5 dny
Jiří Cejn

Z Moravy se to rozšířilo i do Čech

1
Zobrazit další 4 reakce
Před 1 dnem

no... hlavně tu máme dost omezené používání "ů" s kroužkem. Proto když vidím "to sů", "halůzka" tak mě to tahá za oči. Jedině "to sú, halúzka".

A opak k "rožni" je skutečně "zafúkni", ještě moje babička z Valašska to tak říkala.

Jinak samozřejmě 10/10.

To rožni není imperativ k rožnění, to je fakt a je to inperativ k rozsvícení světla, ale nemá původ v nářečí, ale má svůj původ v klasické češtině, protože před elektrickým světlem se používalo světlo ohně, které bylo potřeba rozžehnout oheň svíce nebo petrolejky, zkráceně rozžhnout a protože to zž h se tam špatně vyslovovalo, tak se to zkrátilo na rožnout, zvláště když už se jednalo o lusknutí vypínačem. Tedy není jen rožni, ale třeba rožnul jsem v pokoji nebo jdi rožnout lampu, či rožnul jsi (rožl si, rožls) v síni? = Rozsvítil jsi na chodbě?

6
Před 4 dny
Stanislav Indruch

Rozni a sfoukni

Zobrazit další 4 reakce
Před 5 dny

Na Moravě je celá řada nářečí a ty otázky jsou převážně z jihomoravského, moravsko-slováckého.

Kdyby byly z "po našimu", tedy slezsko-polského, dali byste možná tak dva výrazy.

Před 5 dny
Roman Dubravský

Slezsko je Morava? 🤣🤦‍♂️

1
Před 6 dny

Neříká se " Palazór" , nýbrž " Parazól "

25
Martin Šrubař

Su z Uherského Hradišťa,srdce Moravského Slovácka a u nás sa říká "palazór'.

3
Před 5 dny

No... deštník není palizor, ale parizol...a dekl má dvě správný odpovědi, protože je to poklop i vlasy (tahne ti na dekl)

4
Před 4 dny
Olda Krikl

Ono na Moravě se používá mnoho 'tajných' výrazů - třeba kél, je to také v němčině a je to kapusta. Tak a třeba karlátka jestlipak víte?

Zobrazit další reakci
Před 5 dny

Vše jsem měla správně, však na Moravě žijí už 45 let, tak už jsem něco musela pochytit i když jsem původem ze Slovenska.

1
Před 6 dny

Otázka číslo 11. Přiložte: Jak du do komory pro téglík oharek, mosím si vzít legátku abych mohl rožnůt.

1
Před 5 dny
Josef Kubela

Když jdu do spíže pro misku okurek, musím si vzít židli abych (dosáhl na vypínač) a mohl rozsvítit.

Před 6 dny

10/10, no ešče habe ne, deť so z Morave!

8
Dana Sedláková

Danko, pripojuji se. Vyjimecne mam 10/10, i kdyz u halenky a vetvicky jsem vahala. Mam obecne kvizy rada, ale obcas se skvarim ve vlastnim sadle. Mejte pekny den.

1
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt