Zbytečný strach, je to vždy stejná látka. Mnohdy s nižším doplatkem či bez.
Tak proč mě moje paní doktorka připomíná, abych nebrala jinou alternativu v lékárně. Ještě to na recept sama zdůrazní.
Tak jo. Jaký je rozdíl mezi polotučným mlékem Meggle, Pilos, Tatra, Madeta, Pragolaktos? Jsou zcela stejné. A tak je tomu i u léků. Je fuk, jestli dostanete Ibalgin, Brufen, Ibuprofen, Nurofen. Všechno to ma stejnou účinnou látku. Jen se to liší formou (tablety, sirup, čípek) a množstvím účinné látky.
Lékárník je prodávající a na druhé straně pultu je kupující, ne vždy pacient.
Prodávající může nabízet, kupující může a nemusí přijmout jeho nabídku.
Já tedy opravdu žádný skutečný problém nevidím 😄
Jenže ten nátlak prodávajících umí málokdo ustát a odrazit. A domoci se požadovaného zboží, znamená vyloženě "přetlačovanou". Je to nemorální vnucovat dražší a předražené zboží. Prodejcům v lékárnách nejde o zdraví zákazníků, ale jen o jejich peníze a tím benefity pro sebe.
Jo, ale ta nosné látky jsou jiné a pokud na ně má někdo alergii neboé se nesnášejí s jinými léky, nadělá to pěknou paseku.
Tak já mám už iod lákaře na receptu tučně vytištěno NEZAMĚŃOVAT.
Na druhou stranu mne ale dost štve,že mi lékař při změně léků předepíše ty bez doplatku, aniž by bral oholed na jejich vedlejší účinek, nebo aby se mne aspoň zeptal, zda jsem či nejsem si ochotna připlatit a do jaké výše. Protože klidně mi dá léky,které jako vedlejší účinek podporují tloustnutí a přitom mi ale pak dělá kázání, že hubnu pomalu a málo.
Prostě tu jde jen a pouze o kšeft,ale s lidským zdravím.
nosné látky, jak jim říkáte (aditiva) ale nemohou interagovat s léky, pokud by se taková interakce projevila, tak se takové aditivum nesmí používat.
A pokud by to nešlo, tak jsou hlášeny lékárníkům a jim systém vždy vyhodí upozornění na kontraindikace.
takže jediná relevantní poznámka jsou alergie a nesnášenlivosti některých aditiv
Zásadně odmítám, doktorka ví proč a co píše. Jednou jsem zkusila a nikdy více.
Lékař mně doporučil jak na tyhle vykuky reagovat Když příjdete do restaurace a objednáte si kuřecí řízek a oni vám přinesou vepřový s tím že je to taky řízek takse stím taky nespokojíte.
V lekárnách Dr. MAX jsou lékárníci v tomhle snad školeni. Ještě nikdy jsem tam nenakoupila bez problému to, co chci. Musím být neústupná a stále opakovat ne, nechci na další a další nabídky a trvat na mnou požadovaném zboží. U Acylpyrínu si vyslechnu vždy takovou litanii proč ho nemám kupovat a proč si mám vzít něco jiného, že bych se nejraději otočila na patě a odešla. Jenže se znám a ve svých letech už opravdu vím, co mi na co funguje a co nefunguje. Jednou jsem poprosila přítele, aby mi koupil obyčejný Ibalgin. Přišel s o hodně dražším Ibuprofenem Rapid, že ho lékárnice přesvědčila, jak je skvělý. Mně nefunguje, tak ho šel vrátit s instrukcemi, aby trval na OBYČEJNÉM Ibalginu. Přišel s Ibalginem Rapid 🙂. Také o hodně dražším. Neměla jsem to srdce, poslat ho tam znovu, zvláště, když takovým nátlakům a manipulacím, jako mnoho dalších, neumí odolávat. Přesvědčila jsem se akorát, že mě hlava po něm bolet nepřestala. Přitom obyčejného Ibalginu mají v lékárně plnou polici.
Já si u dr.Maxe objednávám přes e-shop, tak se s nikým nemusím dohadovat, balíček si jen vyzvednu a zaplatím. To je zas u dr.Maxe výhodné. Jiná věc je e-recept, tam se sice ptají, ale nechají mě vybrat.
Tohle s oblibou dělají v Maxovi. Ještě nikdy mi tam nedali předepsaný originál léku, ale alternativu.Přestala jsem tam léky na recept vyzvedávat. I když lékárník tvrdí, že je to stejné, nějaká složka může být jiná a už to dělá neplechu.
Tak jo. Jaký je rozdíl mezi polotučným mlékem Meggle, Pilos, Tatra, Madeta, Pragolaktos? Jsou zcela stejné. A tak je tomu i u léků. Je fuk, jestli dostanete Ibalgin, Brufen, Ibuprofen, Nurofen. Všechno to ma stejnou účinnou látku. Jen se to liší formou (tablety, sirup, čípek) a množstvím účinné látky.
Samozřejmě pokud lékař napíše "nezaměňovat", je to jasné.
Většinou když jdu pro léky rovnou hlásím, že beru i levnější varianty, takže záměny za generika mi nijak nevadí. Nelíbí se mi ale, že prodavači často mají ve zvyku automaticky popisovat krabičky různými instrukcemi, aniž bych o to žádal. Buď jsem o užívání dohodnut s lékařem, nebo sám vím jak to používat a automatické popisy krabiček vážně nemusím.
No vidíte a já to v situaci kdy mi dá levnější variantu léku se stejnou účinnou látkou ale samozřejmě pod jiným názvem tak já ten popisek vítám, kdo si to má pamatovat potom co je co. Je fakt ale, že beru léků sedm, někdy víc. Jo, jasně, mohu si přečíst příbalový leták a najít si tu látku, to je fakt. Ale proč když na krabičce mi to popíše.
Dalším důvodem proč lékárníci vám dávají jiné věci, než chcete může být, že maji nasmlouvané určité farmaceutické firmy, které vydávají přednostně a vaší oblíbenou značku mohou mít na negativním listu, což znamená, že vám ji sami od sebe nikdy nenabidnou. Dále mají třeba produkty, kterým se blíží expirace, proto se jich potřebují zbavit. A další velmi častý jsou jejich vlastní značky, že kterých mají prostě nejvíc peněz a je obrovský tlak z vedení, aby vám je vnutili (hlavně řetězce typu Dr.Max). Lékárně jde především o byznys
Na to jste přišel sám, že v lékárně nikdo nepracuje zadarmo nebo vám někdo poradil? Si myslíte, že lékař nepředepisuje ty léky, které má domluvené, že bude předepisovat s firmou? Řetězce žádné vlastní značky léků nemají. Jsou to standardní firmy, které léky vyrábějí (třeba TEVA, STADA, ZENTIVA...).
nejvíce alternativu nabízejí lékárny Dr. max...tu jejich značku....a není to vůbec pravda, že je to plnohodnotná náhrada předepsaného léku.....
Musíte se zeptat na obsah účinné látky.
Samozřejmě pokud lékař napíše "nezaměňovat", je to jasné.