Souhlasim, i kdyz nejsem masterchef. Nejdriv rozpalena teflonka, pak tuk a masicko. Nicmene olivovy olej lisovany za tepla cili ne ten extra panensky nejvhodnejsi na studenou kuchyni klidne pouzijte, ale nesmi se prepalit. Moje babinka smazivala vsechno na sadle, vyjimecne na oleji a zasmazku na masle. Snazim se ty tuky stridat. Jeste ziji.
Má to sice logiku, rozpálit pánev, pak až olej a jak se ohřeje, což je pár vteřin, tak něco na pánev. Špatně to určitě není
I dnes plno lidí smaží na sádle nebo na tuku na smažení. Sádlo, když se vyškvařuje, tak to trvá pár hodin. To opravdu není vyškvařené za půl hodiny. Sádlo má asi polovinu nasycené mastné kyseliny, ale polovinu má kyselinu olejovou, stejná, co je v olivovém nebo řepkovém oleji
Olej vydrží méně, ale rafinovaný řepkový olej vydrží docela dost. A ještě víc vydrží speciální slunečnicový olej označovaný jako HOSO. Jeho hlavní složkou je mononenasycená kyselina olejová. Ještě stabilnější je palmový olej, krom kyseliny olejové obsahuje kyselinu palmitovou, ta je nasycená, ale cholesterol nezvyšuje, možná i snižuje, dle nějakých průzkumů. Samozřejmě oleje není vhodné přepalovat, fritézy jsou asi zhouba, na oleji se smaží 5x i víckrát, případně se tam olej doplňuje a část ho zůstává. Vznikají trans tuky, horší než sádlo či máslo a nasycené tuky dohromady. Většinu smažení zvládne běžné olej, nejen řepkový, i obyčejný slunečnicový, jen rozumnou teplotu a hlavně nesmažit na něm opakovaně.
No, u nerezové pánve nebo hrnce...ještě budiž, ovšem udělejte zmíněné s teflonovým povrchem a máte vyděláno... Nad 250°C se PTFE rozkládá za vzniku plynného HF, který spolehlivě pozabíjí ptačí osazenstvo bytu a Vaše nádobí odsoudí k recyklaci. Těch 250°C opravdu na 10 cm nepozná ani Clark Kent.
Já měl za to, že teflon je právě k tomu, aby se nemusel dávat žádný olej, nebo jen minimum, nepřipaluje se na něm. A ke smažení není třeba teplota 250 stupňů. Ale jsou i jiné povrchy, co keramický?
Vsadil bych se s paní Horákovou, že by na jídle nepoznala rozdíl mezi nahříváním oleje ani omylem.
Zkoušel jsem to takhle dělat už několikrát. Výsledkem bylo po několika pokusech prohnuté dno na pánvi z Tescomy (povrch kámen), což na indukci není úplně to pravé ořechové.
A co olivový olej , nejkvalitnější je lisovaný za studena . Na něm se nemá vařit .To dělají jen barbaři !!!!
Extra panenský olivový olej – ke smažení je tento olej nevhodný. Vysoké teploty totiž ničí látky (antioxidanty), které se lisováním za studena získávají. Převzato.
Ještě že používám jen sádlo.
Přesně,žádná chemicky ošetřovaná řepka,do jídla nepatří.
V návodu ke každé pánvi je varování, že nádobí se nemá zahřívat nasucho!
Takže jsem to až dosud vždy špatně nedělala,tohle mě naučila už babička.
Takže každá další palačinka už bude nechutná???
Není nad sádlo.