Už zase nebo je to jiná, tohle tady bylo snad někdy v létě. 🙂
Ano, už zase. Kupi.cz svoje AI generované kraviny nepravidelně vytahuje ze šuplete a předkládá jako "právě se stalo".
Vše je relativní. Za pár let bude ráda, když jí lidé budou hádat méně. Jinak prokázání věku je problém zákazníka, nikoliv prodavače. Ten postupuje jen podle zákona a pokud se ochranka chovala nevhodně, tak za ni snad neodpovídá. Nicméně když musela zavolat ochranku, tak se asi paní dohadovala, na co pokladní nemá asi chuť ani náladu..
Ideální řešení, přenést zodpovědnost z prodavačky na kupujícího...pokud si prodávající nesmí ověřit věk, jak má postupovat? Prostě se chrání a neprodá ani plnoletému...postihy za prodej alkoholu nezletilému jsou vysoké. A pokud se snižuje věk trestní odpovědnosti? Ať platí kdo porušuje, tzn kupující.
Tak mně zase uráželo a ponižovalo, když mi nebylo ještě 15 let a prodávaly mi cigarety a celkem běžně i alkohol. Vypadal jsem asi starší.
A to je pravda.
No asi jste je musel chtít, sami od sebe by Vám zboží nevnucovali a kšeft je kšeft. Já například v deseti letech chodíval tatínkovi v neděli pro dvě piva do džbánu a nemyslím si, že by mne hospodská tipovala na 18.
Nakupuji v Lidlu, používám samoobslužné pokladny. Je mi 73 let a občas si koupím nějaký alkohol. V případě nákupu alkoholu samoobslužná pokladna přeruší proces markování a napíše, že je potřeba ověření věku zákazníka obsluhou. Když se v prvním případě dostavila obsluha, tak požadovala předložení OP. Já to vzal jako legraci a řekl jsem, že mi velice lichotí, že vypadám tak mladě. Ve druhém případě pak přivolaná obsluha jediným pohledem zjistila starého dědka a nákup bez dalšího potvrdila. Žádný předpis totiž obsluze nenařizuje, že by měla kontrolovat doklad zákazníka, pouze v případech pochybností má právo si věk ověřit dle dokladu, případně prodej alkoholu odmítnout. U 73 letého "mladíka" to jistě bylo zcela zbytečné, ale jak je vidět záleží vždy na osobě obsluhy. Je potřeba to brát spíše s humorem a nadhledem, zejména dámy by mohly být polichoceny, že vypadají tak mladě. Později si budou ubírat na věku samy.
Něco takového se mi stalo kdysi dávno na běžkách při zastávce na Petrovce v Krkonoších. Chtěl jsem se zahřát, a tak jsem sobě a své přítelkyni objednal grog. Servírka mne zpražila podezíravým pohledem, zda-li mi už bylo osmnáct let. Vyhrabal jsem z ledvinky občanku a ukázal jí ji. Vrátila mi ji s omluvou: "Jééé, prosím promiňte pane inženýre, nevypadáte na to ..."
To přece musí potěšit když nevypadáte staře nebo se pletu pane inženýre?
Božínku to je problém 🙂 já vypadal mladě i když už jsem měla dvě děti. Vždy mě to potěšilo a pobavilo, vytáhla jsem OP a bylo vyřešeno. 🙂 Sranda to byla i když mě jako těhotnou nechtěli postit do kina. 🙂 Vždy to byla sranda pro obě strany.
Asi nejsou zákony ohledně alkoholu ve všech zemích EU stejné, jsem přes zimu v Portugalsku, a běžně procházím přes samoobslužnou pokladnu v supermarketu s lahví vína bez kontroly věku. Minulý týden jsem dokonce platil láhev tvrdého alkoholu, aniž by samoobslužná pokladna v Lidlu jakkoliv protestovala.
Je povinností prodejce zkontrolovat doklad totožnosti, má-li podezření, že někdo je mladší než je povolená hranice na prodej alkoholu. Zároveň by měl zůstat zdvořilý a taktní, aby se zákazník necítil ponížen. Pokud se zákaznice cítí nepříjemně, je to kvůli nedostatečné a neprofesionální komunikaci ze strany obchodního týmu.
Vnučka má obdobný problém, protože v téměř dvaceti letech jí všichni hádají maximálně patnáct, ale že by z toho dělala nějaké trauma, prostě má vždy nachystanou občanku, v obchodě při nějakém nedorozumění ji ukáže a má pokoj. Většina prodavačů se jí omluví a poděkuje. Nechápu, že z toho někdo dělá problém.
Tak ta kontrola by měla být nastavená tak, aby vyhmátla všechny pod 18 a ne aby neobtěžovala nikoho staršího. A i mladistvý může vypadat trochu starší. Takže to, že někdo komu je skoro 20, je neustále kontrolován, je absolutně v pořádku.
Autorka článku mi nějak nepřipomíná ženskou . Nemá se hádat , zaplatím to , co mi pokladní zaplatit dovolí , nákup zanesu do auta , vezmu občanku a těch flašek pák dám do košíku pět a jdu ke stejné kase . No a když kasírka vypění , s klidem a elegantně ji pošlu do..pryč . A ještě prohodím něco o zubu času , se kterým se bude ona pokladní muset potýkat . .