1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 5 měsíci

Hrabat rozhodně ano. Jinak nemáte kontrolu nad tlením. Ve směsi s drny vytvoří v kompostu cenný humus.

Před 5 měsíciUpraveno

30 let jsem hrabala vždy poctivě listí na podzim, než jsem poznala,že je to chyba. Jednak tím,že když listí shrabu , dávám mechu prostor pro rust ,ale hlavně, pokud nechám na zahradě listí,tak skutečně napomáhám malým zvířátkum, jako jsou slepýši, brouci, ježci atd. Zrovna včera jsem našla žábu zarochanou do listí. Dělám jednu věc. Ano, někteří mají pravdu , že listí se přes zimu větrem roznese po zahradě. Nevadí. Přes zimu poskytuje zázemí pro zvířata,ale hlavně ,pokud jsem hrabala listí na podzim,bylo mokré a těžké. Z jara je pěkně vyschlé a pozor, odhrabu od stěn plotu tzv doprostřed , vezmu trakturek a celé to nádherně posekám s první trávou . ROzmělní se listí a celý box dávám do volných vřesoviš, (mimo rostliny, neboť tráva se 3 dni zapařuje- musí vychladnout ) , a nebo jí schazuji ke komposteru ,a následně cca 12 kubí vidlemi přehodím na kompost. Zem je do 2 let fantasticky černá a výživná. Mám ji jako hnojivo, hlavně k rakytníkům. JInak už to nedělám. tedy posekat s první trávou sekačkou na jemno. Dokonce se mi tím i vyčistí nádherně nože od sekačky. Když to dělám na podzim,tak je mám zas...é, a to nožum nesvědčí. Je to jen muj názor,ale mně to tak vyhovuje. Lenost v tom , jak někteří zde zminují , není, spíše praktičnost.

2
Před 5 měsíci
Jiřina Velleková

Asi se k Vám přihlásím do učení 🙂. Zatím zahradničím stylem pokus - omyl - úspěch - překvapení.

Mějte hezké dny.

2
Před 5 měsíci

To je recept pro lenochy. Je sucho - vitr roznese a zanese všude - nejlepe když k sousedovi 🤭, je mokro stejně do jara neshnije, ale pohnije pod ním i trávník, natož kytky - ještě v létě vyhrabete hromady ... listí nevadí snad jen v lese...

3
Před 5 měsíci

Já ho sbírám sekačkou do koše a pak ho dám do kompostu.

6
Před 5 měsíci
Aleš Mrázek

Dobře děláte, když zůstane volně ležet tak ho vítr nafouknutá do kupiček a dílem shnije, zničí trávník.Navic je to dobrý úkryt pro škůdce včetně slimáků.

4
Před 5 měsíci

A co ho dát na záhony a zarýt?

11
Před 5 měsíci
Karel Novák

Přesně tak, něco zaryjeme, něco spálíme a popel do kompostu 🙂,

Zobrazit dalších 6 reakcí
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt