S takovým sousedem jednat tak, že cokoliv z jeho zahrady přeroste hranici plotu, uříznout a hodit k němu za plot. Pro pomstychtívé ještě řez zatřít roundupem ať mu to zajde.
Je to další z těch zákonů, které řekly A a nedefinovaly B. Tím má m na mysli to, že ovoce, které se urodí na přesahujících větvích trhat nesmím, ale spadlý odpad, přerůstající živé ploty a listí je můj problém a můžu (musím) je likvidovat na vlastní náklady. Z vlastní zkušenosti můžu říci, že pravidelně udržovat SOUSEDŮV živý plot, který prorůstá ke mně nejen větvemi, ale i kořeny (a přerůstá a stíní moje květiny, jahody, okurky...) a pravidelně odvážet pytle s tím odpadem je pěkně otravné a i namáhavé. Co takhle v zákoně ukotvit, že - stejně jako musím umožnit sousedovi otrhat si ovoce - bych sousedovi umožnil udržovat živý plot a likvidovat odpady. Možná by potom každý pečlivěji zvažoval, co si zasadí k plotu...
To není nic nového. Odjakživa platí, že plody na stromě nebo keři patří majiteli stromu nebo keře, i když to přesahuje do mé zahrady. Otrhat to můžu jen se souhlasem majitele. To, co spadne na zem, je moje. Na druhou stranu má soused povinnost zajistit, aby jeho porosty nepřesahovaly na mou zahradu. Takže souseda vyzvu k nápravě, když nic neudělá, mám právo to ořezat sama. Samozřejmě po oznámení a ve vhodné vegetační době.
Větve stromů a keřů, by neměly přesahovat na cizí pozemek. Okamžitě to ořezánám. Když je problém odkážu na OZ s tím ať si zjistí vzdálenost pro výsadbu.
Měla jste souseda zažalovat, že má zasazeno blíže k plotu jak dva metry a že vám větve zastiňují pozemek. Na blbost se musí blbostí a na hrubý pytel hrubá záplata. To je bohužel dnešní svět. U nás si sousedi trhají naše ostružiny, někdy je i pozvu k nám, jejich vnouče, a my máme u plotu vrbu, která k nim zasahuje, na své garáži mám jejich popínavé rostliny, při rekonstrukci mne tam pustili, tak jsem jim tam vyfiknul pěkný rošt. O dovolené k nám pokukují a hlídají. Prostě u nás je svět ještě v pořádku ....
Jo, předevčírem dcerka přiběhla od sousedky s miskou ostružin, na podzim zase dělají sousedé štrůdl z našich jablek, prostě taková normální výměna. 🙂
Dle nového občanského zákona odsouhlaseném touto pětikoalicí je to tak, že veškerá úroda přesahující k Vám od souseda je sousedova. Dříve to bylo tak, že pokud to přesahovalo k Vám, tak to bylo Vaše. Prostě, co vymyslí tato pětidemolice, to perla.
Tato novela proběhla v roce 2014. Co má současná pětidemolice, jak píšete, společného?
Babička říkávala:
"S celou vsí se můžeš rozhádat, jen ne se sousedem!"
Jenže ono to platí obousměrně - pro vás i pro souseda.
Takže pokud je soused svi*ě od nátury a vyhlásí vám partyzánskou válku, nezbývá než ji vést tak, aby nakonec litoval, že si vás vůbec všímal.
Jinak ovšem platí pravidlo - do nikoho se nemontovat a neztrpčovat mu život...!
Ano, v takovém případě je potřeba nejdříve souseda upozornit, aby rybíz z mého pozemku odstranil a pak , v případě nereakce, teprve nahlásit. A první reakce úřadu má být pozvání obou sousedů k domluvě a k doporučení řešení. Teprve pak je stanovena pokuta. Jestli to takto úřad neudělá, stěžujte si na vyšší instanci a určitě uspějete. Sice v současné době je možné vše, ale takto by to stoprocentně zafungovalo. I kdyby tam měl známé, tak věřím, že to takto bude.
Zákony nejsou dokonalé. Něco prostě holt zůstává na lidech.
Podle toho, že má paní vnuky, asi nebude dvacetileté děvče, které by mělo zdravit starého vetchého pána. Každý slušný muž ví, že první má on pozdravit ženu. Pokud se mi něco takového stane a ten muž na mne začne mluvit, "neslyším".
Nebylo by možné si stěžovat, že mi jeho keře a stromy překáží? My jsme tenhle problém také řešili s jedním sousedem na půjčené zahradě. Soused si naštěstí dal říci, že to musí řešit s majitelem, protože bez jeho svolení jsme nic udělat nemohli.
jo to by jste musela nejprve zajít do školy a rodiny a tu mládež vychovat co se patří a co ne
máme takové sousedy na chalupě. Na našem pozemku roste nádherná švestka a každý rok je otrhaná dříve, než se tam dostaneme, protože sousedé si tam prostě dojdou natrhat,a to nic nevisí přes plot. Jejich střecha ze zahradního posezení přesahuje skoro o metr na naší zahradu a i po opakovaném upozornění, aby ji zkrátili,se nic neděje. A já nemám sílu běhat po úřadech a požadovat nápravu. Sousedské vztahy jsou někdy hrozné.