Nic nového. Dělalo se to za První republiky a zažil jsem to v Bavorsku 1970. Vypouklá dna jogurtů nebo užší obaly šťáv mě naučily sledovat gramáž na obalu...
Evidentně jsme se nikam neposunuli😀
Smrskflace mi nevadí, vadí mi h n u s f l a ce😖
Mně vadí oboje.
Kdyby výrobce zdražil při stejné gramáži, na regálu by prohrál proti konkurentovi, který by zachoval cenu a zmenšil obsah balení. Proto tato cesta byla objevena už před dlouhými desetiletími. Lidé před regálem sice mají pocit, že umí číst cenu za gram, ale skutečnost je trochu jiná. Zboží, které podle cenovky na první pohled vypadá dražší, zákazník nevěnuje tolik pozornosti, a prostě se spousta zákazníků nikdy nedopracuje myšlenkou ani k tomu, aby si u dražšího zboží přečetli cenu za gram. Výrobci a prodejci nejsou hloupí, aby nevěděli jak to dělat.
.
Následně se zavednou "XL balení" nebo "15 % navíc" a tím se zase gramáže dostanou na původní hodnotu, ale za vyšší cenu v době, kdy už si zákazník na změnu ceny zvykne.
.
Podobné je to u alkoholu, kdy se z 42 % postupně pálenka "vylepšila" až na současných asi 35 %. Ve výsledku zákazník zaplatí víc, protože samozřejmě podvědomě pozná, jestli dovrší svou míru při pěti nebo až při šesti panácích, ale drahou láhev by prostě z regálu nevzal. Raději vypije o 15 % větší množství, než aby zaplatil o 15 % víc u pokladny.
.
Celý marketing je založený na tom, že se i nejracionálnější člověk chová iracionálně.
Je to zde sice o gramážích, ale s tím alkoholem, který si ve svátky dám vždy-toho panáčka, tam máte pravdu. Pod 40 % bych ani nic nekoupila, raději šetřím slivovičku od rodičů. Prostě spíše kvalitu, než kvantitu. Byla jsem před pár lety v Prostějově na výstavě 500 let lihovaru u Zeleného stromu. Rum se kdysi vyráběl od 60 % výše, takže to, co dnes prodávají je k pláči. Už si zvykám, že se za kvalitu platí a blbosti nekupuju.
Cílem je přelstít a obelhat zákazníka. Heslo “náš zákazník, náš pán”, které platilo za kapitalismu, nahradilo heslo “náš zákazník, náš hlupák k oškubání”.
Vždyť je to jen trh. Máte pocit, že Vás ohlupují, nenechte se, nekupujte, je to jednoduché. Máte možnost výběru, to za komoušů nebylo.
Tohle už je tady delší dobu. Ale naše vláda bude tvrdit, jak to není pravda, že se nezdražuje. Ale pokud se snížį gramáž a i když cena zůstane stejná, tak je to samozřejmě zdražování. Takže kecy o tom, jak se nezdražuje jsou blbost
A co má vláda společného s tím, že soukromý výrobce dodává soukromému obchodníkovi menší balení? Skutečně si rád přečtu, jak to vyhlášená "lumenka" Tymlová vysvětlí..
Staří Řekové dobře věděli, proč posel bohů Hermés byl u nich zároveň bohem obchodníků i bohem zlodějů. On vlastě každý obchodník tak trochu zloděj je. 🤪
Když je to tam napsané dostatečně velkými písmeny a když tomu odpovídá velikost obalu tak v pohodě - Ne jako Bohemia Chips přezdívané Push-Up
U brambůrků dává nafouknutý obal ještě smysl. Nebo byste chtěl kupovat bramborovou drť?
Nakonec to dopadne tak, že obal výrobku bude dražší než obsah.
Tak se bojuje proti inflaci.
A co na to ochránci přírody? Nic. Nemluvím o ceně čokolády (Milka je jedna z nejhorších na trhu a neskutečně potravinovými řetězci předražená). Mluvím o odpadu. Proč nikdo neřeší, že kamióny vozí obaly a často hlavně vzduch? Hlavně, že vyhrožují, že nesmíme topit uhlím, jezdit na naftu... Jenže to je o něčem jiném. Chtěla sem poukázat, že čím menší balení, tím více odpadu. A obaly někdo z něčeho musel vyrobit a pak za něco někde zlikvidovat.
No nevím, jestli kakao na takový vliv na cenu Milky. Jo, kdyby to byla nějaká dobrá, řekněme 80%, tak jo. Ale tahle 33% parodie?
Kakao jako surovina na podíl jen cca 3-5 CZK.. to zdražení jen a pouze zneužití situace k navýšení ceny.
Je spousta jiných, dobrých a levnějších. Ignorujte Milku.
Jako tip, dáte nějaké příklady?