To udávání pětiletého přežití po včasné diagnóze je zavádějící z jednoduchého důvodu. Pokud se na nemoc přijde v rané fázi, bude doba přežití od diagnózy jaksi automaticky vždy delší, a tudíž také % přeživších 5 a více let bude výrazně vyšší, a to, i když žádnou léčbu podstupovat nebudou. Té nemoci totiž samozřejmě nějakou dobu trvá (řádově to jsou právě roky), než z počáteční fáze (stádium 1 nebo 2) progreduje ve stádium např. 4.
K objektivnímu posouzení přínosu včasně zahájené léčby bychom potřebovali vědět, za jak velké % těch přeživších může právě ta nasazená léčba, a jak velké % by přežilo i bez ní. A toto číslo neznáme - mj. i proto, že pokud se už na nádor přijde, prakticky každý se rozhodne se ihned nechat léčit.
Ve skutečnosti tak můžeme na přínos včasné diagnózy usuzovat jen nepřímo, například pokud by s určitým časovým odstupem od zavedení screeningových programů znatelně klesla úmrtnost na daný typ nádoru.
Nekde by se to cislo asi najit dalo, ale nevim kde a jsem liny. Z tech 6000 rocne diagnostikovanych pripadu je kolik kuraku a kolik nekuraku?
cca 90% kuřáci, cca 5% radon, cca 5% azbest, arsen, chrom , podle zemí se to liší cca +-5%
Preventivní screening by měl být dostupný pro všechny, kdo mají zájem i kdyby nekouřili a byli mladší než 55. U nás měly rakovinu plic obě mé tety i starší sestra. Mam o vyšetření zájem, ale obvodní lékař mi řekl, že nesplňuji požadavky pro tuto prevenci. 🤷🏻♀️
vymente lékaře. Pokud to máte v rodině, máte nárok. A nechte si udělat krve na rakovinne markery.
Kde to všechno je ty naděje z článků o tom jak mají nadějné a funkční prostředky na léčbu rakoviny?? To byly studie o super látce LA-12,Bohemin,Olomoucin,Roskovitin, z USA studie na pacientech v ČR-Iressa a spousty dalších na které si momentálně nevzpomenu........nějak to vyšumí a další informace pro veřejnost utichnou....
Pro určité pacienty ale existuje naděje, jak rakovinu plic vyléčit - když mě někdo připraví o kus plíce ve snaze mi prodloužit život, tak tohle nepovažuju ani za fascinující ani za léčbu. Nehodlám už zase dýchat sám po každém nachlazení jako prez.Havel.
Imunologie asi jak pro koho... členu rodiny rozjela imun. léčba obrovskou alergickou reakci, která - dle nás - rozjela metastázy rychlostí blesku. Za 5 měsíců zemřela. Karcinom plíce s odstraněním laloku, vše vypadalo dobře, až do imun. léčby.
Žádný RTG, může totiž vypadat jako zápal plic. Nejlepšími zobrazovacími metodami jsou MR a CT s kontrastní látkou. Navrhuji od určitého věku plošný screening na rakovinu plic.
...no, ale to musíte mít doktora, ochotného napsat vám žádanku na jiné vyšetření než je rentgen...
dva a půl měsíce zápal plic, tři rentgeny pětkrát antibiotika a doktor v klídku...přes neustále potíže nic...
Takže jsem si našel soukromého doktora, který mě vzal bez doporučení PL, vše mu popsal a ihned se rozjel kolotoč vyšetření, který nevím jak skončí, příští týden bude jasno...
Důležité je pravidelně chodit na screeningové vyšetření plic a včas onemocnění zachytit.........
Nikdy mě doktor nikam neposlal!!!! V tom bude ten problém
Hm no Zatim to asi neni uzakonene
Kdyby lékaři raději imunotetapii dopřáli všem onkopacientům, kterým by pomohla, ale nedosáhnou na ni a ZP odmítne úhradu...
A ne kuřákovi, který si za nemoc může sám 👎
pokud jste četla dobře, roli hraje, kdy se na to přijde a také fyzická kondice. Tudíž nelze každému.
Důležité je, aby v rámci preventivních prohlídek lékaři na rentgen plic klienty posílali. Jinak se to včas nezachytí.