1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 27 dny

To udávání pětiletého přežití po včasné diagnóze je zavádějící z jednoduchého důvodu. Pokud se na nemoc přijde v rané fázi, bude doba přežití od diagnózy jaksi automaticky vždy delší, a tudíž také % přeživších 5 a více let bude výrazně vyšší, a to, i když žádnou léčbu podstupovat nebudou. Té nemoci totiž samozřejmě nějakou dobu trvá (řádově to jsou právě roky), než z počáteční fáze (stádium 1 nebo 2) progreduje ve stádium např. 4.

K objektivnímu posouzení přínosu včasně zahájené léčby bychom potřebovali vědět, za jak velké % těch přeživších může právě ta nasazená léčba, a jak velké % by přežilo i bez ní. A toto číslo neznáme - mj. i proto, že pokud se už na nádor přijde, prakticky každý se rozhodne se ihned nechat léčit.

Ve skutečnosti tak můžeme na přínos včasné diagnózy usuzovat jen nepřímo, například pokud by s určitým časovým odstupem od zavedení screeningových programů znatelně klesla úmrtnost na daný typ nádoru.

8
Před 28 dny

Nekde by se to cislo asi najit dalo, ale nevim kde a jsem liny. Z tech 6000 rocne diagnostikovanych pripadu je kolik kuraku a kolik nekuraku?

9
Před 27 dny
Jiří Nový

cca 90% kuřáci, cca 5% radon, cca 5% azbest, arsen, chrom , podle zemí se to liší cca +-5%

10
Zobrazit dalších 6 reakcí
Před 27 dny

Preventivní screening by měl být dostupný pro všechny, kdo mají zájem i kdyby nekouřili a byli mladší než 55. U nás měly rakovinu plic obě mé tety i starší sestra. Mam o vyšetření zájem, ale obvodní lékař mi řekl, že nesplňuji požadavky pro tuto prevenci. 🤷🏻‍♀️

6
Před 27 dny
Lucka Ježková

vymente lékaře. Pokud to máte v rodině, máte nárok. A nechte si udělat krve na rakovinne markery.

Zobrazit další 3 reakce
Před 27 dny

Kde to všechno je ty naděje z článků o tom jak mají nadějné a funkční prostředky na léčbu rakoviny?? To byly studie o super látce LA-12,Bohemin,Olomoucin,Roskovitin, z USA studie na pacientech v ČR-Iressa a spousty dalších na které si momentálně nevzpomenu........nějak to vyšumí a další informace pro veřejnost utichnou....

4
Před 27 dny

Pro určité pacienty ale existuje naděje, jak rakovinu plic vyléčit - když mě někdo připraví o kus plíce ve snaze mi prodloužit život, tak tohle nepovažuju ani za fascinující ani za léčbu. Nehodlám už zase dýchat sám po každém nachlazení jako prez.Havel.

6
Před 27 dny

Imunologie asi jak pro koho... členu rodiny rozjela imun. léčba obrovskou alergickou reakci, která - dle nás - rozjela metastázy rychlostí blesku. Za 5 měsíců zemřela. Karcinom plíce s odstraněním laloku, vše vypadalo dobře, až do imun. léčby.

7
Před 27 dny

Žádný RTG, může totiž vypadat jako zápal plic. Nejlepšími zobrazovacími metodami jsou MR a CT s kontrastní látkou. Navrhuji od určitého věku plošný screening na rakovinu plic.

1
Před 25 dny
Josef Trojan

...no, ale to musíte mít doktora, ochotného napsat vám žádanku na jiné vyšetření než je rentgen...

dva a půl měsíce zápal plic, tři rentgeny pětkrát antibiotika a doktor v klídku...přes neustále potíže nic...

Takže jsem si našel soukromého doktora, který mě vzal bez doporučení PL, vše mu popsal a ihned se rozjel kolotoč vyšetření, který nevím jak skončí, příští týden bude jasno...

Důležité je pravidelně chodit na screeningové vyšetření plic a včas onemocnění zachytit.........

Nikdy mě doktor nikam neposlal!!!! V tom bude ten problém

6
Před 27 dny
Jaroslava Kalfusová

Hm no Zatim to asi neni uzakonene

1
Před 27 dny

Kdyby lékaři raději imunotetapii dopřáli všem onkopacientům, kterým by pomohla, ale nedosáhnou na ni a ZP odmítne úhradu...

A ne kuřákovi, který si za nemoc může sám 👎

4
Před 27 dny
Sára Nováková

pokud jste četla dobře, roli hraje, kdy se na to přijde a také fyzická kondice. Tudíž nelze každému.

Před 27 dny

Důležité je, aby v rámci preventivních prohlídek lékaři na rentgen plic klienty posílali. Jinak se to včas nezachytí.

4
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt