Co tam napsal?To je jasné.Již vzhůru psanci této země.
To ten dopis sakra nemůžete zveřejnit celý? To ho tu budete celý příští rok citovat po kouskách a vysvětlovat a radit ,cosi o tom máme myslet?
Přinejmenším doba, kdy bude obálka otevřena, nahrává hned několika tématům:
1) Kde bere odvahu ten bolševik z hradu, vzít obálku TGM vůbec do ruky a již
vůbec není k pochopení ji ještě otevřít!
2) Pokud ji již nyní, někdo nazývá tajemnou obálkou, nemusí být daleko pravdy,
že skutečně tajemnou již byla, ale jak říká p.Zeman, jen b...c nemění svůj
názor.
3) A nebo, že by to byl zoufalý pokus, resp. obdobný výplod, jak výplod
expředsedy US.
4) Ale konečně, TGM byl chlap a rozhodně nikdy nepřemýšlel, že by jeho obálku
otevíral takto "charakterní" člověk a proto napsal, pokud je to vzkaz národu to, o
co, jako chlapi se Štefánikem, ale i s Benešem, usilovali.
Otevřená na veřejnosti. Ale asi nám ju nikdo nepřečte. Moje babička mi o něm vyprávěla. A nebylo to moc hezké.
Je mi 87, a doma jsem často slýchal, že nejlépe bylo z 1. republiky!
Nikdy se nemluvilo o takovem dopisu, proc byl v utajeni tak dlouho a az ted vyplul na povrch??? pochybuji , ze by ho nechali dopis ✉ tak dlouho lezet a to skoro bez povsimuti!!!... to bude asi neco jak " Blanicti rytiri " a ted si budou prihrivat polivcicku ti, co tuhle zemi srazili skoro na kolena... nevim proc, ale ja osobne si myslil , ze je to podvrh a jesli pan president T.G. Masaryk , zanechal nejaky dopis tak ten uz byl otevren urcite uz davno....
Ke zdejší diskuzi: opakuji, že - pokud nemá společnost zahynout kvůli zvoleným populistům - bude už brzy nutno zrušit tzv. rovné volební právo, a sílu hlasu odstupňovat teď už ne podle bohatství, už ne podle pohlaví, rasy, či barvy pleti, ..., už ne podle společenské třídy, podle získaného titulu, funkce či hodnosti apod. jako dříve - ale dle tzv. všeobecných vědomostních testů (sestavených na základě informací, které jsou k dispozici široké veřejnosti). - Testy by byly dobrovolné; člověk bez testů by měl sílu hlasu 1,00, ..., lidé s testy potom sílu hlasu vyšší, dle svých výsledků. Testy by každý mohl opakovat třeba jednou za čtyři roky, vždy před parlamentními volbami.
Musím říci, že jsem se na ten dopis těšil a akorát mne naštvalo to provedení. Hodinu se kolem dopisu bádá a my se dozvídáme informace o jeho historii a pak vám oznámí má to pět stran, je to z větší části v angličtině, těžko čitelné naznačíme o čem to je, vypíchneme pár myšlenek no a pak šup dopis zpátky do trezoru, a až k tomu uděláme vysvětlivky tak vám to nejspíš ukážeme. Jako chápu, že to může vzbudit pár kontroverzí, ale ty vzbudí i ty útržky které řekli, já fakt doufal, že to vyfotí a dají k dispozici lidem. Za hodinu by to někdo přechroupal přes AI a byl by ucházející překlad. Celá radost z toho dopisu je u mne v háji.
Já doufal taky v úplnou transliteraci toho dopisu ... Ne v to, že jej budou zkoumat a až pak zveřejní přepis...
Ono to není tak jednoduché, jelikož kdo zaručí, že člověk vlastnící červený diplom je inteligentnější, než člověk, který takový diplom nevlastní. Všichni známe nespočet lidí, kteří i když mají vzdělání, tak o jejich inteligenci můžeme pochybovat. Ale to je způsobeno dle mého názoru tím, že takový člověk ve svém pocitu nadřazenosti nedokáže rozumně uvažovat a jeho chování je potom hloupé. A to je myslím to, co myslel T.G.M., že lidé jsou hloupí, díky své nevzdělanosti, která pramení z mylných pocitů, které ve své hlouposti nedokáží lidé ovládat.
V zásadě máte pravdu. Horší situace nastává, když vzdělaní lidé ohlupují nereálnými hesly a sliby občany, kteří z různých důvodů nedisponují širším spektrem informací. Ne každý měl možnost studovat nebo měl k tomu předpoklady.
Ta historička byla fakt strašná.
Respektuji ji jako odbornici nebo přední osobnost ve svém oboru bádání, tam se nedá nic vytknout.
Ale její řečnické a přednáškové schopnosti jsou vyloženě v mínusových hodnotách. Za něco takového studenty na historických seminářích vyhazují s nesplněním.
Každý nemůže být Indiana Jones. Já si její nervozitu dokážu představit a nevidím na tom žádnou tragédii.
Zajímavý přímý přenos. Sympatická paní Hájková.
Češi jsou pracovití a praktičtí...a ukradnou.
Němci mají svojí poctivost, ale ukradnou ještě víc. 😄