1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 8 měsíciUpraveno

Tak mi to nějak neštymuje, Masaryk byl bezpochyby velmi chytrý človek a že by zanechal dopis sepsaný 3 roky před svou smrtí jako poselství dalším generacím, to se mi nějak nezdá. Že by zapomněl? Taky tam mohl být nákupní seznam na nedělní oběd. Lidé jsou nevzdělaní a hloupí, jen já jsem chytrej. No koho mi to jenom připomíná?

3
Před 8 měsíci
Ladislav Surovec

To nemohlo být poselství , když mluví o funusu jak má vypadat.

Před 8 měsíci

"Jestliže jsou lidé nevzdělaní a hloupí, nemůžete toho moc udělat."

Doufám, že tohle čtou voliči velkouzenáře.

11
Před 8 měsíci
Tomáš Zemánek

Za doby T.G.Masaryka měli uhlobaroni, továrníci, statkáři, velkouzenáři

zelenou, to co jste dnes vyplodil, za jeho éry, by Vám neprošlo

Zobrazit další reakci
Před 8 měsíci

Jediné, co lze z celé té reportáže (kterou jsem mimochodem celou viděl) potvrdit je, že dopis, nebo sdělení mělo 5 stran, bylo převážně v anglickém jazyce a bylo s velikou pravděpodobností napsáno Janem Masarykem. Jinak z toho, co zaznělo nelze s určitostí potvrdit prozatím nic více. Pokud nám někdy někdo poskytne relevantní překlad celého textu, pak budeme moci opravdu analyzovat, co vůbec chtěl pan prezident Masaryk sdělit a komu. Jinak jsou to jenom dohady a odhady co anglický text v překladu může sdělovat.

2
Před 8 měsíci
Miroslav DRAHOTA

Hlavně to mohou vyfotit a zveřejnit v originále. Nemusí to ani překládat.

1
Před 8 měsíci

Masaryk byl po dobu svého mládí vídeňským dvorem protěžován, byla mu placena nejlepší studia, při studiích ve Vídni bydlel u samotného policejního šéfa města Vídně. Ještě v roce 1914 byl naprosto loajálním profesorem a občanem monarchie. Co se tedy zvrtlo? Možná se domáhal svoji legitimizace, které však nedosáhl. Kdo ví, těžko říct.

To že se cítil zneuznán dal pocítit při první pozemkové reformě a při zrušení šlechty, v duchu hesla Když já né, tak vy taky ne. a co jeho syn?Jan Masaryk byl tehdy nejvíce vyznamenávaným důstojníkem RU armády a jak sám říkal, nikdy jsem svoji přísahu neporušil.

Spíše si myslím, že tzv. "tatíček" byl pěkný vykuk.

4
Před 8 měsíci

Nevím na jakou senzační informaci kdo čekal, ale názor nemocného muže může

být zkreslen jeho zdravotním stavem a loučením se životem. To mnohý neunese

a neudrží na uzdě zklamání co vše se mu nepodařilo. Nehledá chyby u sebe, ale

u jiných a měl by asi jiný vzkaz, kdyby byl zdráv. Každý svůj odchod ze života

snáší jinak a nechci hodnotit útržky, které byly dosud zveřejněny. Každopádně

každá doba má svá pro a proti a přináší jak klady i zápory. Mnohonárodnostní

stát to má vždy složitější, než stát čistě národní a vůbec nejhorší variantou je

pokoušet se o stát multinárodní a multikulturní. Budiž varováním i vzkaz pana

Masaryka ze záhrobí o popisu problémů s jinými národy v rámci republiky. Ono

je lépe udržet kompatibilní národní společnost, než dopustit rozčlenění na více

soupeřících národů, které může skončit tragicky. On i rasismus naruby napáchá

problémy a je lépe hodnotit všechny stejně, ať je ten, nebo ten. To se bohužel

dnes neděje a ono se to zase vymstí.

3
Před 8 měsíci

Rekla bych, ze Masaryk mel pravdu. Cesi kradou a Nemci jeste vic. V tom se nic nezmenilo od doby Masaryka. A to jeste nevedel, ze za rok se staneme protektoratem Nemcu, prijdeme o pohranici a zacne 2.svetova valka vedena Hitlerem. A dnes se chovame zase jako hlupaci, kteri si nechaji ukrast republiku, menu a hrdost.

1
Před 8 měsíci

A máte to všichni, to si naši "liberálové" zvolili Petra Pavla jako druhého Masaryka a on neměl rád Čechy !!!! A to si hrajete na vlastence, paráda. Polytiků co rozeštvávají společnost máme plná ministerstva, naštěstí už jen pár týdnů a bude v zemi opět klid a pořádek. Země česká domov můj!!!!!!!!!!!!!!!!!!

3
Před 8 měsíciUpraveno
Ales Jirsa

TGM byl hlavně univerzitní profesor a neměl rád blbce a vy jste očividně jeden z předních.

2
Zobrazit další reakci
Před 8 měsíci

Viděl jsem to v přímém přenosu. Celkem zajímavá vzrušující podívaná.

Zvláštní mi však na celém dopisu přijdou dvě věci. Masaryk, takový vlastenec, sdělující slova svému národu, nadiktuje dopis v angličtině (nebo je rovnou do angličtiny překládán Janem Masarykem). A pak, že něco, co by mělo později nabýt historického dokumentu, s tím záměrem napsáno, není pisatelem opatřeno žádným datem vzniku.

3
Před 8 měsíci
Michael Tomský

Mně to zajímavé nepřijde. Jak se vlastně u Masaryku dona mluvilo? Když maminka byla Američanka? Mám část rodiny, kde byla přivdana cizinka, její miz mluvil tou její řeči, ale žili v Čechách. Doma rodina používala ten jazyk matky a rodiče spoléhali, že děti český naučí "systém"

Zobrazit další reakci
Před 8 měsíci

Kdoví kdo to napsal. Nějaký dopis, který nemá vůbec žádný smysl a který si mohl kdokoliv vymyslet..

7
Před 8 měsíci
Martin Kristof

Přesně takové komenty jsem v této zemi čekala, proboha k čemu to drama bylo Pražaci, dyt víte sami co to prinese....

Před 8 měsíci

Tady jde vidět, že hloupý byl Masaryk. Chodit dále do školy bylo jen pro bohaté. Chudý člověk musel nastoupit okamžitě do práce po dokončení povinné školní docházky. To mě připomíná tuhle vládu, oni si stále myslí jak se má člověk skvěle, protože mají klapky na očích, a špunty v uších.

10
Před 8 měsíci
Petr Šťastný

Masaryk byl z bohaté rodiny?

Pro vaše poučení pane Šťastný. Člověk se má tak, jak se cítí. Vy jste zřejmě šťastný jen podle jména.

Zobrazit další 2 reakce
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontaktDSA