Autor by se měl dovzdělat - slovo antiutopie neexistuje, používá se "dystopie"...
Ono je to celé zvrácené. Když se skřípějícími zuby připustím, že banka není zlo, ale kamarád, tak mi vysvětlete logiku věci:
V potu tváře si vydělám peníze, ty ale nedostanu na ruku, zaměstnavatel je pošle kamarádovi, ten MOJE peníze smí libovolně otáčet. Pokud se rozhodnu zaplatit si z mých peněz libovolnou útratu kartou, strhne si kamarád kousek z ceny, sice na to doplatí obchodník, ale spravedlivé mi to nepřipadá. Když se rozhodnu pro platbu převodem, kamarád si z mých peněz, které jsem mu nedobrovolně svěřila ztrhne kousek jako poplatek, když chci dobýt tel z mých peněz, zase si ztrhne. Navíc který kamarád ví o všech platebních transakcích, které člověk provede - banka. Ví o všem, má mé peníze, se kterými může dle libosti nakládat, a ještě za to chce platit. Nevím, ale banka je zlo. Hotovost je hotovost, nikdo nemá právo kontrolovat jak nakládám se svými poctivě vydělanými penězi, a jestli toto právo padne, je na tomto světě něco prohnilého.
Souhlasím. Jakmile kryptoměny vyřeší anonymitu, tak budou splňovat všechny vlastnosti hotovosti. Tohle mě děla jejím fanouškem. “Freedom to transact” je extrémně důležité a líbilo by se mi, kdyby se stalo základním lidským právem .
Na Kypru zavřeli všechny banky, je to pár let. Ti, co měli hotovost byli v pohodě než se po nějaké době otevřely, ovšem moderní lidé platící kartou měli hlad. Protože si najednou nemohli koupit ani rohlík, i když měli na kontě miliony.
I lidé, kteří věří naší vládě a našim bankám snad pochopí, že black-out není vůbec nereálný scénář. Velkému přes celé Německo a Čechy jsme se údajně vyhnuli před dvěma lety o kočičí chlup, v současném eko-šílenství vám nikdo nezaručí, že se nemůže stát, že proud bude vypnut i několik dnů. Pokud v té době budou jenom digitální peníze, tak nám pomoz pánbů.
Sdílím s autorem článku, stejný názor. Digitální měna je volnou cestou k nesvobodě...Je smutné, že si lidé toto riziko vůbec neuvědomují.
Nu, zlato/stříbro apod. zůstává a tak na fušce, dám přednost platbě klasikou prověřeným kovem...
Holt, zase se rozjede ve velkém šedá ekonomika 😄
Komunisti to nepochopili a zdá se že nový marxisti zase myslí...
Zlato navzdory všem očekáváním a ideální situaci (inflace, nejistota, válka v UA) neroste, dokonce je celkem znatelně nižší než před měsícem. Osobně jsem nakoupil 200g slitky v lednu a nyní bych je koupil o 10 tis levněji...
Autorovi článku: podobné úvahy k ničemu nevedou. Už teď o nás ví Google a Meta tolik věcí, že záznam v bance, co a kolik jsem utratila je naprosto minimální starost. To, že si můžu roky dozadu dohledat, kde jsem byla, čím jsem jela, s kým jsem se sešla a co jsme dělali viz Google mapy je tedy znepokojující více.
Ano, mladí zblbli z univerzit, platí mobilem a hodinkami, přitom nechápou co je svoboda jednotlivce
Ono je to celkem jedno, jestli to ví banka, co jsem utratila a kde nebo jestli to ví Google a Facebook z polohy a stráveného času si to dá dohromady, že jsem si asi v kavárně dala kafe a že když lajkuju zákusky, tak jsem si taky dopřála zákusek.
Orwellovy romány - novodobá učebnice pro oligarchy...