Hoďte síť na toho sebestředného novináře co se bez jakékoliv sebereflexe považuje za ekonomického experta. Síť, do izolace a silnou medikaci.
Pan Zbyněk se na všech il.fotech ještě před rokem smál. Nyní se jeví zádumčivým.
Zvládnout elektro kabely bude asi jednodušší,než státní finance.😉
Já jsem ekonomický analfabet. Ale, pokud zvýší daně, tím pádem se bude zdražovat a tím pádem, přestanu utrácet, či kupovat věci, které potřebuji. Místo 30 vajec jich koupím 6 atd. Boháči ne, ale většina lidí jo. A ekonomika půjde do kopru. Jak potom budou podporovat UA, to nevím. Jedině, že by sáhli lidem na peníze a udělali měnu. No a to by skončili a museli by emigrovat.
Vidite, ekonomicti experti a ekonomicke teorie tvrdi opak, ze lide prestavaji utracet behem deflace a ne behem inflace. Proto maji takovou desivou hruzu z deflace, vetsi nez z inflace. Takze neco je spatne, bud ekonomicke teorie a experti nebo vas (muj a mnoha dalsich) selsky rozum.😉
Je vidět, že příjmy jsou nad příjmy z roku 2020 před pandemií a to docela výrazně. Problém na výdajové straně státu, nemám problém se zvýšením některých daní, např. spotřebka na alkoholu, cigaretách, ty daně z nemovitosti nemáme moc vysoké, DPH má spoustu vyjímek, tam by se taky dalo do toho šáhnout. Ale proboha už zapomeňte na daně z příjmu jednou pro vždy. Vždyť pořád se odvádí v průměru 35-45%, jasně zrušení superhrubé mzdy to trochu kleslo tak o 5%, ale pořád je tam obří zdanění práce. Pokud zaměstnanec skoro 30% odvádí jen do důchodového systému a pořád to nestačí tak se musí prostě zvýšit odchod do důchodu, jinak to prostě nejde. Další kapitola jsou ty penzijka a stavebka, obě mám a když vidím že úrok na stavebku z 50k je pár stovek ročně, tak obyčejný spořící účet to stejné vynese za měsíc místo za rok. Kdo na tom profituje je jasné => Spořitelny a Banky. A nevím jestli toto by měl stát podporovat....
A jak daň z nemovitosti ovlivní státní rozpočet? Daň z nemovitostí si určuje obec a i tak její zvyšování. Vybírá ji sice stát, ale celou ji přepošle obcím. Takže znova jak zvýšení daně z nemovitostí ovlivní státní rozpočet?
Takže oni vybrali ještě o 200 mld více a dokázali udělat takový schodek. Mě by zajímala čísla na straně výdajů hlavně, tedy napr kolik nás stojí LNG, kolik nás stojí posilování armády atd. Tohle Ti šmejdi z 5koalice nikdy neřeknou.
Bureš
Hlavně , že jste zrušili EET a nyní vymýšlíte nesmysly dohonit výpadek v daních a ještě je navýšit ? ! Proč pro domácnosti, při šílených cenách za elektřinu, se počítá pro stát ještě celých 21% DPH, to fakt nechápu ! !
Politika státu je šílená. Samá zaměstnanecká agentura, obcházení odvodů, firmy preferují zaměstnat invalidy na DPČ A DPP a pak se diví, že se neplní kasa. Do toho strakám zrušili EET, napůjčovali si na cizí válku a teď kňučí. A my to máme za ně zatáhnout. NA.....
Vy máte dost velký problém s pochopením psaného textu že.
jsem hrdý na svého premiéra a celou naši vládu, jsou to odborníci, za chvíli se budeme pyšnit úrovní rozvojových států
Nejsem žádný ekonomický expert, tak mne když tak, prosím, opravte, jestli je nesmysl, co budu níže vysvětlovat.
Ať safra porte stát klidně HODNĚ!! zvýší spotřební daně a DPH !
Uvedu na příkladu. Řekněme, že DPH třeba na potraviny je 21%, tak to zvedněme na 30%... Co se stane ? Jogurt za 10 kaček zdrahne na 11 kč že ?... Atd atd.. To si myslím ty nejchudší skupiny obyvatel už vyloženě nezabije, když jim měsíční útrata stoupne já nevím z 10 000 na 11 000.... Je potřeba samozřejmě podpora pro ty opravdu nejchudší, opravdu potřebné.
ALE!! ... Takový bavoráček zdrahne z třeba 2 milionů na 2,2 milionů !! Touto formou prostě a jednoduše ti bohatší, co na to stejně mají a svou spotřebu omezovat nebudou, pomůžou nejvíce. Přijde mi to zkrátka sociálně poměrně citlivé - zdražit - SPOTŘEBU... Je to věc volby, opravdu musím mít to a tohle, každý rok nový telefon atd ? A když na to mám, tak koupím a větším odvodem daní pomůžu vyřešit zoufalou situaci státního rozpočtu, protože řekněme si na rovinu, kecy o tom, že přijde zodpovědná a rozumná vláda, co nebude prachy valit kolikrát na nesmysle jsou fakt jen kecy a bláhovost, naivita.
Tohle prostě podle mne může platit a fungovat -> mnohem více zdanit SPOTŘEBU, která je z podstatné části záležitostí svobodné volby člověka.
Zkusím Vám oponovat - Většinu příjmů dříve nebo později utratíte, u většiny z nich včetně DPH. (Někdy větší, někdy menší a spíše vyjímečně bez).
Pokud počítáte, že daň by se zvedla o 9 procentních bodů, pak to bude znamenat, že z příjmů utratíte nakonec 9 procent na toto zvýšení a méně si koupíte.
Takže dnes z 30 tisíc čistého máte cca 24,7 tisíc na vlastní zboží, ale poté by jste měl jen 23 tisíc. Samozřejmě to asi dáte, ale jen to není pouze u jogurtu.
A BMW kupodivu nezdrahnou - budou se kupovat na firmy, plátce DPH a tak jejich pořízení bude stát v podstatě stejně.
Pokud stát sáhne na příjmy, bude to problém, to je definitivní. S tím si spousta lidí nebude umět poradit.
Na druhou stranu si upřímně myslím že zvýšit DPH o 2% bychom po tom zdražování skoro nepoznali a na výdajové stránce si lidí umí poradit líp.
Také bych ale od pravicového ministra financí čekal, že bude shánět peníze i tak, že se začne zbavovat těch desítek tisíc úředníků které v poslední dekádě z pro mě neznámého důvodu zaměstnal..
Které úředníky navíc stát zaměstnal? Myslíte ty ve školství? Ty ale žádná strana snižovat nechce, naopak. Je tedy pravda, že současná vláda počet státních zaměstnanců rychle zvedla....