Jsem zvědavá, jak se stát postaví k tomu, pokud ti rodiče neúspěšných gymnazistů přivedou děti na pracák. Najít zaměstnání nezletilému se základním vzděláním? Hodně štěstí.
Nijak. Stát za ně zaplatí zdravotní pojištění, úřad je povede v evidenci uchazečů, ale neda jim ani korunu. Absolvent na podporu nárok nemá a ostatní dávky se počítají z příjmů celé domácnosti, takže je budou živit rodiče.
Trošku nesouhlasím. Lepší je mít ukončené odborné vzdělání než všeobecné z gymnázia, kdy zkrátka musíte jít na vysokou školu. A ruku na srdce, není to jen i dětech, ale často o rodičích, kteří chtějí dítě na gymnázium dostat za každou cenou, i když je tam třeba nešťastné.
Historie se opakuje, jsem ročník 1977, můj syn ročník 2007.....a tím je řečeno absolutně vše:))
Pokud by se aktuální převis řešil otevřením dalších gymnázií-nic by to nevyřešilo-převis by se opakoval okamžikem absolvováním maturity a přihláškou na vysokou školu...takže bychom vygenerovali spoustu gymnazistů, kteří by se na VŠ nedostali z kapacitních důvodů....
Jestli se na něco zapomnělo je otázkou. Společnost asi nepotřebuje mít 100% děti na gymplu. Já bych viděl problém tehdy, kdyby pro ty děti nebylo dost míst v součtu středních škol a učilišť.
Naopak, soutěž je zdravá.
Gymnázium by mělo být výběrové pro nejchytřejší děti. Z mého pohledu ( vystudovaná strojní průmyslová škola a následně VŠ a teď již 12 let učitel na gymnáziu) by mělo být kupříkladu upravováno množství míst v závislosti na počtu dětí končících na ZŠ. Kupříkladu 30% míst na gymnázia, 40% SŠ a 30% učňovské obory.
Právě přijímací zkoušky jsou jediným spravedlivým kritériem pro přijetí. Je brutální rozdíl v úrovni základních škol v ČR.
Dítě by mělo mít "právo" chodit do školky v blízkosti bydliště, stejně tak do blízké ZŠ, ale už nemá mít "právo" chodit na gymnázium či jinou žádanou SŠ.
Dnes chce být každý student mít u jména titul. Co na tom že ho že tri vysokých škol vyhodí půjde na jinou. Takových politologu filozofů muzikologu je všude velmi velmi potřeba. Dnes chybí hodně šikovných řemeslníků a spolehlivých. Myslím že ucnovske školství je jinde než před třiceti lety.
My budeme nejvystudovanější národ světa, který si bude řemeslníky objednávat ze zahraničí…. V té vládě už by se měli probudit, nechrápat ve sněmovně a ještě to dávat do tv!
Za mě je to v pořádku, na gymnázia a ty lepší střední odborné školy se dostanou jen ti nejlepší, ti horší půjdou na horší školy a ti, kteří jsou spíš šikovní půjdou na odborné učiliště.
kéž by to tak bylo