1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 2 roky

No tak je jasné, že přijímačky typu Cermat samozřejmě zajisí přijetí těch "nejchytřejších" žáků na gymnázia, protože ty hlupák zkrátka jen tak neudělá, ale kupodivu tyto přijímačky vyřadí i řadu dětí nadaných jinak než logicky uvažovat tj. například děti, které mají dialektické schopnosti ("na papír vám seju"), mají výbornou paměť (třeba zeměpis je pro ně hračkou) nebo jsou obecně hloubavé. Takové děti v určitém poměru podle mě na gymnázia patří taky, ale dost často mají smůlu. Můj ročník zažil hned po převratu přijímačky na gymnázium, kde byly součástí i pohovory s pedagogy, takže pak jsme měli ve třídě sice méně "Einsteinů", ale více Čapků nebo Patočků.

12
Před 2 roky
Bohumil Krat

Mimochodem, kampak se ti novodobí Čapkové a Patočkové poděli? Nějak o nich není slyšet.

2
Před 2 roky

Já nevím jak to vidíte vy všichni, ale za mě v 80 letech na gymnazium a na ostatní střední školy chodili jen nejlepší žáci a hlavně co bylo museli mít dobrý průměr kdo měl na vysvědčení 3 neměl šanci se dostat na střední školu s maturitou. Když už má na základní škole 3 tak na střední škole to nemůžou zvládnout to je opravdu můj názor. A na gymnázium šli ti nejlepší protože to je příprava na vysokou školu. Zajímalo by mě kdo jednou bude dělat manuálně rukama. Každý chce jít na střední školu a chtějí do kanceláří, protože se jim nechce dělat rukama. Škoda, že je tak málo učebnách oborů. Jeden pá tady napsal, že dnešní mládež je chytřejší než jsme byli my dříve a že budou děti čím dál chytřejší to je přece nesmysl. Myslím si, že ho dělají geny jaký rodič takové dítě.

16
Před 2 roky
Natalka Smutná

Trojky může mít i dítě které bude nejchytřejší ze třídy. Třeba se v té škole trochu nudí a tak vyrušuje a učitelé ho trestají horšími známkami.

2
Před 2 roky

Tohle je hrozné. Na gymnázium,příp.stredni školu by se měli dostat ti,co na ni mají. Což nejsou jen ti,kteří mají 90% správných odpovědí v testu,ale i ti,co uspějí třeba na 70%. To rozhodne nejsou ti,co musí skončit na učilišti. Ale díky nedostatku míst to hrozí...Chabou utechou je, ze pokud tam půjdou i chytřejší děti, třeba to zvýší úroveň tech ucilist... Zajímalo by mě srovnání, kolik % žáků z gymnázií kouří a užívá jiné návykové látky a kolik % je to u učilišt. Je pak logické, že se těmto školám snaží vyhnout i rodiče dětí,kteří by třeba měli zájem o řemeslo, ale jsou zároveň inteligentní a do kolektivu by tam nezapadli. Resp.vzhledem k tomu, jak je snadno mladý člověk ovlivnitelny by pravdepodobne zapadli. Bohužel.

5
Před 2 roky
Hana Machalová

Co je na tom hrozného? já nevím jak je to u vás, ale v našem okresním městě je přetlak jen na gymnázium a tam by měli chodit opravdu ti nejlepší a na střední průmyslovou školu, která kdysi bývala také prestižní dnes berou některé slabší roky i bez přijímaček a dostávají se tam žáci, kteří mají na ZŠ čtyřky, to je podle vás v pořádku? Když jsem studoval střední ekonomickou školu, tak tam byl takový přetlak, že se nedostávalo ani na polovinu lidí, kteří udělali zkoušky, dnes stačí pro přijetí pouze ty zkoušky udělat

Nemyslím, že potřebujeme více gymnazií, ale šikovných dětí, kteří budou ochotni se vyučit a mít řemeslo, na co nám budou jen gymnazisté, kterých polovice zůstane jem s gymnáziem. Neboť všichni na tu vysokou prostě nemají.

41
Před 2 roky

To je v pořádku. Někdo se může cítit ukřivděný, když se na svoji cílovou VŠ nedostane, ačkoli má stejné předpoklady a výsledky, jako někdo jiný, kdo se před pár lety na tuto VŠ dostal. Jenže školy nejde nafukovat a vyfukovat jako balón, podle toho jak silný je zrovna ročník. Navíc nikdo netvrdí, že život je fér. Udělal jsem přijímačky na právnickou fakultu v době, kdy člověk musel mít minimální percentil ve srovnávacích zkouškách cca 92. Tři ročníky pod námi už jim stačilo 80 - a to si myslím je na práva málo, což se může podepsat na kvalitě absolventů. V tomto ohledu je dobře, že studovat budou ti, co mají dobré předpoklady se s tímto vzděláním také uplatnit, a ne ho mít jen pro parádu.

2
Před 2 roky

Zajímavý přístup. Syn byl před několika roky na studijním/pracovním pobytu v The Hong Kong Academy for Gifted Education. Nejvíc ho zaujal přístup studentů - být v každém ročníku nejlepší. S tím, že o svém budoucím životě rozhodují od 1. třídy. Žádné naše: do 8. třídy pohoda, pak trochu zaberu… Tam už je pozdě. Jistě - jsou různě kvalitní a prestižní školy - ale snaha uspět je evidentní.

7
Před 2 roky
Vratislav Berdis

Proboha, to nemůžete zdejším bijců za gymnázium na každé návsi psát. To by je mohlo traumatizovat.

3
Před 2 roky

Počet gymnázií a ostatních středních škol je dostatek. Čeho je absolutní nedostatek jsou učební obory, ať s maturitou nebo bez ni. Za dlouhá léta se žákům i studentům ulehčovali zkoušky, snižovala se náročnost na vědomosti a znalosti, takže dnes se může přihlásit na gymnázium nebo střední školu každý s průměrnými, někdy až podprůměrnými znalostmi. Kde kdo chce být dnes ajťákem, právníkem, sociologem, psychologem, manažerem, lékařem, veterinářem atd., ale málo kdo, má zájem o vyučení se nějakému řemeslu, i když i dnes platí, že "řemeslo má zlaté dno".

15

V současné době všichni rodiče cpou děti, i když nato nemají předpoklady na střední školu, proč? Vždyť středoškoláků je tolik a postrádají se řemesla, která by někdo uměl dělat pořádně. Časy, kdy se říkalo, že pokud nemáš maturitu, jsou dávno pryč. Šikovný řemeslník si dovede vydělat daleko více peněz a navíc.... v dnešní době chybí. Není to o prestiži, ale o tom, co bude Vaše děti bavit. Kroťte předsudky minulých dob, že maturita je vše.

10
Před 2 roky
Carodejka Šmídová

Kouzelný názor, naprosto s vámi souhlasím.

Před 2 roky

Však nemusí jít všechny děti na gymnázia? Je spousta jiných škol a učilišť, a mnohdy mají absolventi lepší uplatnění a mzdy než slavní gymnazisté. A podle mě čím větší konkurence, tím spíš na školách budou děti, které tam opravdu patří...

3
Před 2 roky
Klára Brůnová

Ale problém je, že před 5 lety tam patřily děti, které by se dnes nedostaly. To, že se letos nedostanou neznamená, že tam nepatří. Jen je prostě více těch, kteří tam patří.a není pro všechny místo.

Třeba já jsem byla jako puberťák velký flákač, neměla jsem na gympl známky. Ale už tehdy bych kdejakého gympláka strčila do kapsy. Patřila bych tam stejně jako oni. Ale síto to vyřešilo za mě. Popravdě jsem o to vůbec neusilovala.

Před 2 roky

Copak existují jen gymnázia či učiliště. Je ohromné množství odborných škol, kde člověk bude mít též maturitu a navíc bude odborníkem v nějakém oboru, který studoval. Takový gymnazista co vyleze že školy je teoretik nepoužitelný v praktickém životě.

9
Před 2 roky
Mates Kotera

no jo, můj muž je třeba odborným vzděláním strojař. Jako dítě věřící matky na gymnázium nesměl. V životě jsem neviděla nikoho dalšího s tako obrovským antitalentem na cokoliv technického. Naštěstí ho vzali na obě vysoké humanitního směru, kam se hlásil 😄, protože jít na strojárnu, tak po jeho projektech zůstávají mrtvoly.

3
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt