Problém vzniká už na začátku, dnes mají všichni samé jedničky a vysoké sebevědomí. Pozitivní motivace je super, ale …
To síto je potřeba.
Pokud na to dotyčný má, tak může vysokou školu studovat i po odborné SŠ. Co budou dělat absolventi gymnázia po maturitě, když nebudou pokračovat ve vzdělávání?
Z naší třídy na gymplu se na vysokou dostali všichni. Na gympl jdete s tím, že pak chcete dál na vysokou. I čtyřkaři z gymplu se v pohodě dostali na technické vysoké školy. Navíc ty známky o ničem moc nevypovídají, já se v pubertě prospěchově dost zhoršila, trojky na vysvětlení, hrozily i čtyřky, ale po maturitě jsem šla do sebe a vystudovala jsem stomatologii.
Kdo se chce věnovat řemeslu a má zájem o určitý obor, společnost by se na něj mela dívat s obdivem a těšit se, až začne v oboru pracovat. Ne s despektem. Řemeslníků je nedostatek. Zároveň ale nelze srovnávat s dobou před 30 lety. Ty stroje na těch ucnacich jsou stále stejné, učí se porad stejné postupy, pritom doba dávno pokročila, ty stroje už se v praxi dávno nepoužívají, všude počítače, automatizace. I dnes ty děti umi na PC lépe než učitelé, jsou i lépe jazykově vybaveni. Měly by se otevitat lycea a vice rozšiřovat gymply. Aby se dalo více možností pro ty, kdo zamereni nejsou.
Výbušný titulek zbytečného článku daleko od reality .... zbytečně na.írá lidi a staví je proti sobě .... To, že je mezi gymnázii a učňáky spousta dalších středních škol - a jak říká eduin, s dostatečnou kapacitou - to je někde mezi řádky. A mýtus, že pouze gymnázia jsou "vstupenkou" pro další vzdělávání je pravda pouze částečně. Rozdíl mezi vzdělaným gymnazistou a průmyslovákem se na VŠ smaže během 1. semestru. A ti, kteří se SKUTEČNĚ CHTĚJÍ vzdělávat - nejen si to odsedět - nemají zavřené dveře ani po učňáku .... případy, kdy vyučený stolař vystudoval jazyky na univerzitě (dnes přednáší češtinu na VŠ) anebo vystudoval AMU - existují.
Totalne zlikvidovane ucnovske skolstvi.Nic proti k dalsimu vzdělávání,ale za čas tu nebude kvalitní automechanik,elektrikář,zednik.Co za čas,už teď je problem.Ve školách typu ctyrletych maturitních oboru stoji z dotací nakoupené Cnc stroje a nemají odbornost pro její výuku,také k zamyšlení.K čemu potom takovi absolventi v praxi?Nepoužitelni ani teoreticky ani v provozu.
A jé. Další výplod rozbíječů českého školství EDUInu. Bez kontaktu s reaitou. To je ten problém, když někteří experti vůbec netuší, že existují děti, které jsou rády, že se podepíší, spočítají si výplatu a někdo je neobere a nějaké všeobecné kreativity nejsou schopny. To jsou ti, pro které je člověk negymnazista pod jejich rozlišovací schopnost. Tedy všechny na gymnázia a vůbec jim nedochází, že je spousta dětí jiného nadání než studijního všeobecného. Prostě se zase ukazuje amatérizmus a neznalost. Nebo lobing pro soukromá gymnázia?
Všichni přicházejí do Rapture plnit si své sny, a myslí si že se stanou elitou, ale zapomínají , že vždy musí být i někdo kdo čistí hajzly. - Frank Fontaine. Série Bioshock
To je dost povysenecke tohle rikat, zvlast pod clankem o vzdelavacim systemu, nemyslite? A kdo ma rozhodovat o tom, kdo ty zachody bude cistit? Stupen vzdelani neni bohuzel jen o schopnostech zaka. Je to o poctu mist na skolach, o socialne ekonomickem statusu, o podpore rodiny...
Tady nekteri argumentuji tim, ze gymnazium je jakasi "pripravka" na vysokou, ze na nej jdou lide, kteri pak chteji pokracovat ve studiu a maji diky jeho absolvovani podstatnou vyhodu ci tak neco.
To vubec neni pravda. Na biologii byli jak lide, kteri tu biologii meli (na gymnaziich), tak lide, kteri ji na stredni skole nemeli vubec. Bylo to uplne jedno, protoze dulezite veci se stejne ucili vsichni behem prvniho semestru. A ted mimochodem myslim i veci jako je schopnost pracovat a premyslet samostatne, nikoliv jen papouskovat to, co rikaji "neomylni" ucitele/profesori.
Jelikoz jsem sveho casu i chvili pomahal pripravovat stredoskolaky k prijimacim zkouskam, tak dobre vim, ze presne tato schopnost - kterou pokladam osobne za zcela zasadni, pokud se bavime o studiu VS - chybela prakticky vsem. V podstate nikdo nedokazal vstat a oponovat v necem prednasejicimu, ani kdyz on to rikal spatne zamerne. Pritom ale tohle bylo presne to, co prednasejiciho zajimalo - rozhodne ne to, jake jsme meli na strednich skolach znamky.
Pokud ale na tyto skutecnosti nekdo poukaze, tak se najednou argumentace zmeni na to, ze gymnazia poskytuji lepsi, kvalitnejsi... vzdelani. Ze napr. historii pak pozdeji uz clovek mit nebude. OK, muze byt, ale to uz se tedy nebavime o priprave na VS. A pokud nekoho historie opravdu zajima, tak muze mit lepsi znalosti jeste nez na to gymnazium vubec nastoupi. Nezajima-li ho ovsem vubec, tak je otazka, jak dlouho si ty ruzne poznatky bude pamatovat. Jedna vec je totiz ucit se neco jen abych napsal dobre pisemku a druha ucit se neco, protoze mne to opravdu bavi.
Jen pro predstavu jake je to peklo. Hlasi se cca 450 deti a berou 60. Tedy v Praze .... Dcera se pred dvema lety dostala, syn se ted asi nedostane, protoze ac je celkem chytry a prospechem druhy v tride tak mu cestina moc nejde .... a to ho pripravujeme pres pul roku.
No na děti a jejich rodiče se v ČR zapomíná standardně. patnáct let se ví, že jsou to silné ročníky, a co se připravilo,? Nic. Ani víc přihlášek než dvě na Sš. Pro žádnou vládu děti nejsou priorita. A tyhle děti to skutečně odse... Se vším všudy - nejdřív kovid, a teď přijímačky... Po jterCh možná půjdou rovnou na pracák. Gratuluju, milí politici ... Tak si dal obstruujte ve sněmovně kvůli důchodum. To, že vám několik set tisíc dětí nestojí za podobnou aktivitu jasně ukazuje vaše priority.
Na gymnáziu by měli studovat opravdu jen ti nejlepší, kteří už teď vědí že chtějí na vysokou školu. Za nás to taky tak bylo, a fungovalo to. Dneska studují gymnázia žáci které do toho nutí rodiče.
Sám jsem vyučený zedník, mám malou stavební firmu kterou jsem postupně vybudoval vše sám za podpory manželky.