Na nic se nezapomenulo, gymnazium má smysl jen v případě, že pak jdete na VŠ netechnického směru, a vzhledem k počtu míst na podobných VŠ, je kapacita gymnázií více než dostatečná.
Vystudoval jsem sys. inženýrství a informatiku, ale po ZŠ jsem opravdu nevěděl čím chci být. Takže jsem šel na gymnazium...
Byla to sice jiná doba (těsně po převratu), ale přetlak pouze 1 ku 2.
P.S A nelituji - mat. a fyz. mi tam dali šlušnou, plus spoustu dalších věcí 🙂
A to se mají jako kvůli jednomu ročníku postavit nové školy? Konečně je nějaká konkurence a ne, že se každý dostane, ma jakoukoliv školu, bez ohledu na fakt, jestli na ni vůbec má.
K čemu stát potřebuje ohromné množství průměrných gymnazistů? Nebylo by lepší tento stav korigovat s požadavkem společnosti. Nechť gymnázia produkují skutečně, talentované , nadané a chytré absolventy, kteří se dobře uplatní na VŠ a Univerzitách. Přeci republika potřebuje i jiné odborníky jako stavaře, strojaře, elektrotechniky, zemědělce, lesníky, chemiky atd. atd., k jejich výchově je zde dostatek středních i vysokých škol. Nezapomínejme ani na ty, kteří prostě studijními typy nejsou a není přeci ostuda, vyučit se řemeslu a najít si ve společnosti uplatnění. Budoucnost není v tom, že mi rodiče koupí vzdělání, i když na to nemám kapacitu, budoucnost je v tom, jak sám dokáži zrealizovat vše co umím, ovládám a dokáži. Blaho státu nevytváří jenom filosofové, politologové, právníci, ideologové, sinologové, koreisti a mnoho podobných nic nevytvářících profesí.
Přijímací zkoušky skutečně nejsou závod, ale je to výběr. Výběr těch nejlépe připravených. A to je naprosto v pořádku. Zkrátka musí žáci zabrat, pokud se chtějí dostat na vybranou školu.
Pokud je jim studijní nasazení cizí, musí se smířit s jinou školou.
A není to právě špatně? Neměly by přijímačky místo na připravenost cílit na nadání a inteligenci?
Děti by neměli závodit. . . . Další zametání cestičky . . . Není úspěch v životě jeden velký závod ? A neposouvá to závodění společnost dál ve výsledku ?
Proc odpor k ucilistim? Lide nepremysli? Nejaky dobry institut, ktery poskytne solidni vzdelani a zaroven nauci zrucnosti je idelani (nevim, zda takovy je, ale ve vetsich mestech se urcite da najit) - za chvili remeslnici nebudou, kazdy chce nejakou VS humanitarniho smeru a vydelky sikovnych remeslniku budou jen rust.
A ono vám něco brání po humanitní škole udělat si rekvalifikační kurz a vydělávat ty těžké prachy jako řemeslník? Ve skutečnosti jde o to, že ten absolvent učiliště už si pak práci v kanclu najde těžko. Takže nejde o to, poskytnout lidem vzdělání pro co největší uplatnění, ale některým ty dveře zavřít, aby jim nezbylo dělat ty řemeslníky, ať chtějí nebo.
Asi tak. Dříve jsme měli zlaté České ručička a nyní blbé České hlavičky. Je to vidět na naší vládě.,
Pěkně a hlavně slušně napsáno. (jistě myslíte tu nynější)
Nejhorší na tom je, že dnešní generaci se prostě nechce dělat rukama. Všichni by nejraději seděli v teple kanceláře s funkcí manažera za vysoký plat a rodiče je v tom podporují. Nikdo si zřejmě neuvědomuje, že když nebudou řemeslníci, nebudou brzy ani ty teplé kanceláře, protože bez řemeslníků se barák sám nepostaví a ani ho nebude mít kdo udržovat. Takže ti všichni manažeři budou jednoho dne sedět někde tak akorát na pařezu. A navíc bez řemeslníků budou jaksi zbyteční, protože když nebude mít kdo produkovat nějaké výrobky, nebude potřeba ani těch manažerů.
Souhlas, muž je stavbyvedoucí, řemeslníci nejsou, opravdu prostě nejsou.. Nyní málem na kolenou přemlouval elektrikáře, zda by mu udělal nějakou práci na stavbě.. Nemá čas.. I o víkendech je na dlouho zadaný.. Tak je to i s dalšími řemesly.. Zaplatil by je zlatem.. Ale ti trochu šikovní jsou tak vytížení, ze proste vůbec nemají čas.. Čeká se na ně už jak na zubaře.. Peníze si vydělají nadmíru dobré..Skládá cpát dítě na gympl a nebo manažerskou střední školu.kdyz by se mohly spíš naučit dělat něco rukama a být pak vysoce cenění..
Pan expert je vypatlanec. Celý život je o soutěži, tak proč by gymnázia měla být výjimkou? Prostě uspěje ten lepší. Nač nám budou desítky tisíc maturantů navíc, když potřebujeme řemeslníky?
Zvlaste kdyz na gymnazia se hlásí lidi, co už na ZŠ mají dvojky a trojky, a problém s učením (viz. třída mého syna).
No, tady se nám střetávají dva přístupy:
1) stanovíme si nějaký práh - nazvěme to třeba spešl příjimačky na gympl. A kdo přes něj přejde, tak má právo se vzdělávat.
2) vybereme určitý počet nejlepších a ostatní mají smůlu. Beru třeba 30 dětí a je mi jedno, jestli se mi hlásí těch dětí 31 nebo 300. Pak je ale jasné, že kvalita žáků bude velmi rozdílná.
Za mě by samozřejmě byl lepší ten první přístup, ale to by znamenalo, že jeden rok musím vzdělávat klidně násobek žáků než rok jiný.
Jenže je počet míst ve třídě a počet tříd ve škole omezený. A pokud má škola kapacitu 500 žáků tak jich tam prostě víc nedostanete
"Už tolik nepotřebujeme obory,které vytváří univerzálního dělníka"Promiňte,ale potřebujeme řemeslníky,elektrikáře,opraváře,instalatéry-takové lidi,aby člověk pohledal.....Proč musí být každý študovaný?Když pak není pořádný řemeslník?Vždyť na gympl jde i ten,co na to nemá,protože někteří musí uspokojit rodičovské ego a vyléčit ambice rodičů a společnosti.Vždyť na učilišti si můžou po vyučení taky dodělat maturitu.A byli by řemeslníci.Mne přijde,že plno těch študentíků se nechce manualně pracovat.
Lékaře, stomatology, odborné technické pracovníky nepotřebujeme? Letos se na gymnázia nedostanou děti s vyznamenáním, tedy studijně nadané děti. Opravdu si myslíte, že tím, že nebudou přijaty na gymnázium, z nich získáme instalatéry a elektrikáře? Mimochodem, i instalatér může být vzdělaný. Je mnoho lidí, kteří se se SŠ věnují řemeslu. Podnikání dnes přímo vyžaduje určitý rozhled a schopnosti. Ale pokud děti zlomíme tím, že i přes dobré výsledky na ZŠ je pošleme na neatraktivní obory, kam jdou z nouze, zbytečně tím přijdeme o vzdělané lidi. Bude jen víc lidí na ÚP (kde je, mimochodem, nejvíce registrovaných lidí vyučených). Letos nejsou v devítkách hloupější děti, je jich jen mnohem víc, než v předcházejících letech. Dětem, kterých se to týká, držím palce.