Amíci na vyhledávání cenností ukrytých Němci na konci války byli jedničky . Měli na to speciálně vyčleněné jednotky vojáků známé jako ,,památkáři ´´ kteří těsně za bojovými jednotkami vyhledávali německé poklady . Byl natočen na toto téma i americký film kde hrají George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett, John Goodman, Jean Dujardin, Hugh Bonneville, Bob Balaban, Dimitri Leonidas.
Jenže spousty cenností si členové této skupiny rozkradli pro sebe a vysocí důstojníci si také z těchto cenností zabavili pro sebe spousty cenností, jezdili si do skladů kde měli tyto cennosti Amíci uložené jak do obchodu. Byl z toho velký skandál který dosáhl obludných rozměrů a řešil na nejvyšších mítech , byl vyšetřován vojenskou policií a měl soudní dohru .
Na toto téma byla napsána velice poutavá kniha amerického autora který právě hlavně těžil poznatky ze soudních zápisů s členy památkářů. Bohužel si už nevzpomenu na autora a název knihy , je to už asi 20 let co jsem ji měl půjčenou z knihovny , ale dokázal jsem ji přečíst za 2 dny i když to byla poměrně tlustá kniha.
No jo Hochštapler. Ona i každá stará babka vedela, že když chce zakopat cennosti, příbory apod. tak radši na území, kde nebudou Rusové či jiné nepřátelské národy. Tyhle štech.bedny byly spíš výjimka.
hm to je dobré moudro. takže amíci ukradli co mohli a potom, kdo ví co - slavnostně vraceli. Dze si najeli náklaďáky do Pražského hradu a divadelní představení začalo. Jasně-,takže kde byli ru Rusové - na uzemní ČSR _ ale amíci klídně ukradli bedny a odvezli . Kde je o tom zmínka - co bylo v těch bednách, co bylo evidováno co amíci ukradli a co vraceli ? A tady píšeš o příborech - která nějaká babička někde zakopala.
Znám Mužíka osobně,nevěřím, že těm zlodějům něco prozradil.Já bych to udělal stejně v případě nálezu.Důvod je prostý 10 % je zlodějna od Státu,proč nemůže být přítomen nálezce k registraci nálezu a za třetí kdo mi dá záruku že nebude poklad rozkraden?Nikdo- důvod je prostý Stát ví kuloví a uředníci nepotřebuji nežádoucího světka.Závěr,at je to tam nadále.Eduard 77 věků
Hlavními postavami byl Helmut Gaensel a jeho konkurent Josef Mužík a Klíma to tam polikal na kila, po bitvě je každý generál 😂😂😂
"z neznámým obsahem" - prosím vás, nemohli byste si to po sobě aspoň jednou přečíst, než to odentrujete? Tohle se učí snad už na prvním stupni ne? Předložky s a z.
Dneska je Josef Klíma chytrej , ale tenkrát mu to všechno žral jako ostatní.
Furt mi není jasné proč Štěchovice když jsou vzdálené 20 km koukám na mednik spoustu let z Luk pod Mednikem a tam kde hrabání jsou Pikovice
Jen drobná technická - ta štola, odkud americká armáda vyzvedla dotyčné bedny není v katastru obce Štěchovice.
Souhlas , je na katastru Hradištka .
Za 20 000 tisic 6 roku.Dneska ani za 20 mega jse jim nestane a po nejake dobe dostanou jeste omluvu a uroky.
Ti lide kteri vedi jak to bylo uz neziji . Jedine ze by se nektery z nich dozil 100 let.
Už odpradávna se čeká až vymřou možní pamětníci a potom se pomaličku začne měnit historie - kupříkladu dnes už moc málo lidí ví, že hodně " podnikatelů" se zásobilo na rozjezd už v roce 88, ale tehdy to ještě nevyšlo.