....zprávy o tajné akci americké armády, která v roce 1946 ze štěchovických kopců vyzvedla desítky beden s neznámým obsahem. Když se o tom dozvěděly československé úřady, došlo k diplomatické roztržce....
Přece nebylo žádným tajemstvím, proč tenkrát prchající Němci před postupující Rudou armádou na jaře 1945 chvatně ustupovali naší republikou, do náruče američanu u Plzně
Gaensel byl šikovný hochštapler, dělal to dobře a ještě to na stará kolena umí s humorem přiznat, fajn. Směšnější je Mužík, čecháček, co si myslel, jak ho přechytračí a “poklad” mu vyfoukne, a přitom se nechal 30 let tahat na nos a dodnes to nepochopil.
Klima, Mares: oba jste dost stari na to, abyste zvladli sklonovani ve vsech ceskych sedmi padech.
"..desítky beden z neznámým obsahem.."
Tato chyba je trapna u skolaku prvniho stupne, ve vasem pripade jde o naproste diletantsvi!
znal jsem jeho zetě a dceru a nikdy mi nebylo jasný, jak by vůbec k něčemu takovému přišel. Prostě jen pohádkář. Ale baštili jsme mu to všichni dokonale.
Nejlépe dění okolo beden ukradených Amíky (viz. štěchovický poklad )popisuje starší kniha Ondřeje Martina ŠTĚCHOVICKÁ PAST vydaná v roce 1993.
Četl jsem zajímavou úvahu lidí které zajímá dění okolo hledání šťech. pokladu , že pokud nějaký poklad v okolí Štěchovic byl skutečně zakopán tak ho odvezli v klidu Amíci až v roce 1968 s vojenskou technikou a filmovými rekvizitami při natáčení amerického válečného filmu ,, Most u Remagenu ´´ který se natáčel v Davli , Jílovém a u Nového Knína defakto pár kilometrů od Štěchovic takže legální pohyb historických amerických vojenských vozidel v lokalitě nikdo neprověřoval .Jediný problém byla invaze sovětských vojsk která natáčení defakto přerušila a filmaři museli dotáčet film v jiné zemi.
Podobný scénář pod záminkou natáčení filmu zinscenovali Amíci ve filmu Argo kde propašovali myslím z Íránu pracovníky CIA a ambasády.
Já vím, kde ten poklad je. Je poměrně mělce pod povrchem (cca 20cm) u mě na zahradě. Bohužel nevím, kde přesně. Ale ten záhon má 6m x 2m. Kdyby to nebylo tam, mám ještě dva a tam je to tutovka. Rýč půjčim a budu vás podporovat. Tak v sobotu dopoledne u nás na zahradě.
---jj...starý vtip.....táto, tím dřevem, co ti minulý týden dovezli, se nezatěžuj ....poslal jsem anonym, že je v něm mariánka- kluci z protidrogového to přijedou posekat....
A z čeho myslíte,že se německo po válce tak rychle vzpamatovalo.Všechno to zlato a obrazy a kdo ví co ještě,vyrabovali amíci a odvezli za louži.Po válce němcům něco vrátili a hodně jim pomohli.Nejhůře se zachovali ti američtí politici,protože těch padlích životů vůbec nelitovali.Hlavně že měli v evropě spojence.
Amíci měli hlavně v Německu po válce zajištěný dlouhodobý odbyt na svoje zboží v rámci Marchalova plánu a jejich fabriky mohly jet na plné obrátky a americká ekonomika raketově rostla.
Američani, Rusové, možná i Britové, každý se snažil získat vše od výzkumu, technologií, které válka zrychleně posouvala vpřed, až po hospodářské informace, včetně sítí bývalých konfidentů , které využívali pro sebe , zrovna tak jako nová čs. bezpečnost..Zatím co Československo jásalo, tihleti už to měli " ošéfované ". A co sami Němci dokázali utajit, včetně Švýcarských kont, nad tím by se nám asi zatočila hlava..Čs státu tu nechali pár " drobků, aby se neřeklo...
V nekolika reportazich se uvadelo, ze onen "poklad" mohl byt seznam konfidentu gestapa a nebo plany na atomovou bombu,ktera jiz byla odzkousena na SS truppen Ubungplatz, Beneschau bei Prag.
Na tu komedii s tím hledáním si dobře pamatuju..každou chvilku vydali prohlášení uuž sme blízko víme kde to je a zase prd..měsíce se nic nedělo a pak se situace opakovala...už to byla spíš hra s médii a tahání veřejnosti za fusekli.