1600/1600Zbývá 1600 znaků
Hlavní témata v diskuzi
Před 1 měsícem

Z mého pohledu maturita dnes v současné podobě postrádá význam.

Klasifikace z maturitních předmětů každý rok by ji měla nahradit.

A vůbec nemusí jít o klasifikaci známkou.

4
Před 1 měsícem
Karel Boháček

Hele my třeba na obchodce měli pololetní test z ekonomiky. A museli jsme mít 17 bodů třeba a krožkouvaci za špatnou odpověď 0,25 bodů dolů. Takže když si vůbec netušila tak si nezakroužkovala. Aby bylo vidět, že jsme si něco odnesli a to ještě, že učitelka, že příští rok, ze by byla sranda odecitat 0,5 bodu.

1
Před 1 měsícem

Když tak čtu různé návrhy na změny maturit, tak zcela jasně vidím, že ti, kteří o tom mají rozhodovat, absolutně netuší, co je smyslem maturity (a obecně zkoušení). Když takoví lidé udělají nějakou změnu, tak ta povede jen ke zhoršení situace. Pokud by prošel návrh na zrušení maturit, tak s tím dojde zcela jistě ke zhoršení znalostí studentů. Tam to jinak dopadnout nemůže.

39
Před 1 měsícem
Vladimír Linhart

Tak třeba návrh STAN s uznáváním certifikátů z mezinárodního srovnávání je naprosto smysluplný. Proč dítě, které již v průběhu studia na střední čkole získá certifikát Cambridge např. B2 nebo certifikát IETLS, musí skládat státní maturitu z jazyka, která je na úrovni B1.

12
Před 28 dny

Je málo dětí, na školy se proto dostávají i děti, které by se tam kdysi nedostaly. To že se nějakým způsobem dostanou až k maturitní zkoušce je věc jedna, to zda úroveň výuky odpovídala tomu, aby uspěli je věc druhá. Ale budou následující generace odolnější a vzdělanější, když se jim bude neustále ulehčovat? Vždy si vzpomenu na jeden vtip, který říká, že manuál k novému autu v roce 1980 obsahoval postup, jak seřídit ventily, manuál k novému autu v roce 2010 už pouze upozorňuje, že voda z baterie se nesmí pít...

Dětí je méně, logicky i maturantů by mělo být míň.

A když se maturita zruší, tak to už potom můžou středoškolské vzdělání rovnou prodávat...

Před 28 dny
Jan Mlatec

A to že kvůli malému počtu studentů nejsou peníze na učitele by měl asi kompenzovat stát... Já mu dávám jako každý zaměstnanec 15% zisku ihned a pak ještě platím daň z příjmu fyzických osob, kdy ze svých příjmů mohu znovu platit.

Před 1 měsícem

Musím se nad tímto smát. Letos v květnu jsem úspěšně odmaturoval po čtyřech letech dálkového studia. Ač jsem ročník 98 , tak jsem se do školy vrátil po 6 letech pauzy, a zvládl jsem to. Měl jsem spolužačku které bylo 48, a též si dodělávala maturitu, též to zvládla. Písemné části maturity jsme měli stejné jako denní studium, a to podotýkám že jakožto pracující, jsme měli méně času se věnovat některým látkám ve škole, plus každý ví že člověk někdy přijde utahaný z práce, a nic se mu nechce, i s tímto jsme museli bojovat. I přesto že jsem měl míň času na učení, méně probrané látky jak denní studium (ono to ani jinak nešlo, nacpat do cca 15-20 hodin předmětu za pololetí, někdy méně). Přesto moje úspěšnost u češtiny i angličtiny byla 52%, a já se teď ptám. Jak je možné že jsem to zvládl, když dle některých dětí to bylo mega moc těžké, přičemž jsem měl méně času na učení, a musel k tomu pracovat. Řeknu to jednoduše, neschopnost děcek se učit, a rodiče kteří místo aby své děti srovnali, tak brečí a nadávají na Cermat. Souhlasím že škola potřebuje reformu, upřímně čeština z ústní je naprosto zbytečná, a do života člověku nic nedá, a některé věci by to chtělo aktualizovat, ale rušit maturitu? Nebo dokonce jí rozdělit na dvě, nějakou lehčí pro obory, a těžší pro ty co chtějí na vysokou? To je plivnutí do ksichtu všem, co se pilně učili, a maturitu zvládli. Že nestíhali protože byli těžké úlohy? Ano byli tam nějaké, proto je nejjednodušší danou úlohu přeskočit, a pak se k ní vrátit, když bude čas. Však pro úspěšný test musíte mít 44% bodů proboha, to není tak moc.

Před 1 měsícem
David Hronovský

Jinak menší situace, kterou mi vyprávěla učitelka: Žáci dostal na školní server online test, který si mohl udělat doma (protože se nestíhalo, a chyběl jim jeden test do uzavření pololetí), fakticky i ten největší lajdák to mohl udělat tak, že si otevřel test, a odpovědi si mohl najít na netu. Jeden žák se na to totálně vykašlal. Samozřejmě dostal za 5, za nesplnění testu. A co udělali rodiče? Místo aby seřvali synka, že se vykašlal na úkol, tak šli do školy konfrontovat učitelku, že jak se opovažuje dávat mu pětku z testu. Upřímně když jsem tohle slyšel, tak někdy ty učitelé lituji. Na jejím místě bych rovnou profackoval rodiče za neschopnost, protože takový lidé by ani děti mít radši neměli. A vůbec bych se nedivil, kdyby si teď na maturitu stěžovali stejný lidi, co na to celý roky sra*i, a teď brečí jak jim to Cermat strašně udělal těžší.

Před 29 dny

Maturita by sice měla ověřit určitou psychickou odolnost, ale mělo by to být ve formě zvláštní zkoušky ve formě psychotestu a pod dohledem akreditovaného psychologa, který provede vyhodnocení. Zde by však nemělo být hodnocení prospěl/neprospěl, ale výstup v podobě diagnostiky srozumitelné pro budoucí zaměstnavatele.

Co se samotné maturity týká, současné nastavení, kdy chceme po studentech, aby recitovali stejně jako v 19.století, kdy jedinou opravdovou inovací za dobu konání maturit je v matematice použití kalkulaček, a to navíc ještě jen některých typů, bylo by mnohem více vypovídajícím výstupem průběžné ročníkové hodnocení. Jednak by poskytovalo mnohem podrobnější analýzu toho jak si studenti vedli, zadruhé by to v případě povolení práce s AI nebo jinými nástroji mohlo vést k orientaci směrem jak se vyznat v datech, jak je třídit, jak s nimi pracovat. Škola by měla být místem, kde se studenti rozvíjí, a ne jen jako příprava k testům, jejichž smysl končí získáním papíru a do konce života budou mít většinou takoví studenti averzi na to cokoliv se chtít učit.

Myslím také, že vysoké školy by měly upustit od požadavků na maturitu, pokud ji lze pro tento účel nahradit náročnějšími přijímacími zkouškami nebo testy studijních předpokladů, či Scio testy, nebo mezinárodními maturitami.

Je škoda, pokud student pilně studuje a nezvládne maturitu, takže pro daňové poplatníky to jsou vyhozené peníze a neúspěšný student pak odvede do státního rozpočtu méně, ale ještě horší to může být, pokud nezvládne maturitu ikdyž pak například na VŠ může excelovat, stát si sám podřezává větev

Před 1 měsícem

"Maturitu musíme změnit..".Ano, musíme je nastavit individuálně, tak aby každý blbeček ji udělal. Potom nechápu, proč se dělají. Už vůbec nepochopím, proč dělají maturitu i na učebních oborech. Tam chodí děti, co na střední školu nejdou, protože na to mentálně nemají. Je příznačné, že pro změnu maturit jsou hlavně "Motoristé". Tento spolek je svojí moudrostí znám a začíná to u hlavní osoby.

98
Před 1 měsícem
Jarda Sladky

Přesně jste to vystihl. Děkuji.

40
Před 1 měsícem

A jako bonus nechá zoufalá Fialova vláda volit 10 letá děcka a slíbí jim, že zruší domácí úkoly! 😄 😄

1
Před 1 měsícem
Marcela Brožová

Nevím, zda se pletu, je to možné, ale pan Fiala se měl někde pochlubit, že na gymnáziu propadl z matematiky, pak se něčemu divte.

Před 1 měsícem

Maturoval jsem v roce 1981. Učební obor s maturitou. Stejná maturita jako na gymplu nebo ekonomce, pouze rozdíl ve zkoušce z odborného předmětu. Celkem 4 předměty a v pohodě. Prostě jsme se učili. Dneska proflákat školu, sednout do kanceláře a brát minimálně padesát tisíc.

44
Před 1 měsícem
Karl Tesar

Ta maturita nebyla stejná, obtížnost určovala škola. Zažila jsem jedničkáře z matematiky na učebním oboru s maturitou, který možná věděl třetinu toho, co já na gymnáziu s dvojkou, a dále to bylo vidět na technické VŠ, kde jsem já neměla s matematikou problém, ale tito studenti houfně končili v 1. ročníku právě na matematice (samozřejmě byla občas výjimka).

8
Před 1 měsícem

Ještě že je na technických a přírodovědeckých fakultách matematika dost těžká na to, aby studenty s nižší inteligencí vyhodila. K tomu zase slouží na medicíně anatomie. Ne, že by to studenti potom v praxi v celém rozsahu potřebovali, ale jako síto to slouží dobře. Až na nejmenované fakultě v nejmenovaném městě v nejmenovaných letech...

1
Před 1 měsícemUpraveno

Já mám další poměrně zásadní problém, a to je čas u těch těstů. Já nechápu, proč je toho času tak málo. Jasně spoustu dětem to stačit bude, ale pak jsou tady takové děti, které ty znalosti mají, ale v tom stresu nejsou schopni to ze sebe dostal v nastaveném časovém limitu. Proč se na to nedá opravdu dostatek času, tak aby to stíhal každý. Jde nám snad o to, prověřit co ti děti umí a ne jim dělat z toho závody.

39
Před 1 měsícem
Lukáš Veselý

Času bude vždycky málo. Co takhle jim dát celý den? Bude to stačit? Ne, dáme týden, ať je to jistota. A kdo to nestihne, bude mít měsíc na opravu.

45
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt