Volby se nám blíží a politici teď umí slíbit všechno. O.maturitach mají rozhodovat odborníci, ne politici. Jeden paskvil už vymysleli, kamarádům z cermatu tečou velké peníze a kvalita je nulová.coz takhle aby si sedli spolu ředitele středních škol a navrhli systém schůdný jak pro gymnázia tak pro odborné školy. Ideálně na základě nějakých pravidel řízený na úrovni jednotlivých škol.. a ne odlidštěny systém někde z Prahy.
Co takhle se vrátit k tomu, co fungovalo desítky let a bez CERMATu. Neuvědomuji si, že by povinná maturita z matematiky /která nebyla jen v tzv. humanitárních třídách/ byla problémem. Snižovat stále úroveň středních škol, aby mohl mít maturitu každý, je opravdu šílená cesta jako mít stále více nepoužitelných "taky vysokoškoláků". Ty okecávací obory, kde je úplně jedno, co dotyčný umí, fakt neudrží společnost v chodu. Je potřeba také umět léčit, navrhovat mosty, obsluhovat jaderné elektrárny, dobře učit atd. obecně mít profese, jejichž představitelé musí za kvalitu a odbornost své práce ručit, jinak se může stát průšvih. Zvyšovat stále procento "vzdělanců" ve společnosti vede jen k tomu, že se nikomu nechce dělat rukama a staneme se v zásadních profesích potřebných pro chod společnosti /jatka, pekárny, popeláři, úklid, a řemesla obecně/ zcela nesoběstační a závislí na "dovozu" z venku. To je ale trvale neudržitelný a společenskou krizí hrozící stav. TO diletantství, které je v tzv. "moderním" školství se nám zle vymstí. Ale všichni před volbami mají vzdělávání jako prioritu..!
Mně tedy přijde zajímavé, že se k maturitám nějakým způsobem vyjadřuje SPD. Člověk by řekl, že něco jako maturita vysoce překračuje mentální úroveň jejich voličů.
Co maturity, přímo školství zrušme. To pak budeme mít hezky manipulovatelné stádečko blbců, kteří nás budou volit a určitě budou časem souhlasit i se zrušením voleb.
Silně mně tady schází občanská zájmová organizace sledující skutečné cíle politiků a jejich reálný vztah k potencionálním voličům a odhalující jejich nefér praktiky. A provádějící jejích testování.
Dovedete si představit, kteří politici by přijali pozvání do TV pořadu, kde by během představení byli napojeni na detektor lži a výsledek by byl nezávislým expertem okomentován po jeho ukončení?
Kdo ze stávajících top politiků by takové pozvání přijal?
Ze stávající vládní smečky mě nenapadá ani jeden, hnutí ANO stejný výsledek .
Myslím, že by se objevila možná trojka Konečná, Okamura a Turek, ale za výsledek bych ani zde ruku do ohně nedal.
Maturita je výsměch, už takhle je laťka strašně nízko a ve spolupráci s mizerným školstvím umožňuje studentům nedělat nic. Já byl první ročník státních maturit, z hecu jsem si dal státní zeměpis a fyziku. Na vůbec nic jsem se nepřipravoval, svaťák jsem prochlastal a ani ve škole jsem nikdy moc nedával pozor, všechno jsem ale hravě zvládl. Státní zeměpis mám dokonce s percentilem 99.
Jediné co jsem potřeboval bylo pár olympiád, tam jsem si zvykl zvládat stres při takové zkoušce a naučil se si přečíst zadání. Což je vlastně celou otázkou státní maturity, ty úlohy jsou primitivní, ale často psané nějakým totálním degenerátem. Zbytek zvládne trik s otazníkem a křížkem - projdu zadání, co je primitivní vyřeším rovnou, co je složitější, ale zvládnutelné, u toho si udělám otazník, co vidím jako totálně mimo, u toho si udělám křížek, pak akorát pracuju s časem, kdy ve zbytku času projdu otazníky a dořeším je...a když mám všechny, tak projdu křížky a snažím se na nich něco vypotit. Tohle fungovalo pro všechny testy, olympiády, srovnávačky, přijímačky, cokoli. Samozřejmě ve škole mě to neučili.
Naopak bych přidal další zkoušku - základka by měla být ukončena podobnou zkouškou z obecných předpokladů - matematika, ekonomie, ústava, čeština. Teprve po této zkoušce by měl člověk dostat právo volit. Při nemožnosti takovou zkoušku splnit by s takovým člověkem měl stát nakládat jinak, například zřizovat finanční poradce a nechat takové lidi si půjčovat jenom se schválením finančního poradce. Najednou by drasticky ubylo exekucí.
je fajn že tu je rok od roku víc tupějších studentů a tak pro ně neustálě zlehčujeme maturitu až se dostaneme do bodu kdy bude maturita z matematiky na urovni 1 třídy ne? Maturita co jsem skládal před víc jak 23 lety byla daleko drsnější než ta co je dnes a připomíná pololetní test
Letošní maturitní testy jsem viděla a nic těžkého mi na tom nepřišlo. Spíš mi prijde, ze se snažíme vše měnit, aby deti už vůbec nemusely nic delat. Zrušíme domácí úkoly, známky, některé předměty, nakonec i maturitu a vlastně proč do té skoly vůbec chodit ...
Mám téměř čtyřicetiletou zkušenost s maturitami, které měnily formu. Ty nejlepší odborné se konaly nad vybranými pracemi. Bylo to však organizačně neúnosné.
Jako nejlepší bylo jako opakování k maturitě zadat 50 témat , které se pak sestavily do dvojic, které se žákům nesdělovaly. V závěru čtvrtého ročníku se v hodinách opakovalo a doma se žáci mohli také připravovat. Došlo tak ucelení znalostí a zařazení do systému. V cizích jazycích to byl někdy i zásadní zlom naučení se padesáti tématům.
Můj závěr - znovu u maturit přezkušovat již odzkoušené, navíc bez smysluplné přípravy je k ničemu. Jednotné maturity pak úroveň absolventů nezlepší.
Ing. Stanislav Míka
Vratte maturity do puvodniho stavu. Zruste Cermat - usetrite. At si kazda skola udela maturity podle sveho, lehke, tezke ... ono totiz bude fungovat prestiz dane skoly ... ono se uvidi jak kvalitni absolventy bude skola plodit a podle toho se pak mize clovek rozhodnout jestli na skolu jit nebo ne a zamstnavatele jestli se budou rpat o absolventy nebo ne.