„Vždycky bylo, je, a já se domnívám, že i bude, na světě víc lidí hloupých a nevzdělaných, než chytrých a vzdělaných, i když chytrost a vzdělanost nejsou na sobě přímo závislé. Já znám mnoho vzdělaných hlupáků.“ — Jan Werich.
Ti vzdělání hlupáci nám teď bohužel vládnou.😏
Kromě intelektu existuje také morálka. Člověk s podprůměrným IQ může mí jasno v tom, že některé věci se nedělají a naopak člověk s IQ na hranici geniality může být amorální haj … zl.
Během Norimberského procesu prý testovali inteligenci souzených nacistů a všichni měli IQ vysoko nad průměrem.
Do voleb už neudělají nic, jen to naslibují a po volbách na to okamžitě zapomenout. Všichni, bez rozdílu.
To je dobře, že nic nestihnou. Nároky na vzdělanost se stále snižují. Dnešní politici nepřebují vzdělané občany. Nevzdělanci jsou snadněji manipulovatelní.
Opět snižování požadavků jako úlitba voličům. PISA je zajímavá, ale jak a kdo na to bude děti připravovat?
Ti není úlitba voličům, ale poškození lidí, kteří studují jakýkoliv maturitní vzdělávací program
Až vyjdou bez maturity, tak bebudizbsplňovar ukončené vzdělání. Totéž bude čekat ty, kteří by radi pokračovali k získání odbornosti či vysinoškolskem vzdělávání.
Ale alespoň zase budeme mít celosvětové prvenství mladých lidí bez vzdělání a budoucnosti
Proč proboha? SŠ vzdělání je zakončeno maturitní zkouškou, ten kdo se připravuje a je dostatečně inteligentní, tak ji udělá, kdo na přípravu kašle, nebo mu není z hůry dáno, tak neprojde. Podle mě správná selekce, nebo se bude dávat maturita za docházku a VŠ titul za bezchybně zvládnutý podpis s datumem? Opravdu je nutné neustále slevovat, aby mladší generace náhodou neměla deprese z toho, že nezvládnou zkoušky, které byly dříve běžné? To pak bude o to vetší náraz do zdi až zjistí, že o jejich (ne)vědomosti v pracovním procesu nikdo nestojí
Maturita by rozhodně měla uzavřít studium na střední škole, ale za mě si myslím byla ústní na každé škole jiná, písemná z češtiny a ruštiny, to tak bylo, byl to myslím nějaký slohový útvar na dané téma. Ústní matematika, čeština, ruština a volitelný předmět, podle toho, kam člověk po škole chtěl dál pokračovat. Nechápu, co děti nezvládají, když jsme to zvládli my. Dnes je jistě jiný jazyk, ale tenkrát to bylo povinné. Osnovy jsou tak nějak dané, co se musí ve škole probrat, tak nechápu, o čem je řeč. Aby byly generace čím dál hloupější? Matematika přispívá k rozvoji logického myšlení, ta se tak úplně nedá našrotit. Tu chtějí zrušit? No tak na učebním oboru s maturitou to chápu.
Doklad o dosaženém vzdělání se postupně stává zcela zbytečným, neboť potenciálnímu zaměstnavateli nic neříká o schopnostech jeho držitele.
To je spíše doklad k vyjednávání o platu, k ničemu jinému to neslouží. Když je dotyčný lempl, tak ho od vyhazovu ve zkušební době žádný papír nezachrání a obráceně, když chytrý a schopný člověk bez papíru zvládne práci, na kterou dle vysvědčení nebo diplomu nemá schopnosti, tak si zaměstnavatel mne ruce, jak na něm vydělá tisíce měsíčně.
Jak to tak pročítám, čekají střední školy krušné časy. Co krok, to nápad, to nemůže dopadnout dobře.
Pravda je, že "na každú robotu nám treba odborníkou", ale těch odborníků na školství se nám vyrojilo až moc.
Největším problémem je, že rodič = volič = hlas. Střední škola byla výběrová, než začali rodiče kňučet, že to pro jejich blbé děcko bylo moc těžké a proto jdou rok od roku kritéria dolů. Test je dnes pro všechny děti stejný a je jedno, jestli je těžký nebo lehký. Vždy ho složí někdo, kdo na to má lépe a někdo hůře. Nikdy bychom ale neměli dojít do stavu, kdy ho složí děti všechny. Ano, pak se stane zbytečným a maturitu bychom mohli zrušit. To ale snad není náš cíl.
Politici chtějí změnit maturity nebo je dokonce zrušit. A zeptal se někdo na názor učitelů?
A co názor žáků?
Politikům z těch voleb totálně kape na karbid a už neví, kde by se ještě zviditelnili. Zvláště ANOnisti by sem mohli krotit, ve svém předvolebním šílenství jsou schopni toho naslibovat tolik, že to nejde zvládnout ani za 10 let, natož za standardní 4 roky.
Jak to vite tak presne ? Vy znate statni rozpocet ?
A že se i SPD vyjadřuje zrovna k maturitám, to jejich elektorát nemůže zajímat...
Maturovala jsem v roce 1981.
Na gymnáziu se nikdo neptal, zda si zvolíme nebo nezvolíme matematiku.
Pan profesor byl přísný, budil respekt, nikoho nenapadlo přípravu podcenit.
Nebyly státní maturity, náročnost zkoušky určovala škola sama.
Všichni jsme to přežili, dostali se na vysoké školy.
Zdá se mi, že tak to bylo správně.
Člověk musí někdy prokázat zodpovědnost a odolnost.
Pro život je to dobře.
Polovzdělaní politici bez špetky selského rozumu tak dlouho do maturit drbali, až je rozdrbali. K Vašemu příspěvku se nedá nic dodat, klidně by tu mohl viset sám.