Komunistický režim totálně zlikvidoval a lidi odnaučil sedlačit, je to ta přidaná hodnota, která nám doma chybí. V Polsku se tak živí nebo přilepšuje k žití až 20% obyvatel a jejich ekonomika kvete. My si raději zajdeme do hypermarketu pro produkty přivezené z půlky světa a za nehorázný přepočet i 30,-Kč 1,-EUR. Doporučuji mladým jestli umí makat a chtějí něco dokázat, ať utíkají z této hrůzy.
Dobře jste to shrnul, je jen škoda, že se změny nepodařily prosadit v roce 1968. Tehdy by valná většina ještě začala hospodařit. O dvě desetiletí později, se už na tradice navázat nepodařilo.
Taky jsem zastavěl zemědělskou půdu - proluku mezi baráky uprostřed vesnice. 😉 Takhle vy počítáte ty své zastavěné hektary zemědělské půdy? 😮 Každý pozemek, na kterém se staví, je zemědělská půda.
V tom článku je to zmíněno a často se na to zapomíná:
Ten zločin komančů nespočíval jen v samotném faktu, že ty pozemky a dobytek ukradli a případně majitele vyhnali z jejich vlastních statků.
Po majetkové stránce se to třeba dalo alespoň částečně napravit, když pak lidem byly v restitucích ty pozemky vráceny. No jo, ale co oni s nimi, když jim to už dvě generace nepatřilo, neměli stroje a zařízení na jejich obdělávání a vlastně už o to ani neměli zájem, protože vazby k těm pozemkům jsou nenávratně zpřetrhány a prapotomci těch, kterým to bylo kdysi ukradeno, už k tomu necítili nic než hořkost. A koneckonců už by to ani neuměli.
Tak se toho holt zbavili. V lepším případě to propachtovali místnímu statku, v horším to prodali developerům.
U nás prostě drobní sedláci už nikdy nebudou. Musel by do toh zasáhnout stát, a to až nějakým extrémním způsobem a určitě by to napáchalo víc škody než užitku. Nevím, třeba nějakým obrovským (daňovým?) zatížením pro hospodařící na plochách větších než nějaká stanovená výměra, aby se velkostatky těch přebytků zbavovaly doslova zadarmo. A současně nějakým zvýhodněním pro nováčky, aby je to přesvědčilo pořídit si levně hospodářství a začít na něm od nuly.
To se nestane. Protože ty velký a bohatý to nedopusti. A oni mají svoje nitky za které tahají. Nebo si myslíte že takový Babiš rozparceluje svůj holding na rodinné farmy. Určitě ne ani ostatní velcí vlastníci to neudělají. To že jsem vybral zrovna jeho je jen jako příklad. Je o něm známo že má velký majetek.
Tak problém, který řeší článek je prosím kde? Na začátku se zdá, že ve skupování půdy ekonomicky silnými subjekty. Během čtení se dozvíme, že půdě škodili komunisté, takže současné skupování obrovských ploch do rukou několika jedinců už se nezdá tak problematické, protože půda je už vlastlně "zničená". Tak vadí skupování nebo nevadí? Autor plácá páté přes deváté a smysl celého elaborátu se postupně vytrácí.
Neplácá, ten článek je dobrý. Lidi přišli o vztah k půdě, ještě bych tam přidala, že se v tomto státě prací vlastně pohrdá, tak co s tím? Prodám půdu po babičce nějakýmu z toho dopisu, co mi zrovna přišel, pojedu na pěknou dovolenou, koupím si nový auto, abych se mohl naparovat a je mi všecko šumák. TO SKUPOVÁNÍ JE NEŘEŠITELNÉ. Já osobně nedokážu mít ten vztah ani dnes, protože nevím, jestli za deset let nepřijde nějakej další "obrat." a tu půdu mi zase nevezme. Radši bych se viděla v jiným státě. Češi se prodají čemukoliv, protože nemají vztah k ničemu. Ani k sobě navzájem.
Na skupování musí být vždycky dva. Ten, kdo chce kupovat a ten, kdo prodá. Dva dopisy týdně, nabízející mi odkoupení pozemků, mám ve schránce. Ale půdu pod svým zadkem prodá jen blázen, pozemky se neprodávají.
Taky mi ty dopisy chodí. Zkuste zapátrat, kdo za nimi velmi často stojí. Dá to trochu práce, ale na základě IČO a vazeb na další subjekty to zjistíte.
Dobře řečeno, že drobní sedláci tvoří všude kolem nás páteř zemědělské produkce. Ale jak tenhle stav obnovit u nás?
Na nejlepších polích se staví sklady a obchodní centra, případně je na nich výstavba nových rodinných domků, protože půdu vlastní prachaté skupiny. Na téhle zastavěné půdě už nikdy nic neporoste. Ten zbytek pak musí být intenzivně obděláván pomocí obří dávky chemie pocházející-to je náhoda-od jedné z těch prachatých skupin.
A až za pár let dojde k nějakému kolapsu dopravy a vláda bude chtít podpořit českou výrobu potravin, tak zjistí, že není kde pěstovat.
Přesně, a to já říkám už dávno. Pokud to bude ve stejném duchu pokračovat dál, budeme zemí stále víc závislou na dovozu a až zahraniční producent zvedne ceny, tak se nedoplatíme.
Také máme velké pole, ty dopisy chodí pravidelně. Jde to rovnou do koše, protože to prodá v dnešní době jenom cvok. Evidentně je jich mezi námi dost. O reality se člověk musí furt starat, může o ně i přijít různými vlivy a navíc ten pocit, že mám svůj vlastní kus země je prostě k nezaplacení. Hodně známých pole prodalo a teď litují. Peníze z prodeje stejně utratili třeba za auto, které dávno nemají, ale to pole furt existuje...
pane Ondřeji, neprodávají to jen cvoci, jak říkáte, ale hodně lidé, kteří nemají se zemědělstvím nic společného, ale dědili... regulace prodejů by byla na místě. Orné půdy si nevážíme a mohutně zastavujeme... nejsem zemědělec, ale mrzí mne to zejména za ty další generace, kterým bude chybět.
Zemědělskou půdu kupují boháči, kteří na nákup používají čerpané dotace od státu. Stát si tak na jedné straně stěžuje, ale na straně druhé to masivními dotacemi podporuje. Na dotace samozřejmě v absolutních částkách dosahují nejvíc velké společnosti a tak se nůžky rozevírají.
U nás na Vysočině pole zkupuji hlavně investiční fondy. Jak to všechno dopadne to nevím, ale nejlepší je, když hospodař bydlí v katastru a tam také hospodaří…
V době rozkvětu JZD k nám jezdil strýc z Ameriky, Nevady. On sám měl ranč a choval dobytek. S mým tátou chodili zde po polích, kravinech, STSkách, sadech, cukrovarech, mlikarnach i na jatkach se byli podívat. Strýc, Amík, byl z našeho sedlačeni u vytržení. A po večerech diskutovali, kdy strýc nemohl pochopit, že jezédák je u nás nadávka a ten kdo se hrabe v hnoji a hlíně je považován za největšího hlupáka. Strýc tvrdil, že nám ve světě nikdo stačit nemůže a máme vše chytře vymyšleno. Jen nám schazi lepší stroje, mechanizace, modernější stáje. Farmy okolo 2500 ha jsou super, zpracovatelský průmysl do 30km ok, lidi pracující s radostí. To je největší vaše devíza. Tu jsme s nepovedenou transformací a privatizací nadobro pohřbili. Dnes se hodně majitelů půdy jen bojí, že jim nájemce řekne, at si na ní hospodaří sami. Proto jim hrouda hlíny nic neříká a radši se jí zbaví.
Přesně tak strýc měl pravdu!
Pěkný den Všem. Tak to mi jako soukromému zemědělci vstávají vlasy hrůzou po tomto článku.
To je slátanina .
Tak od píky. Půda 1 cm ornice vzniká asi 1000 let !!!
Pokud na poli vypěstujete 10 tun kukuřice tak odvezete z pole 8 tun ornice. protože zbytek do deseti tun je voda. 20 proc.
U obilí je to ještě horší. Vypěstujete 6 tun vlhkost na odběr je 14 proc ,tedy 850 kilo je voda zbytek je ornice. Ale vy z pole taky odvezete 20 tun a více slámy a tam je voda, také kolem 15 procent ,což jsou 3 tuny . tak ,že z pole s obilím odvezete 22 tun ornice !!!
Z čeho si myslíte ,že jsou plodiny ,ze vzduchu???
A to se děje už od převratu. Komunisti tam vraceli hnůj ,tedy slámu co odvezly tak dali zpět. !!!
Dnes tam dáte 250až 500 Kg umělých hnojiv. Část spotřebuje rostlina zbytek jde do spodní vody. Zhruba 70 procent !!!
Tak ,že jste té půdě nic nedali !!!
K tomu eroze i obdělávání, které ji při dnešním způsobu diskování a orby jednou za x let zničilo.
Zase vysvětlím. Půda se sesedá podle vzorce 1:3 Tedy 1m nasypané hlíny se Vám sesedne asi o 33 cm za rok. !!!
Tak ,že pokud vy jste orali tak jste nakypřili 30 cm půdy . pokud ji jen diskujete tak se sesedne o 10 cm a máte jenom 20 cm půdy a při nové orbě se tak dostanete o 10 cm hlouběji do podorničí protož půda je u nás silná od 25 do 35 cm .
To můžete vidět na podzim na polích jak se vám najednou objeví bílé slíny, žluté písky a podobné místa za pluhem. Na jaře to rozbránují a pole z černé je světle hnědé a nebo taky žluté. A pak vidíte až to vzejde jak jsou tyto místa s řídkým porostem.
To to dělají novodobí vlastníci
Kdo vám tyhle nesmysly napovídal? Nic z toho není pravda, jen aktivistické bláboly. Ani na to nejde konkrétně reagovat, kolik lží jste napsal. Pravdivé je snad jen to "Pěkný den všem". Zajímalo by mne po pravdě, kolik hektarů obděláváte, a kolik let. Protože vás zemědělství nikdy neživilo a ani byste se tím neuživil. Možná jen jako nádvorní metař na statku...