Píše se tam jen o nikotinu, ale neuvádí se celé spektrum nejrůznějších škodlivých látek, které vznikají při spalování a prochází i filtry. Ty při kouření elektronických cigaret člověk nevdechuje, takže to podle zdravého selského rozumu musí být o něco méně škodlivé. I když samozřejmě kdovíjak chválihodná a prospěšná věc to není. Článek vyznívá tak, že je to na stejné úrovni, což je nesmysl.
Ach ty komerčně laděné bludy.
Že je nikitin návyková látka a jed, to ví dnes i malé dítě. Ale že k rakovině plic přispívá především proces spalování, kdy se dehet usazuje v plicních sklípcích a znemožňuje dýchání, že cigaretové papírky a především různá lepidla obsahují karcinogenní látky, které přispívají k tvorbě karcinomů, o tom se už moc nemluví.
Je jasné, že když budete přehánět cokoliv, co je i v rozumné míře neškodné, stane se z toho smrtící nástroj (vždy zabít nás může i nadměrná konzumace vody). Ale stavět kouření klasických cigaret a vapovaní na stejnou úroveň, je manipulace. Obyčejná komerce, protože z cigaret má náš stát sakra dobré zisky!
Znám X lidí, co přešli z cigaret na e-cígo a cítí se líp. Samozřejmě ne každému to sedne, chutná nebo dělá dobře. Kamarád je kupříkladu na některé liquidy alergický, ale většina přiznává, že dýchání se jim zlepšilo.
A na úplný závěr ... svádět vzrůstající počet rakovin plic na cigarety je také částečně scestné. Můj táta na ni zemřel, aniž kdy vykouřil jedinou cigaretu nebo dlouhodobě pobýval v prostředí kuřáků. Holt genetice neuteče nikdo 🙂
Myslet si, že vdechování jakýchkoliv látek je bezpečné, je velmi naivní. Negativní účinky vapovani na cévní systém je už prokázaný.
😂 IQOS osobně považuji za další majstrštyk tabákového průmyslu 😂Travte se dál, nic se neděje, závisláčci. Ale hlavně si potom tu léčbu plaťte komplet sami. Děkuji.
Pokud jíte uzeniny a dostanete karcinom tlustého střeva taky bych vás to nechal zaplatit. Já jako kuřák a podnikatel jsem na daních odevedl takovou sumu o které se vám nezdá. Řekněte kdo dneska žije tak zdravě že nebude v životě potřebovat doktora? V jídle je tolik éček že najíst se bez nich tak by jste musel jíst jen vámi vypěstovanou zeleninu a maso celý život. Dneska už tohle snad ani nejde.
Cigarety jsou vysoce návyková droga a z toho důvodu bych je zakázal.
Spoustu kuřáků chce přestat, jen to prostě nedokáže.
Samozřejmě beru že je to každého věc, ale spoustu kuřáků omezuje i své okolí.
Měla by být daleko větší prevence pro mladé a to samé se týká alkoholu a ne ještě tolerovat reklamy.
Víc peněz by mělo jít do sportu a kroužků pro mladé.
kuřáky jde přejít .. ale jak zakážete alkoholkdyž bude 90% lidí proti ?😄
A odkazy na studie? Jediný odkazy v článku směřují na články z Prozeny a na Novinky. To jsou opravdu důvěryhodný zdroje, když jde o zdraví 😄
Tak při spalování cigaret vznikne dehet a ten je velmi škodlivý, jinak hlavně, když někdo vapuje tak tím nijak neohrožuje okolí, zatímco vydechnutý kouř vadí i těm kolem a to je hlavní ať si každý ničí své zdraví jak chce, ale nemusí ho ničit ostatním.
Kéž by sousedé kolem našeho bytu v paneláku vapovali - protože neustálý kouř z cigaret, z jejich kouření na balkóně, je velmi nepříjemný.
Kouřím 35 let a ještě jsem se svého karcinomu nedožil. 🙂
Ale jo, není to nic k doporučení, ani nic zdravýho.... ale zatím mi to chutná. Zase má ale kuřák méně stresu, protože si najde během dne svých 20 pětiminutových chvilek, kdy si v klídku jednu foukne 🙂
No a ty moderny... nevím, mě to smrdí jak když hodíte balík mokrý slámy na oheň...
Ale marketingově to teda maj zmáklý, dle toho, kolik lidí na to nalákali 🙂
fuj, jste feťák a ještě smrdíte!
Vás bych jako politika nechtěl mít na radnici ...
:-D
Paní profesorka Králíková z 1. LF UK říká něco jiného. Rakovina plic přeci není z nikotinu, ale z kouře(dehet a další zplodiny). Když je to používáno ve stejném množství jako dríve cigarety, tak je to jednoznačně méně škodlivé. Průšvih je to, že nás jako děti často odradil ten smrad a chuť, ty dnešní VAPky krásně voní i chutnají...
Já kouřila 40let a dočkala se rozedmy plic a fibrózy. A to, že plíce nebolí? Zkuste mi to říct ráno, když mám pocit, že se mi otvírá hrudník. Ještě před rokem jsem byla přesvědčená, že cigarety jsou v pohodě a nic nedělají. A bože, jak mi chutnalo si zapálit........do dne, kdy mi řekli diagnózu.
to je narážka na to že 10 let kouříte a zdánlivě nemáte problém
Melete zde úplné nesmysly. Kdo Vám zaplatil ? Předložte jeden důkaz či výzkum že vapování je škodlivé a jak. Kolik čeho obsahuje. Nemáte jediný důkaz. Univerzity světového formátu dělaly výzkumy a testy a výsledek byl.... ano, vapování je určitě nezdravé ale o 90 procent zdravější než kouření !! A obsahuje určitě i škodlivé látky jejichž množství je bohužel dnešní technikou neměřitelné !!
Univerzity dělaly výzkumy a vyhlašovaly neškodnost kouření cigaret, cokud praxe nepřinesla opačné výsledky. Ono se na všechny ty výzkumy nemůže člověk tak striktně spolehnout, a proto je lepší poslouchat své vlastní tělo.