1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 5 měsíci

Často se setkávám s představou, že manželství s dětmi z předchozích vztahů, nebo soužití s polorodými dětmi může fungovat. Nemůže, nikdy se to moc nestávalo. To je jen filmová a seriálová pohádka. I když "náhradní rodič" dítě přijme, nebo se o to snaží, většinou to nevyjde. Dnes dítě neztrácí původního rodiče, naopak soudy se snaží o maximální zachování i původního pouta.

.

Jsou rodiny, do kterých přichází dítě z prvního vztahu ženy, dítě z prvního vztahu muže, a ještě mají další dítě vlastní. I kdyby se oba dva rodičové dohodli, že všechny tři děti budou dědit stejně, nic tím nevyřeší. Protože ke dvěma dětem přibude dědictví ještě po jejich biologických rodičích. Dále se pak přidá rodina (rodiče rodičů), kteří příliš neholdují představě, že by jejich rodinný majetek putoval i do rukou dítěte, se kterým nemají vůbec nic společného.

.

Další komplikace nastává, když se rodičové rozejdou. Pak logicky muž nebude zachovávat vztah s dítětem své bývalé ženy, a ona zase nebude zachovávat vztah s dítětem svého bývalého muže. Budou se maximálně zajímat každý o své dvě děti.

.

Možná kdysi, když soudy určovaly výlučnou péči jednoho rodiče, a (obvykle otcové) se marně dovolávali práva na své děti, tato pohádka fungovala. Odřízl se rodič úplně ze života a pak to šlo. Ve starší generaci znám víc lidí, co mají polorodé sourozence, ale nikdo se s původním otcem od dětství neviděl. To už dnes nenastává, nebo spíš okrajově.

16
Před 5 měsíci
Miroslav Šilhavý

Jste na omylu - fungovat to může, jak vidím nejen u sebe, svých dětí, mých kamarádek. Je to vždy o lidech, slušnosti a morálce. Nejen že se stýkají otcové s dětmi z prvního manželství a děti z obou manželství nav zájem, ale rodiny jezdí za dřívějšími babičkami i s "novými" dětmi, setkávají se všichni na školních besídkách nebo rodinných oslavách apod. A pak ani nebývá žádný problém s dědictvím.

29
Před 5 měsíci

Vezmu to z mého pohledu. Mám dům, který jsem zdědila již za svobodna. Celou hypotéku jsem splácela pouze a jenom já a to včetně plateb SIPO. Můj druhý manžel má dvě dcery, které i přes nařízení soudu, se vlivem jejich matky s ním odmítaly stýkat. Nyní, když budu já ta první, která zemře, budou dědit mé děti a můj manžel, ale až zemře i on, tak by po něm měly dědit jeho dcery??? Můj dům??? Tak to ať se na mě zlobí kdo chce - ANI NÁHODOU!!! Zatím zvažuji, co udělám, protože nemovitost je dost cenná, nevím, jak by se synové vzájemně vypláceli, kdybych již nyní na ně nemovitost převedla s věcným břemenem, že manžel by měl doživotní právo užívání. Zvažuji více variant, ale jedno vím jistě, udělám vše proto, aby se k majetku, který jsem jen a jen já zaplatila, jeho dcery, které o něj nikdy neprojevily sebemenší zájem, nedostaly. A teď do mě...

35
Před 5 měsíci
Jarmila Kočová

U nás je to stejně. Vše je napsané na mě a já mám závěť. U nás břemeno, nedostanou se ani k penězům. Dobrý právník vám poradí.

13
Před 5 měsíci

Já bohužel znám případy , když v pořadí druhá manželka,jakmile její muž opravdu vážně onemocní a konec se blíží, tak například vše co bylo na společném bankovním účtě vyzvedne nebo převede na svůj, aby děti z prvního manželství nedostaly nic,totéž má zařízeno s bytem nebo domem.

28
Před 5 měsíci
Květa Loužecká

Jj taky znám. Před 3 lety mi náhle, ve svých 43 letech, zemřel bratr. V ČR měl syna z prvního manželství ( v té době mu bylo 13 let ) a tu v Rakousku si koupil na půl dům se svou novou přítelkyní. Pár dnů před tím mě a manželovi ukazoval novou pračku a sušičku, chlubil se hotovostí, co dokázal našetřit ( vždy měl problém s dluhy, ale díky 10 leté práci v Rakousku to dokázal srovnat a ještě dost našetřit - fakt balík ). Ukazoval nám novou krásnou kuchyň, kterou společně s tím 13 letým synem přestavil ( synovec má video do dnes na Instagramu, jak makali ). Koupil si zrovna nové silniční kolo za 5tis €, mobil, PC, hodinky, tablet vše poslední model od jabka, veškerá moderní technika, spoustu nakoupeného staveb. materiálu na přístavbu podkroví, nářadí atd. ( byl výborný kutil ). No a když odešel, tak najednou bylo všechno jen její, vše platila ona, PC a mobil měl prý půjčený nebo v opravně a kolo neví, že by nějaké měl. Hodinky nikdy neviděla, oblečení, tak to prý jen pár triček a osobní věci? No asi chodil nahý. Hotovost nikdy neviděla atd. Byli jsme já a švagrová ( měla jsem plnou moc od exšvagrové na zastoupení synovce ) u odhadu domu, notářka nás pozvala. Ale odhadce řešil hlavně dům a věcem dal jen 1500€, což bylo minimum ( jen půlka ). Přítelkyně neměla na nic nárok, dědil jen synovec, ale dostal pouze to, co bylo ofiko - půl domu, auto, káru a co měl bratr na bance a vklad. knížku, co mu spořil. Notářka i s výhrůžkami jí, že všechny osobní věci bratra mu patří, tak nedostal nic. Nemá na něj žádnou památku, ani třeba jeho zlatou náušnici, co nosil.

5
Před 5 měsíci

Nevím jak kde, ale když se rodiče rozvedli,tak jsme s bratrem zůstali u mamky, táta se oženil a měl s druhou ženou ještě dceru.Vzdycky jsme měli dobré vztahy, jezdili jsme s nima na dovolené, oslavy atd.Kdyz táta zemřel,nechal se dům odhadnout měli dvougenerační s krásnou zahradou a nevlastní sestra nasz vyplatila podle zákona.Vsechno proběhlo v pohodě a dodnes máme jak s maceškou tak s nevlastní sestrou dobré vztahy.

30
Před 5 měsíci
Alena Hradilová

Tak to jste opravdu asi vzácné výjímky, a takhle by to mělo byt. Já pro změnu zažila , že po smrti ex manžela který bydlel v mém domě se mě pokusili o barák který jsem prokazatelně zaplatila celý sama a byl v mém vlastnictvím připravit bývalá švagrová se synovcem. Nevyšlo jim to, ale celkem to byl pro mě šok, protože jsme nikdy neměli sebemenší problémy. mezi sebou.

8
Před 5 měsíci

Ještě existuje možnost závěti.

Před 5 měsíci
Luděk Svoboda

Ovšem na podíl opomenutého dědice budou mít ty děti i tak nárok.

1
Zobrazit dalších 6 reakcí
Před 5 měsíci

Tak my jednou budeme řešit spíš opačný problém. Biologický otec mého syna je už ve třetím rozpadajícím se manželství, z těch prvních dvou má vždy po jednom dítěti. Jenomže protože celý život má jen dluhy a aktiva žádná, rozhodně žádná rvačka o dědictví nebude, ale naopak...

14
Před 5 měsíci
Jana Kopová

Pro jistotu si zalozte datovou schranku, aby Vam prisel dopis ohledne notarskeho rizeni. Nekdy se rovnez stava, ze dopis ohledne vyrizeni dedictvi prijde doporucene, do vlastnich rukou, zalezi na notari, ktery ma pozustalost na starosti. Take bych si na Vasem miste zjistila, kde ma biologicky otec Vaseho syna trvale bydliste, abyste vedela pod kterou notarskou komoru bude dedictvi spadat a ktery notar by dedictvi mohl ridit! Pokud bude dedictvi po zustaviteli zadluzene, chcete ho odmitnout, tak bych se na Vasem miste obratila na pravnika. Pravnikovi je mozno udelit tez plnou moc pro pripad zastoupeni, podle mne je to v techto pripadech nejlepsi reseni, neuvidite se s ostatnimi dedici a pravnik za Vas vse okamzite vyridi s tim, ze dedic dedictvi odmitne. Dedictvi je nutno odmitnout, pak jste chranena na vzdy, pokud clovek dedictvi prijme ci se ho pouze zrekne, tak pokud se za par let prijde na pasiva,, aktiva, tak se znovu otevre k jednani!

Zdravim.

11
Před 5 měsíci

Jsou... Moje teta si koupila byt Praze.. Vdala se, byt prodala a koupila pěkný dům na vesnici, který se logicky stal společným majetkem manželů. Když zemřel, najednou se ukázalo, že měl ještě dvě děti z předchozích vztahů, o kterých nikdo nevěděl.. Dneska jí dělají ze života peklo.

16
Před 5 měsíci
Petr Kolbaba

Super vztah, když chlap své ženě neřekne o svých dětech.

34
Před 5 měsíci

Jjj bohužel mam velmi hořkou zkušenost s mým vlastním bratrem po úmrtí našeho otce moc po něm nezbylo a i to málo chtěl vzít naši matce která měla v te době důchod 7000kc inkaso platila 5000kc uz po pohřbu jsme se domluvili ze matce půjde vše at si spraví topení a ze ze zbytku bude žit, stejně ji budeme muset přispívat jsme domlouvali a ejhle v den u notáře muj ctěný bratr otočil a ze chce dědit, tep jsem mela 200 nikdy bych to od nej nečekala věděl ze nema mamka ani na jidlo no nic no tak něco zdědil na mamku se úplně vybodl a ja mamku dotuju do ted uz to jsou 4 roky, jezdíme za ni pravidelně pomáháme nakupujeme s bratrem jsem přerušila veškeré vztahy oni ani pred tim nebyly nejlepší to ja se furt snažila no a pochopila jsem hodně se mi otevřeli oči a muj bratr dostal 22000kc doufám ze mu to za to stálo, ja se všeho vzdala ve prospěch matky a ji ty peníze v podstatě doplatila

7
Před 5 měsíci

Z tohoto je mi vzdycky zle. Lidi se mnohdy perou o dedictvi, kdyz jeste "zustavitel" zije. Jak bezcharakterni musi ti dedicove byt... me absolutne nezajima, co jako syn muzu zdedit. Mam jen to, na co jsem si vydelal vlastni praci. Po me pravdepodobne zbyde dum, spousta investic a akcii... vyuzije to moje mala prdola spravne? Nebo bude jak jeji maminka? Kdo vi...

11
Před 5 měsíci

Tak já to znám obráceně, pracovně říkám těm druhým (vyženěným) "kukačky". Co si oni myslí o mně, neřěším, já jsem tady byl dřív.

20
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt